Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Máte čerstvý řidičák? 8 důležitých rad, jak přežít první rok za volantem

Naše téma
Jiří Švamberk | 05.11.2018
dalších 5 fotek
foto: archiv
Naučit se ovládat auto je věc poměrně jednoduchá, ale osvojit si umění řízení je už jiná písnička. Navíc, žádný učený z nebe nespadl. Připravili jsme pro vás užitečné rady, které vám pomůžou v úplných začátcích.
1. Přiznejte si svou nezkušenost

Říká se, že skutečným řidičem se stáváte až několik let po získání řidičského průkazu. Proto je dobré k řízení přistupovat s velkou pokorou. Vyplatí se řídit pomalu a obezřetně. Přestože můžete mít talent a v závodech motokár porážíte všechny své kamarády, chce to hodně najetých kilometrů, než se můžete za skutečného řidiče považovat. Nikdy se nechte vyprovokovat kamarády nebo ostatními účastníky silničního provozu k rychlé jízdě. První tisíce kilometrů se pomalu rozkoukávejte a kroťte svá ega. Právě pocit vlastní nepřemožitelnosti stojí za velkým množstvím dopravních nehod a pro začátečníky to platí dvounásobně.



2. Začněte jako šoféři

Mezi řidičem a šoférem je velký rozdíl. Proto jezděte nejdříve se zkušenými řidiči na místě spolujezdce, případně dělejte „taxikáře“ všemožným známým či členům rodiny. Vždy naslouchejte radám zkušených a sami pro sebe je zpětně vyhodnocujte. Učený z nebe nespadl a každá rada se vám může mnohonásobně vyplatit. Snažte se řídit co nejvíce, a pokud možno, vyzkoušejte také co největší počet rozličných automobilů. V autoškole si osaháte například Fabii, ale řízení například Volkswagenu Transporter či velkého SUV vám přinese užitečné zkušenosti. Pokud máte možnost, co nejvíce jezděte méně frekventované trasy, případně po silnicích, které dobře znáte.



3. Trénujte na bezpečných místech

Nejdřív je trénink a až potom ženy a zpěv. Vždyť to znáte. V autoškole vás naučí základy, ale v žádném případě vás tenhle kurz nenaučí, jak zvládat nečekané situace, které se vymykají běžnému provozu. V autoškole se také nenaučíte, jak se auto chová v krajních situacích. Tohle vše už je na vás. Trénujte na mokru a obzvláště na sběhu. Vyzkoušejte si, jak se auto chová při nedotáčivém či přetáčivém smyku. Určitě si pusťte edukativní videa na youtube, kde jich je nepřeberné množství. Také si dopředu nastudujte informace o voze, se kterým budete jezdit. Jednotlivé typy pohonu kol, stejně jako pohonných jednotek se vyznačují odlišnými specifiky. Pakliže chcete svůj řidičský růst co nejvíce uspíšit, rozhodně do sebe investujte do různých škol bezpečné jízdy, respektive škol smyku.



4. Zajímejte se o stav vozu, který řídíte

Mějte na paměti, že osobní automobil je věc, která podléhá opotřebení. A úplně nejdůležitější jsou pneumatiky, brzdy a řízení. Pokud vám klekne motor, převodovka přestane řadit, to vše je naprosto marginální záležitost ve srovnání s opotřebovanými pneumatikami nebo špatně fungujícími brzdami. Proto pravidelně kontrolujte stav těchto životně důležitých komponent. Tlak v pneumatikách kontrolujte aspoň jednou za měsíc a kontrolujete hloubku dezénu. Uvědomte si, že v tomto kontextu okřídlené „člověk není nikdy tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci“ platí dvojnásobně. Investujte do kvalitních pneumatik a rozhodně nešetřete na údržbě brzdového systému. To samé platí i o přední nápravě, kterou fakticky auto ovládáte. Že čep řízení bouchá je neklamné znamení, že si hrajete s ohněm. Takovéto komponenty se vyplatí měnit v páru.  



5. Nepodceňujte paní zimu

Nejlepší je, pokud si řidičský průkaz děláte přes zimu. Sníh, bláto, štěrk, led - to vše na vás čeká. Opět se vyplatí v chytrých publikacích načíst, jaké záludnosti zimní období skýtá. Pokud jste se se zimou za volantem ještě nesetkali, je dobré znát všechna její úskalí.

Například je třeba počítat s namrzlými mosty, stejně jako bedlivě sledovat okolí silnice, po které jedete. Takový les umí v zimě připravit nejedno nemilé překvapení.

Jezděte pomaleji, než běžně a počítejte s tím, že budete potřebovat více času. Stres z pozdního příjezdu je vstupenkou do problému. Automobil ovládejte maximálně plynule, nedělejte trhavé a cukavé pohyby, protože ty mohou velmi lehce způsobit ztrátu adheze, jejíž limit je v zimě mnohem blíž než v teplém letním období.



6. Udržujte si své tempo

Silnice nejsou plné silničních pirátů, většina účastníků se stejně jako vy snaží dojet v pořádku na místo určení. Ovšem mezi nimi jsou i bezohlední, na ty je potřeba dávat pozor. Sledujte proto dobře zpětná zrcátka, a když v něm spatříte některého z nedočkavců, snažte se mu co nejdříve uhnout. Moudřejší ustoupí… Velmi pomůže, pokud v prvních měsících řízení nalepíte na své auto nálepku označující začátečníka. Nejde o nic ponižujícího, všichni jsme začínali, a navíc existuje vysoká šance, že tahle nálepka některé z „horkých hlav“ zchladí.



7. Nejdůležitější jsou vhodné boty!

Řízení v nevhodných botách je jednou z nejčastějších chyb všech řidičů, a to bez ohledu na to, jak dlouho mají řidičský průkaz. Vůbec není od věci vyčlenit si pár dobře prošlápnutých bot čistě na řízení. Ta chvilka na přezutí je nic ve srovnání s nepohodlím, které vede k nervozitě, jež vede ke zbytečným problémům.



8. Zapomeňte na mobilní telefon.

Při každé jízdě ho ztlumte, aby vás nerušil. Nebojte, nic vám neuteče…

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů