Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BAZAR: Ojetá Dacia Dokker. Je osobní dodávka po letech dobrou koupí?

Naše téma
Redakce | 29.11.2017
dalších 25 fotek
Dacia Dokker. | foto: Dacia
Jestliže hledáte kompaktní dodávku, ojetá Dacia Dokker se díky zajímavé ceně může zdát jako výhodná koupě. Jak je na tom ovšem po několika letech se spolehlivostí? A není nakonec lepší se vyhnout riziku, trochu si připlatit a koupit o něco dražší nový vůz?
Starší Dacii Dokker dnes koupíte od přibližně 180 tisíc korun. Jde hlavně o benzínové motorizace 1.6i (81 k/60 kW) a některé z nich jsou k mání i na LPG. Od 200 tisíc korun pak začínají diesely 1,5 dCi (75 k/55 kW). Výběr ale není zrovna veliký, aktuálně v inzerci naleznete asi jen desítku vozidel. Model se přitom začal prodávat už v roce 2012.

Dodávka má klasické uspořádání, tedy dvoumístný interiér a nákladový prostor, osobní verze je pětimístná s velkým zavazadlovým prostorem. Uvnitř vozu je už cítit, že se na některých místech opravdu šetřilo. Například úchyty bezpečnostních pásů jsou odkryté, jako by v továrně zapomněli namontovat patřičný díl.

Některé ojetiny nemusí mít ani výškově nastavitelný volant, byla to součást příplatkové výbavy. Pokud hodně jezdíte, nezapomeňte, že auto jako nové nemohlo mít tempomat – prostě se nenabízel.

Ať už je ale výbava jakákoliv, Dacia plní na výbornou své pracovní povinnosti. Do jednoduše pojatého nákladového prostoru užitkové verze je možné naložit až 3,3 metru krychlového nákladu, za což Dokker Van vděčí hlavně své velké výšce. Prostor je osvětlený a v základním stavu pouze plechový.

Zadní dveře jsou asymetricky dělené a lze je vyklápět o 90 nebo 180 stupňů, což spolu s nízkou nákladovou hranou, která je 565 mm nad zemí, usnadní nakládku třeba i vysokozdvižným vozíkem. Do prostoru se lze dostat také bočními posuvnými dveřmi, které jsou na pravé straně. Technika auta pochází od sesterského Renaultu, to platí i pro motorizaci 1.5 dCi.

A spolehlivost? Bohužel poruchovost u nejstarších vozidel je dle aktuálních výsledků německé technické kontroly TÜV nad průměrem.

U pěti- až šestiletých Dokkerů odjíždělo za poslední rok celých 23,5 procenta vozů z prohlídky s výrazným technickým nedostatkem. Zlobí přední i zadní osvětlení, výfuková soustava a vůz po letech trápí také koroze. S tím vším je nutné při nákupu ojetiny počítat a neopomenout důkladnou kontrolu technického stavu.

U mladších ojetin ve stáří 3 až 4 roky je dle TÜV spolehlivost o mnoho lepší. 80 procent vozidel odjíždělo z technické kontroly bez jakýchkoli nedostatků.

Je ale také třeba zvážit, jestli není nákup ojetého Dokkeru možná zbytečné vystavení se riziku problémů staršího auta, když zcela nový vůz seženete se zárukou na tři roky již za přibližně 200 tisíc korun bez DPH (v nabídce pro firmy a podnikatele), a to rovněž s klimatizací a benzinovým motorem o objemu 1,6 litru. Příplatek za verzi s LPG je pak zpravidla asi 25 tisíc korun. S naftovou motorizací 1.5 litru dále vychází na nějakých 230 tisíc korun se stejnou výbavou. Osobní verze začíná na částce 214 900 Kč, vrcholná výbava vyjde na 267 900 Kč.

Současný ceník najdete zde.

Nicméně nevýhodou se pro někoho může zdát čekací doba na předání nového vozu 3 až 4 měsíce. Koupě prověřené ojetiny tedy může být rychlejší, jestliže nemůžete na svého „pracanta“ čekat a vůz potřebujete ihned.  

Připraveno ve spolupráci s inzertním portálem TipCars.com.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů