Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sběratel našel několik kilometrů od domova sbírku zajímavých aut. Teď je prodává

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.02.2018
dalších 11 fotek
Daimler SP250. | foto: Ralph/jalopnik.com
Když vám jako zapálenému sběrateli aut zavolá kamarád, že jen pár kilometrů od vašeho domu se nachází opuštěná sbírka zajímavých vozů, na nic nečekáte a jedete na místo. Přesně takhle přišel ke kolekci raritních Daimlerů jistý nadšenec z Washingtonu.
Začalo to klasicky telefonátem. Jak popisuje americký web Jalopnik, sběrateli klasických vozů Ralphovi z Washingtonu zavolal jednoho dne kamarád, že pouhých 25 kilometrů od jeho domu míří do prodeje opuštěná hala, ve které se nachází pár zajímavých automobilů.

Ukázalo se, že ve staré hale, kde původně fungoval servis nákladních vozů, se válí pětice Daimlerů SP250, které dříve vlastnil majitel servisu. A nemovitost i s veškerým vybavením a majetkem uvnitř se nyní rozhodl prodat.

Daimler SP250 určitě nepatří mezi nejkrásnější vozy světa, nicméně jeho nízký počet vyrobených kusů – asi 2645 exemplářů – mu teď zajišťuje status opravdové rarity. Malý roadster se vyráběl od roku 1959 do roku 1964 ve Velké Británii a pod kapotou měl tento kapesní sporťák 2,5litrový osmiválec Hemi o výkonu kolem 136 koní (100 kW).

Karoserie vozu byla vytvořena z laminátu a celé auto vážilo jen asi 940 kg. Zrychlit na 100 km/h umělo SP250 za 8,9 vteřiny a maximální rychlosti čítala přibližně 200 km/h. Možná i pro tyto schopnosti používala řadu sportovních Damilerů i britská policie.

O mnoho vzácnější je pak tato americká sbírka, protože modelů s levostranným řízením se pro celý svět vyrobilo jen kolem tisícovky kusů. Jeden SP250 vlastní i známý sběratel a moderátor Jay Leno.

Ralph tedy zprvu přemýšlel jen nad koupí jednoho samostatného motoru, který se v prostorách servisu válel rovněž. Nakonec ale koupil celou kolekci včetně náhradních dílů. Motor chce použít pro stavbu vlastního „streed rodu“, zatímco onu pětici vozů chce poslat do světa k vážným zájemcům, kteří se o auta dobře postarají.

A to i z důvodu, že sám se do maličkého britského roadsteru nevejde a ke všemu má hodně práce se svou vlastní sbírkou klasických vozů. Kolekci Daimlerů tak prodává za 65 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi za 1,3 milionu korun, což nemá být o mnoho více, než kolik původně za sbírku zaplatil.

Kdybyste měli zájem některý z SP250 přivézt do Evropy, inzerát naleznete tady.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů