0
zpět
 

diskuze k tématu: Výběr nového auta do 300 tisíc

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, servisní náklady, vše o spotřebě, automobilky, francouzská vozidla, japonská vozidla
beast_regards
počet příspěvků8
datum registrace10.03.2017
Úterý 14.03.2017 22:42, RE: Výběr nového auta do 300 tisíc
Giorgio napsal:
beast_regards napsal:
Nejbližší prodejce a s tím i autorizovaný servis je ve Frýdku-Místku na místě kde jsem upřímně nikdy nebyl proti Fiatu přímo nic nemám, ale dostupnost servisu je docela důležitá. Mám sice známého kterému věřím že opraví cokoli, ale upřímně, auto v záruce mu svěřovat nebudu.
Pokud je dostupný servis Suzuki v Ostravě, tak servis Fiatu v Ostravě není o nic méně dostupnější. A navíc jsou schopni si auto buď vyzvednout doma/v zaměstnání, nebo naopak zákazníka odvézt zpět (a následně zase pro auto).Jestliže na začátku byl nějaký požadavek na velikost, tak je dobré si připomenout, že punto je jen o 5 cm užší a 8 cm kratší než čtyřkový golf, tzn. není to nijak výrazně menší auto, byť je formálně o třídu níž. Tipo je větší ve všech rozměrech.


Ještě ohledně záruky a dostupnosti servisu - jestli s tím má někdo zkušenosti
Uplatňuje se záruka na závady které zjistil a opravil jiný autoservis než ten který patří prodejci?
Tedy příklad -
Koupím auto v Ostravě.
Po najetí x kilometrů dám auto k servisní prohlídce k autorizovanému servisu v Orlové.
Ti zjistí nějakou závadu, opraví ji, mne předloží protokol a budou chtít zaplatit.
Mohu jít za prodejcem v Ostravě s t ím, že našli tu či onu závadu a chtít proplatit opravu?
Nebo musím do Ostravy do servisu který patří prodejci a oni musí zjistit závadu aby na to šla uplatnit záruka?


reagovat
Giorgio
počet příspěvků814
datum registrace09.05.2007
Středa 15.03.2017 05:47, RE: Výběr nového auta do 300 tisíc
beast_regards napsal:
Ještě ohledně záruky a dostupnosti servisu - jestli s tím má někdo zkušenostiUplatňuje se záruka na závady které zjistil a opravil jiný autoservis než ten který patří prodejci? Tedy příklad - Koupím auto v Ostravě.Po najetí x kilometrů dám auto k servisní prohlídce k autorizovanému servisu v Orlové.Ti zjistí nějakou závadu, opraví ji, mne předloží protokol a budou chtít zaplatit.Mohu jít za prodejcem v Ostravě s t ím, že našli tu či onu závadu a chtít proplatit opravu? Nebo musím do Ostravy do servisu který patří prodejci a oni musí zjistit závadu aby na to šla uplatnit záruka?


Pokud je to autorizovaný (a tudíž smluvní) servis dané značky, tak si náklady na práci a díly záruční opravy vyúčtuje se značkou a zákazník odjede bez jakýchkoliv svých výdajů. Pozor ale na záměnu autorizovaného a specializovaného servisu. To, že se nějaký servis specializuje na nějakou značku, ještě neznamená, že je autorizovaný.

Jiná věc jsou servisní prohlídky v určitém intervalu, kterými výrobci aut zpravidla záruku podmiňují. Servisní prohlídku může na takzvanou blokovou výjimku provádět jakýkoliv servis, který dodrží výrobcem předepsané technologické postupy a spotřební materiál (olej, filtry apod.). Pokud je prohlídka takto správně provedena i mimo autorizovaný servis, nemůže to být důvodem k odmítnutí reklamace. Reklamace se ale uplatňuje v autorizované síti. Záruka nad dva roky je ovšem zpravidla řešena jiným mechanizmem, v podstatě nějakým "pojištěním", a tam už je nutné si nastudovat konkrétní podmínky dané značky.

Potud teorie. Zkušenost a servisní knížka Fordu před 10 roky pravila, že záruční opravy lze uplatnit ve kterémkoliv autorizovaném servisu ve 14 evropských zemích. Realita je taková, že mimo nějaké drobnosti mě s vážnými věcmi vyháněli tam, kde jsem auto koupil - poprodejní služby a přístup byly tak tragické (vč. centrálního zastoupení pro ČR), že nic od Fordu už mi nikdy nesmí do baráku. Ale vyplynulo z toho, že je prostě jednodušší (a i tak to nemusí vést k úspěchu) reklamovat vady tam, kde se auto koupilo, bez ohledu na hustotu autorizované servisní sítě.
reagovat
1 2


aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma

podobná vozidla v nabídce:




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.