Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford chce využít odpad z výroby tequilly. Z agáve by mohly vznikat díly do aut

Naše téma
Redakce | 28.07.2016
Ilustrační foto. | foto: Ford
V moderním automobilu je asi 180 kilogramů plastů. Americká automobilka Ford by v budoucnosti alespoň část ráda nahradila levnějšími a ekologičtějšími materiály. Například bioplastem vyrobeným z odpadu vzniklým při výrobě tequilly.
Automobilka z toho důvodu spojila síly se společností Jose Cuervo, známým producentem tequilly. Obě firmy se tak pustily do vývoje nového bioplastu vhodného k výrobě automobilových součástí. Vstupní surovinou je přitom vláknina z rostliny agáve, která zůstane poté, co se dužina rostliny využila pro výrobu populární pálenky.

Bioplast by mohl najít uplatnění ve výrobě interiérových i exteriérových dílů, jako jsou kabelové svazky, jednotky ventilace nebo odkládací schránky.

Ford tvrdí, že se nový materiál zatím jeví velmi slibně díky své trvanlivosti i estetickým vlastnostem.

Čerstvě sklizené rostliny agáve.


Úspěšný vývoj udržitelného kompozitu by podle automobilky mohl vést ke snížení hmotnosti součástí vozu a následně i spotřeby paliva. Další výhodou je skutečnost, že nový materiál by nahradil látky vyráběné z ropy, a přinesl tak další snížení dopadů výroby aut na životní prostředí.

„Naším úkolem je hledat vhodné uplatnění pro ekologické kompozity tohoto typu, a pomoci tak snížit náš vliv na planetu," potvrzuje Debbie Mielewski, technická vedoucí z oddělení výzkumu udržitelného rozvoje Ford Motor Company.

Růstový cyklus agáve trvá nejméně sedm let. Po sklizni se střed rostliny tepelně upraví, poté následuje mletí a extrahování šťáv pro destilaci. Jose Cuervo použije část zbylého vlákna jako kompost na svých farmách. Zbytek uplatní místní řemeslníci při výrobě rukodělných výrobků a agávového papíru.

Polotovar pro výrobu bioplastu.


Podle Ekologického programu OSN se na celém světě ročně vyprodukuje pět miliard tun zemědělské odpadní biomasy. Jedná se tedy o velmi hojnou surovinu, která však většinou nebývá dostatečně zužitkována.

Ford již má se zpracováním agávových vláken zkušenosti. Před několika lety totiž experimentoval s výrobou „plastových" dílů ze sisalu, což je vlákno z listů agáve sisalové.

Věnoval a věnuje se však i jiným přírodním materiálům. Před dvěma lety například oznámil navázání spolupráce s významným výrobcem kečupu, s nímž zkoumal, zda je možné vyrábět z rajčat - konkrétně ze sušených rajčatových slupek - kompozity použitelné v automobilovém průmyslu.

Při výrobě fordů se pak uplatňují například kompozity z kokosu, koberce a tkaniny z recyklované bavlny či hlavové opěrky a výplně sedadel ze sójové pěny. Používá také součásti zpevněné celulózovými vlákny nebo vyplněné rýžovými slupkami.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů