Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford ukázal ostřejší Ranger Raptor. Pohání ho dvoulitrový diesel se dvěma turby

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.02.2018
dalších 8 fotek
Ford Ranger Raptor. | foto: Ford
Jméno Raptor už nebude Ford používat jen u výkonné verze pick-upu F-150, ale nyní dostane pod tímto jménem řadu vylepšení také menší model Ranger. „Pracant“ tak vypadá mnohem agresivněji, je výkonnější a v terénu zase o trochu schopnější.
Proti standardnímu Rangeru dostala novinka skoro všechny vychytávky, na které jsme už zvyklí u většího F-150 Raptor. Nová je přední maska s mřížkou chladiče a velkým nápisem Ford, pozměněný nárazník zlepšující nájezdový úhel, na bocích přibyly plastové nadstavce blatníků a nakonec nesmí chybět modrý lak karoserie Performance Blue.

Konečnému vzezření dominuje zvýšený podvozek o 283 mm, který navíc dostal zcela nové odpružení značky Fox a rovněž větší a účinnější brzdy. Podobně jako F-150 Raptor pak Ranger Raptor jezdí na terénních pneumatikách BF Goodrich, které jsou obuté na nových 17palcových discích. Rozšířena byla i celková ochrana podvozku.

Raptor dostal pod kapotu zbrusu nový dvoulitrový diesel přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Ten produkuje 213 koní (157 kW) a hlavně rovných 500 Nm točivého momentu. Výkonný model tak sice pokračuje v trendu downsizingu, nicméně vůči standardnímu 3,2litrovému pětiválci nový dvoulitr přináší navíc 14 koní (10 kW) a 30 Nm točivého momentu.

Síla putuje na všechna kola skrze známou 10stupňovou automatickou převodovku. Dynamické schopnosti Rangeru Raptor bohužel Ford zatím nezveřejnil. Pro rychlou jízdu v terénu dostal i tento Raptor speciální Baja režim, který upravuje řízení, odezvu na plynový pedál či kontrolu trakce, abyste mohli rychlým tempem upalovat po nezpevněném povrchu stejně jako piloti v off-road závodu Baja 1000.  

Nadále je však Ranger skvělým pracovním nástrojem, který dokáže utáhnout náklad o hmotnosti až 2,5 tuny. Zapřáhnout tak přívěs s motorkami nebo vodním skůtrem nebude problém.

Uvnitř se toho moc nezměnilo. Nové jsou sportovní sedačky s lepším bočním vedením, volant se středovou značkou a pár dalších detailů.

Hlavním trhem pro Ranger Raptor je Austrálie, přestože se tento model po dlouhé době vrací i do USA. Standardní Ranger je pak dostupný také v České republice, je pouze otázkou, zda se k nám dostane i verze Raptor.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů