Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

McLaren odhalil schopnosti novinky Senna. Jsou neuvěřitelné

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.02.2018
dalších 23 fotek
McLaren Senna. | foto: McLaren
Když britská značka strhla plachtu ze své očekávané novinky, ne všichni byli nadšeni z funkčního designu, u něhož byla krása až na druhém místě. Teď se ale McLaren konečně pochlubil dynamickými schopnostmi nekompromisního modelu. A je to fakt síla.
Nejprve ale menší zopakování klíčových prvků modelu Senna, který byl samozřejmě pojmenován po legendárním brazilském pilotovi Ayrtonu Sennovi. Základem vozu je stejný karbonový monokok jako u současného McLarenu 720S, nicméně zvenku toho inženýři změnili opravdu mnoho.

Jedná se o dosud nejostřejší McLaren pro okruhové využití, ačkoliv má stále registrační značky. Při vývoji se ale očividně hledělo na aerodynamickou funkčnost celé karoserie, jež svými otvory, výdechy, průduchy a chytrým tvarováním opravdu dává najevo rychlost.

Uprostřed šasi je uložen osvědčený čtyřlitrový osmiválec se dvěma turbodmychadly, který značka používá rovněž v modelu 720S. Pro Sennu byl ovšem motor vyladěn na rovných 800 koní (588 kW) a 800 Nm točivého momentu. Vůči 720S jde o nárůst 80 koní a 30 Nm. Síla putuje na zadní kola prostřednictvím upravené sedmistupňové automatické převodovky s kratšími převody.

Při 250 km/h generuje 800 kg přítlaku
Takto specifikovaná pohonná jednotka zní ve spojení s pouhými 1198 kg hmotnosti opravdu úžasně. Poměr váhy a výkonu je přitom úžasných 668 koní (491 kW) na tunu hmotnosti. Lze tedy čekat, že dynamicky bude Senna úplně na vrcholu dnešní produkce.

Uváděné zrychlení z nuly na 100 km/h je 2,8 vteřiny, kdežto z nuly na 200 km/h Senna vystřelí za šílených 6,8 vteřiny. Maximální rychlost činí 340 km/h. Sprint na čtvrt míle je pak otázkou 9,9 vteřiny.

V rychlosti 250 km/h přitom generují aerodynamické prvky na karoserii celkem 800 kg přítlaku. Samotné zadní křídlo váží pouhých 4,8 kg, ale dokáže zvládnout aerodynamické zatížení, které je 100x vyšší než jeho hmotnost. Aby toho nebylo málo, všechny panely karoserie váží dohromady jen 60 kg.

Uvnitř vozu dostane každý majitel sedačku navrženou přímo pro jeho tělesné rozměry. Možné silniční využití Senny naznačuje i přítomný infotainment s dotykovým displejem a navigací. Audiosystém Bowers & Wilkins je za příplatek, ale i u něj se hledělo na nízkou hmotnost, tudíž váží jen 7 kg.

McLaren plánuje vyrobit pouze 500 kusů svého nekompromisního závoďáku na silnice. Cena je stanovena na v přepočtu asi 22 milionů korun. A jak už to u podobných vozů bývá, celá série je už předem vyprodaná. První vozy se k zákazníkům dostanou v druhé polovině roku 2018.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů