Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bestie v podobě Nissanu GTR s výkonem 1200 koní už brázdí české silnice

Naše téma
Radek Pecák | 08.07.2018
dalších 14 fotek
Upravený Nissan GTR brzy získá další koně | foto: Radek Pecák
Více než dva roky práce a náklady přesahující částku 5 milionů korun jsou za zrodem nádherného a současně hrůzu budícího Nissanu GTR. Ještě v tomto měsíci se bude moci do motoru nahrát nový software umožňující dosažení výkonu 1200 koní i více.
Podle mého je několik kategorií lidí, kteří jsou blázny do aut. Někomu ke štěstí stačí slušně jezdící vyladěný hatchback typu Volkswagenu GTI, Seat Cupra nebo Ford Focus RS, jiní potřebují už alespoň BMW M3, Porsche Cayman nebo podobné dokonale vyvážené auto s pohonem zadních kol... A pak je tu ještě jedna speciální kategorie automobilových šílenců. Do té nepochybně patří David Načev.

Zhruba před rokem jsem se dozvěděl, že ve spolupráci se specializovanou firmou chystá přestavbu sériového Nissanu GTR na bestii, která nebude mít při tuzemských závodech na čtvrt míle konkurenci.

"Nápad jsem dostal, když jsem poprvé viděl video, jak právě takové "gétéerko" poráží při sprintu Nissan GTR, a hned jsem začal jednat," vypráví mladý muž nyní, když je auto téměř již hotové. Tedy, alespoň co se týče jeho vnějšího vzhledu.

"Mám radost z toho, jak se povedla barva. Speciální lakýrnická firma z Kralup mi garantovala, že tento speciální odstín už nikdy jindy nepoužije," vysvětluje David. Jelikož součástí tohoto laku jsou i šupinky pravého zlata, vyšla ho na nemalou částku. Prý na zhruba tři sta tisíc korun. Má speciální název Blue Miracle. To je ovšem jen relativně malá část z celkových nákladů, které dosud do tohoto projeku vložil. Přesnou částku uvádět nechce, ale minimálně pět milionů korun to prý bylo.

VYSOCE PROFESIONÁLNÍ ZÁLEŽITOST

Přestavba není žádnou amatérskou záležitostí. Jsou totiž použity speciálně vyvinuté díly. Ty, které jsou vidět zvenčí, pocházejí od japonské firmy Liberty Walk, která má již pětadvacetiletou historii a základní paket určený pro Nissan GTR obsahuje přední nárazník s difuzorem, zadní difuzor, vysoké karbonové křídlo a sadu rozšířených lemů blatníků. V Česku se dá nyní koupit za zhruba půl milionu korun.

Jenže, tyto díly by auto nezrychlily. Proto se využily pro změnu komponenty od specialisty AMS Performance. "Blok motoru zůstal původní, ale prakticky všechny "vnitřnosti" jsou kované. Navíc se uplatnily závodní svody a rychloprůchozí výfuk HKS. Také převodovka už je zcela jiná. Je celokovaná a dodala ji novozélandská firma Dodson motorsport. Výkon má pochopitelně na svědomí především dvojice obrovských turbodmychadel.

To, co rychle jede, se také musí dostatečně účinně zabrzdit. Proto jsou využity karbon-keramické brzdy. Vpředu jsou namontovány dvacetipalcové pneumatiky s rozměrem 285/35 a vzadu 315/20.

V této konfiguraci už má David se svým neobyčejným aautem naježděno kolem tří tisíc kilometrů. Právě tolik je zapotřebí, aby bylo možno řídící jednotku motoru "otevřít" na plný výkon. "Je garantováno 1200 koní, ale já věřím, že jich tam bude ještě o něco více," svěřuje se. Dočká se ještě v červenci. Navíc plánuje další "opatření", aby se stádo plnokrevných ořů pod kapotou ještě rozmnožilo. Například zvětšené sání a vstřikování oxidu dusného. To by prý určitě mělo "dát" patnáct set koní. Ještě předtím ale hodlá potenciál auta ověřit při nějakém tom sprintu. Slíbil, že nám dá předtím vědět....

VYLEPŠOVÁNÍ NEKONČÍ

Pak zřejmě přijde na řadu interér. Ten je zatím sériový, pouze volant je nový - karbonový. Samozřejmě přijde na řadu i pořádná hudba. I do ní je David blázen. "Rozhodně to ale nepřeženu. Nechci přicházet o výkon motoru, ani auto nějak zbytečně zatěžovat," tvrdí.

Zatím má auto značky se zelenými číslicemi, které jsou určeny pro testovací vozy, avšak brzy by mělo být na silnicích vídáno s běžnými černo-bilými písmeny a čísly. Sice se leckdo diví, jak je to možné, ale všechny použité komponenty mají příslušné atesty," vysvětluje. 

Až bude všechno hotové, chystá se David i na další šílenosti. I když zatím ještě trošku váhá, do čeho se pustit dříve. Lákají ho nějaké "Ameriky", a třeba i terénní monstrum na bázi Nissanu Patrol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů