Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Freelander: Poctivec, toho času v ústraní

Naše téma
Redakce | 27.03.2013
dalších 8 fotek
Land Rover Freelander | foto: Land Rover
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - U Land Roveru to teď docela žije – především díky uvedení nového Range Roveru, na trh. Jenže vlajková loď s cenou významně překračující dva miliony rozhodně není pro každého.
Zájemci o pohodlné SUV s terénními schopnostmi za mnohem nižší sumu však nemusí smutnit. Tradiční výrobce jim může nabídnout model Freelander, který na konci loňského roku prošel modernizací.

Novinky se dotkly jak vzhledu, tak mírně i techniky. Přední i zadní světla dostala pozměněný vzhled, v základní výbavě jsou dostupná 17'' litá kola. Zákazníci také mohou volit nové barevné odstíny karoserie. Přitom si ale freelander zachoval specifickou siluetu se zřetelným „schůdkem" v zadní části střechy, což se nemusí každému líbit. Přiznám se, že i já bych si uměl představit přitažlivější záď.

Praktický komfort

Po usednutí dovnitř si můžete všimnout nového středového panelu. Původní otočný volič systému Terrain Response byl nahrazen přepínači jízdních režimů, díky čemuž vznikl další úložný prostor. Land Rover se také chlubí rychlejším a detailnějším infotainmentovým systémem. Upřímně, stále není dost rychlý, reakce na pokyny dávané přes dotykový displej stále nejsou zrovna okamžité. Provozní informace se přestěhovaly mezi otáčkoměr a tachometr. Další novinkou je elektrická parkovací brzda, která upravuje brzdnou sílu podle svahu, na kterém je vůz zaparkován.

Jinak je vše více méně při starém. A je to dobře. Klasika ve stylu Land Roveru kombinuje luxus s praktičností. Komfortní prvky tak doplňují snadno umyvatelné plasty a tlačítka jsou velká dost na to, aby se dala ovládat i v rukavicích. Ergonomie je přitom na velice slušné úrovni.

Palubní deska je oproti jiným autům pocitově posazena poměrně nízko, což je důsledek především pro Land Rovery typického zvýšeného posedu. Existují dva způsoby, jak tuto skutečnost hodnotit. Někdo ocení perfektní výhled z kabiny a přehled o dění před vámi, jiný bude tomuto řešení vyčítat nutnost při jakékoli činnosti na palubní desce hledět příliš dolů. Celkově je ale pocit za volantem příjemný, a to i díky povedeným sedadlům. Na prostornost si nelze stěžovat, zavazadlový prostor nabízí slušný objem 755 litrů. Praktické využití však trochu snižuje vysoká nakládací hrana – vzhledem ke světlé výšce a charakteru vozu je to však logické.

Hlavně pohodlí

Nedávná modernizace přinesla také úpravy dieselových motorů, které dostaly nové turbodmychadlo a jak je dnes zvykem, chlubí se větší šetrností k životnímu prostředí. Dynamické hodnoty se však v případě testovaného čtyřválce 2,2 TD4 nezměnily. Ani nebylo třeba, maximální výkon 150 koní dostačuje, hodnota točivého momentu je skvělá - 420 N.m při 1 750 otáčkách. Potěší solidní kultivovanost a férový apetit. K výrobcem uváděné kombinované spotřebě 6,2 litru na 100 kilometrů jsem se sice nepřiblížil, ale konečná hodnota jen lehce přesahující osm litrů je na krabicovité SUV slušná. Na příjemném dojmu má také podíl příkladné sladění motoru se šestistupňovou manuální převodovkou.

Podvozek dostal hodně komfortní naladění a lehké, nepříliš strmé řízení. Freelander tak působí trochu jako „buchta", tedy tak nějak měkce. To však není výtka, naopak – SUV by podle mě nemělo za každou cenu vytvářet dojem neotesaného atleta, ale mělo by posádku hýčkat a řidiče svým způsobem izolovat od okolního stresu a držet jej v klidu. Přesně tohle malý Land Rover umí. Úroveň komfortu a umění tlumit nerovnosti na silnici zaslouží upřímnou pochvalu, citelné náklony a výrazná nedotáčivost v zatáčkách v tomhle případě nejsou až tak podstatné.

Přestože i v Land Roveru vědí, že SUV často volí lidé bez úmyslů vyrazit někdy mimo zpevněné cesty (Freelandera ostatně můžete mít také jako pouhou předokolku), pro značku tradičních offroadových schopností se nevzdávají – dokládají to ostatně tyto hodnoty: Světlá výška je 210 mm, brodivost 500 mm, nájezdový úhel vpředu činí 31 stupňů, vzadu 34 stupňů a přechodový úhel 23 stupňů. Navíc tu máme geniální a uživatelsky přívětivý Terrain Response. Stačí zvolit typ povrchu, po kterém se právě pohybujete. Systém pak sám koriguje točivý moment a kontrolu trakce, vy se nemusíte o nic starat. Výsledkem je fakt, že přestože Freelander byl konstruován jako SUV, nikoli jako offroad, umí si poradit s leckterými terénními nástrahami.

Freelander je prostě a jednoduše hodně dobré auto. Jak moc, to dokládá i skutečnost, že jeho technika prakticky beze změn posloužila stylovějšímu Range Roveru Evoque. Fešný sourozenec však bohužel toho staršího a usedlejšího z dvojice trochu zastínil a odsunul do ústraní. Snad si tam svoje další příznivce najde.

V jeho prospěch hraje cena, základní provedení s pohonem přední nápravy vyjde na 599 760 korun, Evoque začíná na 854 040 korunách. Za tuto částku už můžete mít freelandera s pohonem všech kol a ještě vám více než 60 tisíc zbude.

+ jízdní komfort
+ schopnosti v terénu
+ prostorný interiér

- pomalý infotainment systém
- okoukaný vzhled

Land Rover Freelander 2,2 TD4:

motorvznětový čtyrválec
objem2179 cm3
max. výkon110 kW (150 k)
max. točivý moment420 N.m
max. rychlost181 km/h
0-10011,7 s
spotřeba6,2 l/100 km
cena test. modelu1 057 822 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů