Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

15. červenec - osudový den manželů Junkových. Eliška závodila necelé 4 roky

Naše téma
Radek Pecák | 15.07.2019
dalších 8 fotek
Takto ji znal a obdivoval celý svět | foto: Archiv redakce
Dosud ve světě patrně největší osobnost tuzemského motoristického sportu Eliška Junková ukončila svoji závodnickou kariéru právě 15. července. Tehdy totiž zahynul na Nürburgringu její manžel Čeněk.
První závod, při kterém sama řídila, odjela slavná Eliška Junková v září roku 1924 na trati mezi Lochotínem a Třemošnou z Plzně. Samozřejmě při něm zvítězila. Naposledy se pak zařadila na startovní rošt o necelé tři roky později. I tehdy po projetí cílem na trati Knovíz-Olšany stála na stupních vítězů.

O tři týdny později - 15. července 1928 se rozhodla ukončit svoji závodnickou kariéru. Rozhodnutí bylo důsledkem úmrtí jejího manžela Čeňka, který havaroval na okruhu Nürburgring. Poté, co jeho vůz na rozměklém asfaltu dostal smyk vyletěl po nárazu z vozu a o skálu si prorazil lebku.

Byl to blesk z čistého nebe. "V neděli 15. července na parkovišti závodních strojů jsme byli všichni ve veselé nuladě a Junek se cítil v dobré kondici," píše se v knize Má vzpomínka je Bugatti, jejímiž autory jsou Eliška Junková a její adoptivní syn Vladimír. "Rozprávělo se klidně s Ettorem Bugattim, který přijel na Velkou cenu ve svém novém patnáctilitrovém typu "La Royale,.." pokračuje vyprávění.  Eliška prý tehdy Čeňkovi zapnula na ruku nárameček, což měl být talisman pro štěstí. Když na něm uviděl číslo, tak se smíchem otázal: "To je telefonní číslo, abyste si mě mohli zavolat, až budu v nebi?" Netušil, jak moc byla jeho slova prorocká.

Smůla od počátku..
Během závodu bylo horko a od počátku se pro Čeňka nevyvíjel dobře. Několikrát musel zajet do depa. Neprve promazával řízení, pak potřeboval náhradní zátku k nálevce oleje a nakonec vyměnil svíčky. Do cíle šestého kola už ale nedojel.

Ani Eliška tedy již poté nemohla rozšířit bilanci svých sportovních úspěchů, mezi které jednoznačně patří vítězství v podniku Zbraslav-Jíloviště, prvenství ve Velké ceně Německa na Nürburgringu v v červenci 1927 či porážka slavného Rudolfa Caraccioly při závodě do vrchu k průsmyku Klausenpass ve Švýcarsku. Svět si jí ale nejvíce spojoval s pátým místem v absolutní klasifikaci na nejtěžším závodě světa - Targa Florio. Ve druhé z celkem pěti sto osm kilometrů dlouhých okruhů dokonce vedla, nakonec ji defekt pneumatiky v posledním kole připravil o prakticky jisté stupně vítězů..

Celkem odjela 25 sportovních podniků, v nichž měla úchvatnou bilanci 20 vítězství. Do cíle nedojela jen dvakrát. Kromě jediného závodu vždy řídila vůz značky Bugatti.

Její manžel si počínal prakticky stejně úspěšně. Startoval 31krát, přičemž si připsal 25 prvních míst. Nedojel třikrát.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů