Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jarní automobilové novinky pro normální smrtelníky: Překvapil Citroën

Naše téma
Radek Pecák | 20.03.2021
dalších 18 fotek
Verze vozu Fiat Tipo po faceliftu | foto: Fiat
Ve světle stále se množících informací, že rok 2030 se stane pro mnohé značky tím posledním, v němž ještě budou vyrábět auta se spalovacími motory, je uričtě pozitivní informací, že letos se na trhu objeví ještě poměrně dost modelů určených pro široké masy. Máme tím na mysli vozy, které se minimálně v základním provedení dají pořídit za částky do půl miliónu korun a jsou dostatečně prostorné rovněž pro rodinné využití.
Z hlediska zájmu lidí o opravdu levné nové automobily je důležité sdělení, že významný rok letos prožije Dacia. Ta již v prvních měsících letošního roku uvedla na trhu novou generaci Sandera a Sandera Stepway. Oba tyto vozy s karosérií hatchback jsou v porovnání s minulou generací o třídu výše z hlediska designu, výbavy a jízdních vlastností. Podobné by to mělo také v případě sedanu Logan. Ten připravuje vstup na tuzemský trh na červen. Zajímavé bude sledovat, jak si tyto modely povedou na trhu v porovnání s novou Škodu Fabia. Ta se má začít prodávat po prázdninách.

Na novinky přicházející na trh se můžete podívat do naší fotogalerie.

Zásadní novinku si připravila také francouzská automobilka Citroën. Po letech určitého experimentování se rozhodl nabídnout zákazníkům vůz, který je svými tvary na pomezí klasického hatchbacku a crossoveru. Jak s verzí se spalovacím motorem, tak i s tou "čistě" elektrickou jsem už jezdil a v nejbližších dnech přineseme test. Již teď můžu prozradit, že oproti mnoha v poslední době nabízeným modelům této značky se podstatně vylepšily jízdní vlastnosti a design už zákazníky nebude polarizovat.

Peugeot konečně odtajnil novou generaci svého tradičního zástupce v segmentu nižší střední třída. Zatím se ukázal jen hatchback 308, ale kombi prý také přijde.

Také Fiat má v úmyslu stát se znovu významným hráčem v boji o kupující vozů nižší střední třídy. Model Tipo se i po modernizaci bude opět nabízet s karosériemi hatchback, sedan a kombi. Navíc se přidala také verze Tipo Cross. Vlastně jde o zvýšený hatchback s přidanými plastovými díly, které mají evokovat terénní schopnosti tohoto vozu.

I když vozů s karosérií kombi v nabídce automobilek neustále ubývá, letošek přináší hned několik výzamných novinek. Kromě Volkswagenu Golf Variant se po dlouhé odmlce do tohoto segmentu vrací také značka Suzuki. Využila spolupráce s největší asijskou automobilkou Toyota a připravila vůz Swace. Fakticky jde o “převlečenou” kombi verzi vozu Toyota Corolla..

Další nová SUV...
Hojně novinek je v prvních měsících letoška také v kategorii sportovně-užitkových vozů, neboli SUV. Nový vstupní model do své již poměrně široké nabídky přidala korejská značka Hyundai. Model Bayon je samozřejmě spíše stylové městské auto než opravdové SUV. Ostatně, využívá techniku určenou rovněž pro městský hatchback i20. Svým designem ovšem určitě zaujme.

Zbrusu novým vozem na trhu je třeba také Opel Mokka. Zájemci o něj si budou moci vybrat, zda chtějí mít pod kapotou stále ještě spalovací agregát, nebo již vyzkouší elektromotor. To Opel Crossland, stejně jako Peugeoty 3008 a 5008, prodělaly letos modernizaci již několik let prodávaných generací. Ve všech těchto zmiňovaných případech ovšem rozhodně nešlo pouze o jemnou kosmetickou úpravu.

Kdo si potrpí na vozy s opravdu “drsňáckým” vzezřením, měl by se jít podívat do showroomů značky Jeep. Nalezne tam jednak vozy Renegade a Compass po faceliftu a pak také opravdu terénní pick-up Gladiator. Dostatečně schopné v terénu bude rovněž nové Subaru Outback.

Nissan se určitě bude snažit zaujmout novou generaci vozu Qashqai, který svého času založil dnes populární třídu crossoverů. Ze stejné aliance je také model Renault Arkana. SUV se zádí ve tvaru modelů kupé již doslova okouzlil ruské zákazníky. Nyní se tedy tohoto vozu dočkají také Evropané.

Elektrická ofenzíva
Letos samozřejmě také dále zesiluje trend elektrifikace. V tomto materiálu pomíjíme obrovskou škálu aut, které získají pohon typu mild-hybrid (elektromotor u nich v určitých situacích vypomáhá spalovacímu agregátu), ovšem i nových aut typu plug-in hybrid nebo “čistých elektromobilů” je velké množství.

Z vozů určených pro větší rodiny lze zmínit například plug-in hybridy Kia Sorento nebo Hyundai Tucson a Santa Fe. Ford pak tuto technologii použil pro vekoprostorové modely Galaxy a S-Max a Mitsubishi v tomto smyslu přepracovalo Eclipse Cross.

V oblasti plug-in hybridních aut se také činí Seat, potažmo jeho sportovní odnož Cupra. Minimálně desítky kilometrů výhradně na energii získanou ze zásuvky už ujede také Tarraco nebo Cupra Formentor.

Hodně nových vozů doplněných o vysokonapěťovou baterii nabídnou opět německé prémiové značky Audi, BMW a Mercedes. Ty jsou samozřejmě aktivní také na poli vozů s výhradně elektrickým, pohonem. Například Audi má novvý sportovní e-tron GT, BMW iX 3 a Mercedes-Benz EQA.

Největší zájem mezi příznivci elektromobility ale u nás určitě vzbudí příchod model Enyaq iV. Nejprve bude k mání s typickými tvary SUV, později také jako kupé.

Hojně rozšíří svoji nabídku Volkswagen, který už má ID.3 a ID.4 a začal s produkcí modelu ID.5., byť jeho vzhled zatím ještě tají. Škoda již začne prodávat Enyaq. Zajímavým elektromobilem, který slibuje schopnost velmi rychlého nabíjení, pak určitě bude Hyundai Ionic 5. A tím vůbec nejlevnějším u nás dostupným se stane Dacia Spring.

Letos konečně také přichází na trh poměrně široká škála menších a středních dodávek, které také již nepotřebují spalovací motor a výfu. Hledat byste je měli zejména v autosalonech značek Peugeot, Citroën a Opel.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů