Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lamborghini ukázalo supersport budoucnosti. Jezdí na elektřinu...

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.11.2017
dalších 12 fotek
Koncept Lamborghini Terzo Millennio. | foto: Lamborghini
Italská automobilka se rozhodla nakouknout hodně daleko do budoucnosti a představit si, jak by ve vzdálené době mohly vypadat její supersporty. Není tak překvapením, že tahle vize jezdí na elektřinu a využívá i opravdu sci-fi technologie.
Koncept dostal jméno Terzo Millennio, tedy v italštině doslova „třetí tisíciletí“. Na voze přitom nepracovalo jen samotné Lamborghini, u jeho vývoje pomohli také experti z Massachusettského technologického institutu (MIT). A jak napovídá sám název, na celý projekt se hledělo vážně futuristickým pohledem.

Kromě velmi lehké karbonové struktury a extrémně aerodynamické karoserie má být hlavním tahákem elektrický pohon konceptu. Máme zde čtyři elektromotory, které jsou zásobovány energií ze superkapacitorů a baterií, přičemž ty jsou zakomponovány do panelů karoserie.

Tento způsob uložení energie je prý možný hlavně díky použití takzvaných karbonových nanotrubek a ultratenkých baterií, které lze různě vytvarovat a tím je umístit přímo v částech karoserie.

Lamborghini bohužel není příliš detailní ohledně výkonu či dynamických schopností konceptu, nicméně tvrdí, že tato technologie by umožňovala rychlé nabíjení a nabídla navíc i pokročilý systém rekuperace kinetické energie.

Značka a experti z MIT přitom myslí i na možné popraskání hi-tech karbonových panelů. Z toho důvodu ještě dále pracují na technologii karbonových vláken, která by se sama opravila. Vozidlo by totiž panely karoserie neustále kontrolovalo a v případě zjištěné praskliny by se do poškozených částí skrze mikro kanálky dopravila speciální chemikálie, jež by vlákna lidově řečeno „zalepila“.

Jak lze tedy vidět, Lamborghini si vážně hraje s myšlenkami na ještě hodně vzdálenou budoucnost. Každopádně, jak už jsme se přesvědčili v minulosti, koncepty Lamborghini často předznamenávají taky designový směr budoucích produkčních modelů. Je tedy vskutku možné, že některé vzhledové prvky konceptu Terzo Millennio se později objeví na nových vozech italské značky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů