Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar představil svoje první elektrické auto. I-Pace má 400 koní a ujede 480 km

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.03.2018
dalších 28 fotek
Jaguar I-Pace. | foto: Jaguar
Dlouhé čekání je u konce a britská automobilka konečně představuje svůj první elektromobil. Produkční I-Pace se od původního konceptu designem skoro neliší, využívá dvojici elektromotorů a už známe i jeho českou cenu. 
Pro svou elektrickou novinku používá Jaguar hliníkovou platformu i karoserii, přičemž samotný design pokračuje v liniích dřívějšího konceptu I-Pace, který se lehce vymyká tvarům současné většiny dnešních SUV.

Vzhled s kabinou předsunutou až k přední nápravě kontrastuje s hranatou zadní částí, která pomáhá snížit koeficient aerodynamického odporu Cx na pouhých 0,29. K tomu pomáhají i aktivní lamely v přední masce. Když je třeba chladit, otevřou se, v opačném případě jsou zavřené a usměrňují proudění vzduchu.

Baterie elektromobilu jsou pro ideální rozložení hmotnosti 50:50 uloženy uprostřed mezi nápravami. Přesněji se jedná o lithium-iontové články o celkové kapacitě 90 kWh, které vozu zajistí dojezd až 480 km. Při rychlonabíjení se pak na kapacitu 80 procent dostanete za 45 minut. Z klasické domácí sítě se však dobíjení prodlouží na něco málo přes deset hodin.

Elektromotory má I-Pace na přední i zadní nápravě. Kombinovaně produkují celkem 400 koní (294 kW) a 694 Nm točivého momentu. Díky pohonu všech kol zrychlí vůz z nuly na 100 km/h za 4,8 vteřiny. Maximální rychlost Jaguar zatím nezveřejnil.

Interiér sice ctí designový směr dnešních Jaguarů, ale přesto zaujme trochu extravagantnějšími linkami doplněnými kůží, dřevem a hliníkem. Středový panel je v půli přerušený, kdy výše najdete dotykovou obrazovku infotainment systému a níže poté dotykovou plochu dalších ovládacích prvků. I-Pace dostal i nový systém navigace, který využívá funkce umělé inteligence a předpovídá individuální potřeby řidiče.

Infotainment systém rovněž podporuje hlasové ovládání a propojení s domácí službou Amazon Alexa. To znamená, že majitelé budou moci hlasem požádat Alexu o různé informace, například stylem: Je moje auto zamčené? Jaká je úroveň nabití? Bude mi dojezd stačit na cestu do práce?

Než se dočkáme kompletních rozměrů novinky, Jaguar tvrdí, že I-Pace nabídne cestujícím uvnitř prostor srovnatelný s velkými SUV. Vzadu je pro nohy vyhrazeno 890 mm, a protože chybí tradiční tunel transmisí, najdete místo něj praktickou středovou odkládací schránku o objemu 10,5 litru.

Pod zadními sedadly se skrývá stolek a odkládací prostor na notebook. Zavazadlový prostor vzadu nabízí objem 656 litrů a se sklopenými sedadly dokonce 1453 litrů.

Elektrické SUV Jaguar I-Pace vstupuje do prodeje už nyní, a to ve čtyřech stupních výbav. Ceny startují na 2 039 092 Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů