Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vysvědčení pro auta z ČR od techniků TÜV. Dobré známky má Yeti, horší třeba i30

Naše téma
Radek Pecák | 22.12.2023
dalších 18 fotek
Při kontrolách nalézají technici TÜV u exemplářů Škody Yeti jen málo vážných závad | foto: Se svolením Škoda-Auto
Letošní žebříček nejméně a nejvíce problematických aut přijíždějících na německé stanice technické kontroly provozovaných společností TÜV ukázal také na ctnosti a nectnosti automobilů vyráběných na území České republiky.
Již v dřívějším článku jsem upozorňoval na nelichotivé výsledky dvou modelů Škody v kategorii těch nejmladších kontrolovaných aut. Tedy ve stáří dvou až tří let. Superb a Scala obsadily v pořadí 111 automobilů až 104. a 105. pozici. U Superbu technici nalézali závady zejména na odpružení a brzdovém vedení, u Scaly to byl zejména druhý jmenovaný problém.

Naopak nejvýše si z aut Made in Czech Republic letos vedl již nevyráběný model z Nošovic – Hyundai iX20. Umístil se na dělené 19. pozici s vysoce nadprůměrným koeficientem vážných závad. Ty se našly v průměru jen u 3,8 procenta aut, které technici na STK kontrolovali. Druhým nejlépe v tomto směru hodnoceným vozem byl Seat Ateca ze Škody Kvasiny (průměr závad 4,0 %), třetím Škoda Karoq (průměr 4,2 %). Stále ještě nadprůměrně dobrý výsledek zaznamenaly i Škody Fabia, Škoda Kodiaq a Toyota Aygo.

Těsně pod hranicí průměru, což je 5,7 procenta zjištěných vážných závad z celkového počtu kontrolovaných vozů skončil s o jednu desetinu horším výsledkem Citroën C1. Hyundai i30 pak již měl 5,9, Hyundai Tucson 6,6 a Škoda Octavia na 87. pozici již 6,7 procenta. Zmíněný Superb zaznamenal v této věkové kategorii průměr rovných devět procent, Scala byla ještě o desetinu horší.

Kategorie 4-5 let
Auta tohoto věku přijíždějící na kontrolu technického stavu mají v Německu průměr vážných závad 8,9 procenta. Proto je skvělé, že Škody Karoq vyrobené těsně před koncem minulého desetiletí, jsou na tom výrazně lépe s průměrem 5,3%. To je řadí na sedmou nejlepší pozici. Dobře si vedl také Kodiaq s průměrem 6,1%. Stydět za svoji spolehlivost se nemusí ani Seat Ateca (průměr 6,3 procenta).

Hyundai ix20 již v tomto věku spadl těsně nad průměr (8,1%), stejně jako Octavia (8,4%).

Naopak těsně pod ním je Hyundai Tucson (9,1 procenta), spíše horší výsledek již mají Škoda Superb (10,2 %), Citroën C1 (10,5%) a Toyota Aygo (10,6%).

Stáří 6-7 let
Obvyklý průměr vážných závad pro vozy, které byly vyrobené v letech 2016-2017, jsou provozované v Německu a přijelo jich na kontrolu dostatečné množství pro to, aby se odstranil vliv statistické chyby, je 13,4 procenta. Lépe na tom z aut, které smontovali dělníci v českých automobilky byly modely Seat Ateca (17. pozice a průměr 9,7 procenta), Hyundai ix20 (36. pozice a průměr 11,2 %, Škody Fabia a Octavia (40. a 43. příčka a průměr 12,2 respektive 12,3 procenta) i Toyota Aygo a Škoda Yeti. Prvně jmenovanému vozu náleží s 13,1% 53. pozice, Škodě Yeti patří v letošním hodnocení 55. pozice a průměr 13,2 procenta.

Už v pásmu podprůměru jsou Škody Rapid a Superb (13,6 a 13,7%), Citroën C1 (rovných patnáct procent a Škoda Roomster. Ta už byla s průměrem 16,8 procenta poměrně blízko vozům v pásmu nejhoršího hodnocení.

8-9 let
Už na osmnáct procent vystoupalo průměrné procento zjištěných vážných závad u vozů vyrobených v polovině minulého desetiletí.

Do nejlépe hodnocené skupiny se zde nedostal žádný model s českým původem. Na průměr odpovídající školní dvojce dosáhly pak Škoda Octavia (30. s průměrem 16, 3), dále Škoda Yeti (32. a průměr 16,5) a Škoda Superb (41. a 17,4%). Stále ještě těsně nadprůměrné byly Škody Roomster a Rapid. Naopak v pásmu lehkého podprůměru jsou Škoda Fabia, Citroën C1 a Toyota Aygo.

Nejhůře technici TÜV ohodnotili model Hyundai iX20 (65. pozice s průměrem 20,2%).

Věk 10-11 let
Tady už se vážné závady vyskytují u téměř každého čtvrtého auta, které přijede na STK. Konkrétně jde o 23,8 procenta. Proto lze i 25. místo s průměrem 20,5 procenta Škody Yeti pokládat za dost dobrý výsledek. Na tu zmiňovanou školní dvojku je ještě hodnocení 37. Škody Roomster. Naopak Superb, který je těsně nad čárou průměru, už byl s průměrem 23,6 % už 42. Lehce podprůměrně spolehlivé jsou desetileté Fabie a Škody Aygo.

Už mezi ta hůře hodnocená auta se řadí v tomto věku Citroën C1, Škoda Octavia, Hyundai iX35 a zejména Hyundai i30. To už se nachází na začátku červené (nejhorší pětkové skupiny) s průměrem závad přes 30 procent.

Stáří 12-13 let
Díky výrazně nadprůměrně výsledku (průměr vážných závad a 12. místo mezi všemi auty této kategorie) se zdá, že Škody Yeti z prvních let výroby byly velmi kvalitní vozy. Vážné závady se v jejich případě nalezly jen u 23,7 procent z těch, které dojely na kontrolu. Pak už se v žebříčku vyskytuje jen těsně nadprůměrná Octavia, když průměr činí 28.9 procenta a ona měla právě tolik. Naopak Škoda Superb je o desetinku pod průměrem, Fabia o čtyři desetiny.

Stále ještě blízko průměrným výsledkům je v tomto věku SUV Hyundai iX35 a Škoda Roomster. Toyota Aygo a Citroën C1 pak už měly průměr závad 33,2 a 33,3 procenta a ještě hůře si vedly Hyundaie i30 s 34,6 procenty.
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů