Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar F-Type: Žádný mazel, nové kupé je uřvaná a dravá šelma

Naše téma
Redakce | 27.05.2013
dalších 11 fotek
Jaguar F-Type | foto: Jaguar
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Slavný britský výrobce o něm mluví jako o svém nejdůležitějším modelu za posledních padesát let. Hovoří o návratu ke kořenům a o odkazu legendárního E-Type, dost možná nejpohlednějšího auta všech dob. Prosím, přivítejte nový Jaguar F-Type.
Přestože má Jaguar bohatý sportovní a závodní rodokmen - starší než 75 let - právě ladný „typ E", jehož výroba skončila v roce 1974, byl na dlouhou dobu jeho posledním pravověrným sporťákem. Trvalo dlouhých čtyřicet let, než byla zjednána náprava.

Vzpomínky na minulost

Inspiraci modelem E-Type jasně prozrazuje už jen pohled na nový dvoumístný roadster. Je tu třeba ta oválná, lištou dělená maska chladiče, dlouhá kapota s výdechy po stranách, která se otevírá směrem dopředu, nebo velice úzká zadní světla. Osobně bych si asi uměl představit trochu emotivnější přední část, zato záď je nádherná, stejně jako celková linie a stavba vozu. Je nízký, hodně široký a nemá skoro žádné převisy.

Jaguar chtěl zkrátka stvořit nekompromisní sportovní auto a tomu podřídil všechno. Kvůli rozložení hmotnosti v poměru 50:50 mezi obě nápravy musela například do zavazadlového prostoru baterie a nádrž na směs do ostřikovačů. Další potíž představovala tuhost karoserie, která u otevřeného vozu zpravidla nedosahuje stejné úrovně jako u auta s pevnou střechou. Konstruktéři tedy museli nějakým způsobem zpevnit konstrukci, ale zároveň si nemohl dovolit navýšení hmotnosti. Řešením se ukázalo být bohaté využití hliníku (bez svařování), s nímž má ostatně Jaguar mnohaleté zkušenosti. Je z něj vyrobena nejen karoserie, ale i motory a některé komponenty podvozku.

Posedlost co nejnižší hmotností ale dokazují i další řešení, 12 kilogramů se například povedlo ušetřit na mechanismu skládání plátěné střechy, použilo se lehčí přední sklo a celých 15 kilo na hmotnosti ubírá nové čalounění a koberečky.

A výsledek? Základní verze váží necelých šestnáct set kilogramů. Nemusí se to zdát jako málo, ale až jízda odhalí, že v Jaguaru odvedli pořádný kus práce...

Ale k tomu až za chvíli, předtím si ještě v rychlosti prohlédneme interiér. Opravdu k tomu není potřeba mnoho času, vypadá totiž dobře. Ergonomie ovládání je slušná, sedadla přímo skvělá a volant padne ideálně do rukou. Zajímavé jsou výdechy ventilace na středu přístrojové desky, které se podle potřeby zvedají právě z „palubky". Pokud bych měl mít výtky, pak určitě k infotainmentovému systému, který je tradičně pomalý.

Pro každého něco

I když F-Type představuje čistokrevný sporťák, díky třem dostupným motorizacím nabízí také tři trochu rozdílné charaktery. Základem je třílitrový šestiválec přeplňovaný kompresorem o výkonu 340 koní, který se také jako jediný s cenou vejde pod dva miliony (viz tabulky níže). Nad ním stojí F-Type S se stejným kompresorovým třílitrem, ale tentokrát s výkonem 380 koní a s cenovkou 2 200 990 korun. Kromě dynamiky se však obě verze liší i v dalších věcech. „Esko" má standardně devatenáctipalcová kola, výkonnější brzdy a aktivní výfukový systém. U základní verze si za toto všechno lze sice připlatit, ale třeba adaptivní tlumiče, konfigurovatelný režim Dynamic nebo mechanický samosvorný diferenciál patří jen výkonnější a dražší variantě.

Na vrcholu nabídky (a tedy i ceníku – za 2 589 642 korun) stojí F-Type V8 S. Pětilitrový osmiválec s kompresorem produkuje sladkých 495 koňských sil, maximální točivý moment 625 N.m je k dispozici v širokém spektru otáček mezi 2500 až 5500 ot./min a z klidu na stovku zrychlí za 4,3 sekundy. Liší se samozřejmě i výbavou, oproti dvojici koncovek výfuku u šestiválce má hned čtyři a místo diferenciálu mechanického je tu aktivní elektronický.

Všechny motorizace pak spojuje osmistupňová automatická převodovka Quickshift od ZF, která v normálním režimu řadí jemně a hladce, ve sportovním pak pekelně rychle oběma směry.

Měl jsem to potěšení vyzkoušet všechny motorizace a musím říct, že každá má něco do sebe. Za základní šestiválec rozhodně nebude důvod se stydět, protože i s ním je radost jezdit. Odvahy a charakteru má totiž na rozdávání, na povely od plynového pedálu reaguje takřka okamžitě a kolem čtyř tisíc otáček předvádí fantastickou show – a to i co se zvukového doprovodu týče, šestiválec totiž vydává nádherný hluk.

F-Type S samozřejmě nabízí podobný „hudební" zážitek, který navíc můžete zesílit jednoduchým sepnutím ovladače aktivního výfukového systému. Rozdíl v dynamice není dramatický, ale poznáte ho. „Esko" se nechá s větším nadšením vytočit až k červenému poli otáčkoměru. Právě tato verze je podle mnohých (i některých zástupců značky) tou nejzajímavější v nabídce. Ideálně totiž kombinuje výkon s ovladatelností. Za jejím volantem si uvědomíte, jak tuhý a pevný nejmenší Jaguar je a jak poslušně naslouchá povelům řidiče.

Nechá si líbit rychlé změny směru i prudké brzdění a přitom stále působí klidně a stabilně, nenechá se jen tak rozhodit. Ani na nerovnostech. Líbí se mi mírná přetáčivost, která nepřekračuje hranici hravosti. Řízení je ostré, rychlé a strmé, skvěle fungují i brzdy.

Návštěva z pekla

No a pak je tu ještě bezmála pětisetkoňový osmiválec, připomínající, že peklo musí existovat. Hned po nastartování se ze čtyř koncovek výfuku ozve neskutečný hluk. A už se ho nezbavíte. Všechno to bublání, praskání, odchrchlávání při sundání nohy z plynu, rachot doprovázející každou změnu rychlostního stupně, to nejde ani popsat, to se musí zažít. Prostě nádhera a pro každého automobilového nadšence zdroj husí kůže a mrazení v zádech.

Pro ty ostatní však občas také důvod k jízlivému ťukání si na čelo, jak jsem se osobně přesvědčil. A přesně v tu chvíli si položíte otázku: „Sakra, jak je možný, že tohle auto splnilo hlukové limity?" Ať už s to povedlo jakkoli, díky za to.

Brutální zvuk příkladně doplňuje i charakter a projev samotného osmiválce. Především při rozjezdech se na něj musí opatrně a jemně, jinak se lehce splaší, což rychle poznáte kroutící se zádí. O dynamice netřeba dlouho vyprávět, V8 S táhne zrychluje přesvědčivě a prakticky kdykoli, při jakýchkoli otáčkách.

Řízení se mi však nezdálo tak delikátní a přesné jako v případě šestiválce, auto na mě působilo drobet nervózněji. I přesto bych si vybral právě osmiválec, který sice tolik neosloví řidiče posedlé precizní jízdou a čistou stopou, ale zato udělá daleko větší randál a nechá za sebou delší černé čáry od pneumatik. Jistě, hloupý a dětinský důvod, ale v dětství jsme se smáli nejvíc. A přihlouplý, spokojený úsměv, to je něco, co v právě takovém autě hledám. V Jaguaru F-Type V8 S jsem ho rozhodně našel nejčastěji.

+ povedený design
+ skvělé jízdní vlastnosti
+ zvuk osmiválce
+ obří charisma


- pomalý multimediální systém
- vyšší cena


Jaguar F-Type:

motorzážehový šestiválec
objem2995 cm3
max. výkon250 kW (340 k)
max. točivý moment450 N.m
max. rychlost260 km/h
0-1005,3 s
spotřeba9 l/100 km
cena test. modelu1 903 209 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů