Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co třeba SUV od Suzuki? Tipy na spolehlivé ojetiny z Německa podle TÜV Reportu

Naše téma
Radek Pecák | 20.11.2023
dalších 9 fotek
V případě pořízení ojetého Volkswagenu Sporstvan máte velkou naději, že bude spolehlivě sloužit ještě dlouho | foto: Se svolením VW
Vybrali jsme deset vozů, které se v žebříčku TÜV Report sestavovaného na základě četnosti poruch na stanicích technické kontroly dlouhodobě umisťují mezi těmi nejspolehlivějšími.
Králem ojetin podle letošního žebříčku spolehlivosti sestavovaného německou společnosti TÜV je jednoznačně Volkswagen Sportsvan. Tento rodinný velkoprostorový model se ještě před deseti lety prodával s označením Golf Plus, pak se ale jeho název změnil.

Na tento vůz i na další dlouhodobě velmi spolehlivá rodinná ojetá auta s příznivou cenovkou se podívejte do naší fotogalerie.Prakticky ve všech věkových kategoriích, ve kterých TÜV každoročně sestavuje přehled jednotlivých typů podle četnosti závažných závad odhalených při kontrolách ve stanicích technické kontroly, se tento vůz umístil mezi těmi absolutně nejlepšími. Nejhorším umístěním byla sedmá pozice v žebříčku vozů ve stáří 10-11 let. Jinak mu patřila první pozice v žebříčku dvou až tří letých ojetin, dále zvítězil mezi čtyř-až pětiletými auty a mezi vozy, které již jezdí 12-13 let, se umístil na druhém místě. Dvakrát mu náleželo také třetí místo.

S podobně dobrými výsledky se mu může rovnat pouze sportovní kupé Audi TT. To ale rozhodně nelze zařadit mezi rodinná auta s nízkou cenovkou. Dlouhodobou spolehlivost také prokazuje velké SUV Volkswagen Touareg. I ten ale náleží spíše do kategorie dražších aut.

V naší desítce doporučovaných ojetin najdete také další dva typy vozů koncernu Volkswagen. Konkrétně jde o nejmenší SUV T-Cross a T-Roc. To jsou ale relativně mladé modely, takže výsledky v kategoriích nad šest let stáří logicka nejsou k dispozici. Dobrou práci techniků této největší evropské automobilky osvědčuje také velmi dobré výsledky AudiQ5. Byť v tomto případě jsme si vědomi, že jeho cena je v mladších kategoriích spíše mimo finanční možnosti většiny kupujících ojetých rodinných aut.

RAV 4 je jediná dobře hodnocená Toyota
Poměrně překvapivé je dlouhodobě velmi nízké procento poruchovosti u dvou modelů Suzuki. SX4, jehož duchovním nástupcem je současný S-Cross, má s rostoucím stářím stále lepší hodnocení v porovnání s konkurencí. Zatímco nejmladší exempláře (věkové kategorie 2-3 a 4-5 let) skončily s dosaženým průměrem poruchovosti na 14. a 15. místě, starší kousky si připsaly čtvrtou a dokonce i druhou pozici.

Jen o něco horší byla Vitara. Třetím menším japonským SUV, které stojí na základě výsledků v TÜV reportu za úvahu, je Mitsubishi ASX. Do první desítky se sice vešlo jen jednou (v té nejmladší kategorii), ale vždy se s rezervou umístilo v té části žebříčku, která odpovídá hodnocení školní jedničkou.

Naopak asi jen málokoho překvapí, že je v našem přehledu model Toyota. Ovšem RAV 4 je v popředí žebříčků spolehlivosti jediným nadprůměrným modelem největší světové automobilky.

Ten, kdo by si chtěl z Německa přivézt nějaký malý městský vůz, který má navíc i velmi dobré jízdní vlastnosti, by se mohl zaměřit na nabízené exempláře Mazdy 2.

A zájemci o MPV, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje výše jmenovaný Golf Sportsvan/Golf Plus, by mohli zvolit také velmi dobře hodnocený Mercedes-Benz třídy B.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů