Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průšvih Tesly, velké problémy měly i dvě Škody: Nové hodnocení z německých STK

Naše téma
Radek Pecák | 16.11.2023
dalších 11 fotek
U Tesly se zkoumá méně techniky než u spalovacích aut. Přesto měla poruch nejvíce | foto: Se svolením Tesla
Nový žebříček TÜV report v sobě zahrnuje hodnocení jednotlivých typů osobních automobilů, které se dostavily na stanici technické kontroly provozovanou společností TÜV. Bylo jich přes deset miliónů. Tyto výsledky pak můžou být dobrou nápovědou pro kupující ojetých vozů, zda se pro ten který model rozhodnout nebo nikoli.
Poprvé se letos do žebříčku TÜV Report dostal některý z modelů značky Tesla a hned to pro tohoto amerického výrobce elektromobilů skončilo velmi neslavně.

Na to, jaké další vozy skončily na chvostu hodnocení jednotlivých kategorií (2-3, 4-5, 6-7, 8-9, 10-11 a 12-13 let), se podívejte do našeho fotografického přehledu.Ještě, aby bylo jasno: Do přehledu renomovaná společnost TÜV zařazuje pouze ty modely, jichž se dostavil na prověření do stanice technické kontroly opravdu reprezentativní počet. Důvodem je snaha vyvarovat se statistikého zkreslení.

Proto v každé následující věkové kategorii žebříček zpravidla obsahuje méně vozů. Zatímco mezi nejmladšími ojetinami (2-3 roky) jich je letos v přehledu 111 (a mezi 4-5letými dokonce 115) u těch nejstarších hodnocených již jen 83.

Poruchovost zmíněné Tesly Model 3 je skutečně zarážející. Už proto, že se u elektromobilů hodnotí na STK méně technických oblastí. Samozřejmě třeba kvůli absenci výfukové soustavy. Přesto skončila s velkým odstupem poslední. Průměrné procento vážných závad, který u nich technici TÜV při kontrole odhalili, je 14,7 procenta. Přitom průměr v této kategorii je 5,7 procent a nejlepší Volkswagen Golf Sporstvan měl průměr jen rovná dvě procenta.

Tesla dokonce výrazně prohrála i v porovnání s předposledním vozem v žebříčku, kterým je Dacia Logan. Ta měla výsledek o více než tři procenta lepší.

Zpozornět by měli také ti, kteří by si rádi dovezli z Německa nějaký ten mladší exemplář ojetých Škod Superb a Scala. Ty skončily na 104. a 105. pozici z hodnocených 111 aut.

U čtyř až devítiletých ojetin je dobré být obezřetný při výběru řady typů BMW. Třeba v kategorii 4-5 let se na úplně spodních příčkách žebříčku spolehlivosti umístily typy BMW X1, BMW 2 Active Tourer a BMW X5/X6. V případě vozů ve stáří 6-7 let se pak k těmto modelům přiřazují také řady 5 a 6. A v zásadě podobné je to také v hodnocení vozů starých 8-9 let.

Napříč všemi věkovými kategoriemi zaznamenaly varovné výsledky některé typy značky Dacia (zejména Logan), dobře si nevedou ani například Volkkswagen Sharan, Seat Alhambra, dost často také Fordy S-Max, Galaxy a Mondeo.

Zejména mezi těmi nejstaršími ojetinami mívají velmi často velké procento poruch italská a francouzská malá auta. Konkrétně třeba Renault Twingo, Renault Clio, Fiat Punto, Fiat Panda a Peugeot 207.

Letošnímu žebříčku TÜV report se budeme věnovat i v dalších článcích v příštích dnech. Například doporučíme naopak ta nejspolehlivější cenově dostupná ojetá rodinná auta, zaměříme se také na výsledky vozů vyráběných na území České republiky....
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů