Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ceny modelu Spring Dacia odtajní za měsíc. Bude to nejlevnější elektromobil

Naše téma
Radek Pecák | 13.03.2021
dalších 21 fotek
Dacia Spring | foto: Dacia
Rumunská značka zatím zveřejnila ceny, za které se elektrické městské SUV bude prodávat ve Francii.
Oficiální francouzská cena nového elektromobilu Dacia Spring je 16 990 eur (v přepočtu se jedná o 445 000 Kč), avšak fyzická osoba za něj dealerovi zaplatí zaplatí jen 12 403 eur.  Cenu totiž o 27 procent snižuje státní ekologický bonus. V praxi tak jde o úsporu 4587 eur (120 000 Kč).

Vůz i se všemi detaily si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Jednání o tom, za kolik se vůz bude prodávat v Česku (kde pochopitelně žádné dotace nejsou) mezi tuzemským zastoupením značky Dacia a centrálou automobilky ve Francii stále probíhají a podle našich zdrojů nejsou vůbec snadné.

Každopádně ale bude Spring po zveřejnění ceníku 19. dubna nejlevnějším oficiálně dostupným elektromobilem na českém trhu s novými vozy. Cena se nepochybně dostane hluboko pod hranici 500 000 Kč. V současnosti nejlevnějším vozem s plně elektrickým pohonem, který se v ČR nabízí, je Smart EQ za 591 690 Kč.

Do půlmiliónové hranice bylo vloni možné pořídit vozy Škoda Citigo e iV a rovněž Volkswagen e-Up!. Ovšem ty už v nabídce obou značek nejsou.

Součástí základní výbavy Dacie Spring v základní specifikaci pro francouzský trh je manuální klimatizace, rádio s Bluetooth, konektor USB, LED světla pro denní svícení a čtrnáctipalcová kola. Bez příplatku je k dispozici pouze bílý lak. Za další tři možné (šedivý, modrý či červený se cena navýší o 500 euro).

Za příplatek 1500 eur je k dispozici vůz s vyšší výbavou ve Francii označenou jako Confort Plus. V takovém případě se v Dacii Spring nachází také multimediální systém se sedmipalcovým displejem a navigací. Řidič bude mít k dispozici rovněž zadní parkovací kameru a senzory. Exteriér i interiér vozu bude doplněn o oranžové designové prvky (jsou i na šedivém voze v naší fotogalerii).

I u nás půjde pronajmout
Ve Francii si lze vůz pořídit i na operativní leasing. V takovém případě za jeho užívání zákazník platí měsíčně pouze 89 eur (2330 Kč). Tento program by měl být s vysokou pravdpěpodobností dostupný také v České republice.

Dacia již také potvrdila definitivní technickou specifikaci tohoto čtyřméstného vozu s délkou karosérie 3734 milimetrů, výškou 1516 milimetrů a zavazadlovým prostorem s objemem 290 litrů. Z ní mimo jiné vyplývá, že dojezd se oproti původním předpokladům v režimu WLTP navýšil o pět kilometrů na celkových 230. V městském režimu pak auto vybavené aterií s využitelnou kapacitou 27,4 kWh ujede dokonce více než tři stovky kilometrů. 

Maximální rychlost automobilu poháněného elektromotorem s výkonem 33 kW a točivým momentem 125 Nm, činí 125 kilometrů v hodině. Z nuly na stovku se auto s hmotností 970 kilogramů rozjede během 19,1 sekundy.

Při využití rychlodobíjení výkonem 30 kW se baterie z nuly na osmdesát procent nabije za necelou hodinu.

První objednané kusy Dacie Spring do České republiky dorazí začátkem podzimu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů