Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tvůrce McLarenu F1 pracuje na novém sporťáku. Bude jiný, než byste čekali

Naše téma
Daniel Fuglevič | 06.11.2017
další 3 fotky
První ilustrace nového sporťáku od Gordona Murraye. | foto: IGM
Známý konstruktér Gordon Murray, který se proslavil hlavně prací pro McLaren, se chce vrátit na pole sportovních aut se zcela novým výtvorem. Novinka má přitom vyznávat podobné principy, jako tomu bylo u legendárního McLarenu F1. Přesto bude v mnohém jiná.
Inženýra jihoafrického původu Gordona Murraye není třeba dlouze představovat. Kromě zásluh v motorsportu, přesněji v týmech Formule 1 jako Brabham či McLaren, je jeho nejznámějším výtvorem určitě supersport McLaren F1. Vůz, který byl v 90. letech považován za konstruktérský vrchol. A který fascinuje dodnes.

Po působení na poli ekonomických vozů a práci třeba na novém TVR Griffith, se chce Murray opět pustit do stavby vlastního sportovního modelu. K této příležitosti tak oživil svou starou značku IGM, jejíž název není ničím jiným než akronymem pro celé jméno známého inženýra – Ian Gordon Murray.

Kromě první zveřejněné ilustrace víme o novém vozu zatím jen pramálo informací. Podle všeho by se ale u stavby novinky mělo hledět především na nízkou hmotnost a samozřejmě požitek z řízení. Murray přitom chce na projektu využít stejné principy a filozofii, které daly vzniknout právě McLarenu F1.

Dle britského magazínu Autocar bychom však neměli čekat pravověrný supersport, ale spíše malý a lehký sporťák s motorem uprostřed a dostupnější cenovkou.

Očekává se tak použití patentované architektury iStream Superlight, tedy platformy kombinující pouze lehké materiály jako hliník a karbon. Murray pak zmínil, že v rámci karoserie a aerodynamiky půjde o jedno z nejvyspělejších silničních aut.

O pohonu můžeme nakonec jen spekulovat. Prozatím se ale objevují informace o napříč uloženém přeplňovaném tříválci o výkonu kolem 150 koní (110 kW). K požitku z řízení by měla pochopitelně přispět klasická manuální převodovka.

Uvidíme tedy, jestli se tyto informací potvrdí nebo ne. Datum premiéry novinky ještě není známo. Nezbývá než se pouze těšit, s čím to slavný inženýr nakonec přijde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů