0
zpět
 

diskuze k tématu: Jaké rodinné auto do 120 tis. Kč?

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, jaký typ motoru vybrat, servisní náklady, česká vozidla, německá vozidla
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 06:26, rada
Focus 1,6
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 08:04, rada
Reno: nevím jak ve focusu (počítám že stejně)
ale do firmy jsem koupil Cmax s tímto motorem. Motor, auto, výbava, spolehlivost vše super. Jen se nesmí vjet s tím autem na dálnici. Neboť katastrofálně krátká pětka nepustí spotřebu pod 10 l i při dodržování předpisů.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 10:56, rada
tipuju, že s tím moc nenaskáčou... do kauflandu a jednou ročně chorvatsko /ale to až budou děcka větší
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 13:36, rada
Buď Focuse nebo Mondeo - obojí v benzínu.
Mondeo má řetězové rozvody, takže odpadá starost s výměnou. Spotřebu bych neřešil, litr sem nebo tam v celkových nákladech na pořízení auta hraje minimální roli. S rodinným autem se žádné extrémní roční nájezdy nejezdí. Sám mám jako rodinné auto zmíněné Mondeo a jezdím průměrně těsně nad 9l/100 km (motor 170 k). Musel jsem po koupi "vyzabíjet pár much", ale s tím se u ojetiny počítá. Jinak běžná údržba je za normální ceny. Obecná spolehlivost celkem slušná - recenze většinou vycházejí kladně. Pro 2 děti mi to přijde akorát, a to nemám kombi. Když je větší potřeba krámů (v zimě na hory), šupnu na střechu "rakev".
1. Za 120 tisíc bych se díval po F. Mondeo (od roku 2000) nebo F.Focus nebo O.Astra G a klidně i O. Vectra B(od roku 1999, kdy dostala po faceliftu lepší pozink a rezne méně), kde se dá ušetřit na pořizovací ceně vše v benzínu.
2. Astra a Focus budou muset být kombi, avšak Mondeo a Vectra nabídnou stejný kufr v provedení liftback a k tomu prostornější interiér
3. Záleží na štěstí, nelze predikovat provozní výdaje na hypotetický automobil. Pokud budou všechna vozidla ve slušném stavu, tak běžná údržba není drahá a spotřebu nemá smysl řešit. Ono plně naložený auto se slabým motorem se příjemně neřídí, a to mluvím opět z vlastní zkušenosti.
4. Troufám si tvrdit, že za tyto peníze už nenajdete model bez klimatizace, centrálu a SRS, nicméně modely střední třídy (Vectra, Mondeo) nabídnou v ojetinách lepší stupně výbavy.

reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 15:03, rada
Mám čerstvou zkušenost s již zmiňovaným Mondeem, v létě jsem také měnil vůz s podobnými požadavky jako tazatelka. Mě po prostudování různých recenzí a zkušeností uživatelů vyšlo vítězně právě benzínové Mondeo s motorem do 2.0l. Za uvedenou cenu se dá při troše trpělivého hledání sehnat zachovalý kus ročníku 2004/5 (vlastní zkušenost) tj. po faceliftu, kde by měly být vychytané mouchy prvních ročníků (koroze spodku dveří - slabina i u prvních Focusů, klapka sání u benzínu, "hezčí" interiér), ale hlavně lepší výbavy (např. pouze automatická klima, lepší audio, větší zpětná zrcátka, min. 4x airbag).
Co se týká spotřeby, v mém případě jsou naměřené hodnoty 7.8 dálnice, 8.8 kombinovaná, 9.5 město (měřeno dotankováním, palubní PC ukazuje konstantně o cca 0,4 optimističtější údaje).
Ze subjektivního pohledu je pohodlí při cestách mezi mondeem - Focusem, Octavií I, II, Vectrou B, Astrou G - nesrovnatelné ve prospěch Mondea. Nebudu opakovat fráze o výtečném podvozku Mondea, opravdu se chová podobně agilně jako malý hatchback a přitom je díky své velikosti maximálně pohodlné na našich rozbitých silnicích i dálnicích.
Nejlíže mi ke srovnání Mondea vychází Oct II, která je ale zase modernější (tedy dražší), hlavní rozdíl je pak ve vnitřním prostoru, kde se jasně ukáže rozdíl třídy. Na druhou stranu jsou rozměry Mondea i jeho "slabinou", protože se s ním hůř couvá a hledýá místo k parkování ve městě.



reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 15:51, rada
Připojuji se ke olegům, kteří doporučují Mondeo. V únoru 2010 jsme doma řešili identický problém - rodina, děti atd. Vybral jsem Mondeo 1.8 benzín 92 kW z roku 2002 kombi a prozatím nelituji. Rozvody řetězem, není tam turbo a ani vstřiky, prostě nic tak háklivého, co by se mohlo pokazit. Spotřeba 7-8 l/100 km a ročně najedem cca 10 000 km. Naprosto doporučuji. Jen nevím, zda-li cena do 120 000 Kč bude reálná. Slušné kousky cca 140-150 000. Jinak jezdí s tím manželka a parkuje se jí dobře. Zatím odešel jen EGR ventil a komora termostatu. A to má to auto najeto reálně 250 000 km. Jo a dávat si pozor na přetočené tacho. Na tom mém se skvělo číslo 128 000. Až posléze jsem zjistil pravdu. Nicméně jsem s tímto trochu v českých bazarech počítal, tak si nechci stěžovat. Naprostou nutností je před koupí zajet do značkového servisu a nechat si auto plně zkontrolovat. Můj kousek vypadal tak dobře, že ani v tom autorizovaném servisu nehádali autu víc, jak těch tachometrových 128 000 km. No když vím, jaká je realita, tak samozřejmě v budoucnu očekávám i další výdaje, než jen EGR ventil atd. Ale jak jsem již psal nemá to turbo ani vstřiky a rozvody pohání řetěz, tak doufám v provozuschopnost tohoto Mondea. Jinak bych doporučil i Focuse, taky jsem nad ním původně uvažoval, ale Mondeo je fakt Mondeo. Tak šťastnou ruku.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 17:23, rada
Nechci zpochybňovat předešlé rady na Mondeo - osobně bych považoval taky za dobrou volbu a pro dané uspořádání - dva dospělí+dvě děti bohatě stačí liftback (vypadá o dost líp než kombi) a velikost kufru i jeho přístupnost je plně dostatečná, ale myslím, že pěkný mondeo z roku 2004- za 120tis Kč se těžko sežene a pokud zůstanem při zemi a budem se bavit cca o 8letých vozech, pak si myslím, že to "vyzabíjení much" obecně vyjde u Mondea dráž než u Focuse. Kor to pocítí někdo kdo do ted používal(platil servis?) na Fabii. samozřejmě zde stále platí jak dobře se povede auto koupit - v jakém stavu, za jaké peníze, s jakými chybami.
Takže ano, Mondeo je určitě lepší než Focus, ale dle dotazu a zmíněných preferencí bych doporučil Focus. Myslím, že těm lidem bude stačit.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 19:58, rada
Ford Focus kombi 1,6 nebo příp. nějaké TDCI nízká spotřeba, nízká cena náhradních dílů, téměř bez poruch, obrovský rovný kufr, nadčasový neokoukaný interier
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Pondělí 01.11.2010 20:48, rada
myslíte, že do liftbacku schovají kočárek?
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 08:50, rada
Kočárků existuje samozřejmě plno typů. Většina moderních lze tak složit, že se v pohodě vejdou i do sedanu. Jejich nevýhoda je většinou dost malá korba. Ale i standardní typ starší konstrukce s velkou korbou se po složení do Mondea liftback vejde a zbyde ještě dost místa okolo - osobně vyzkoušeno, ikdyž Mondeo nemám,ale zvažoval jsem ho a toto byl jeden z parametrů.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 09:36, rada
Doporučuji Mondeo kombi. Je to velké pohodlné auto s výbornými jízdními vlastnostmi. Z hlediska toho co se dá za srovnatelné peníze sehnat ozhodně lepší volba než Octavia, které jsou dost předražené. Za ty samé peníze co nic moc vybavenou Octavii seženete mnohem lépe vybavené Mondeo, které je i znatelně větší uvnitř. Pokud nebudete jezdit moc tak radši benzín. U ojetého auta je to jistější než nafta z hlediska dalších investic do případných oprav. U Mondea je ale trochu problém benzínovou verzi sehnat, protože většina ojetých aut má motor TDCI. Pokud byste uvažovali nad naftovou verzi tak nejlépe až od roku výroby 2004 kdy už byly odstraněny počáteční problémy těchto motorů a hlavně pečlivě vybírat! Ale i v naftě se dá sehnat velmi dobrý kus, který má navíc velmi dobrý poměr výkon x spotřeba. Já sám mám 2.2 TDCI r.v. 2004, a nemám s ním jediný problém. Ale je to také tím, že mělo najeto jen 75.000 km, já to měl na 100% zjištěno a předchozí majitel se o něj vzorně staral.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 10:09, rada
Jak už tady zmínil David. Určitě bych do výběru zařadil i zmiňovanou Vectru B po FL. S motorem 1,8i 16V se dá sehnat pěkný kousek do 100tis a zbyde tak i finanční rezerva na prvotní servisy, pneu, pojistky atd. Sám jsem jí před 6-ti lety vlastnil a krom prasklých svodů výfuku (origo díl tehdy cca4500,-) jsem s ní byl maximálně spokojen. Při prodeji najeto 210tkm
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 11:17, rada
OCTAVIA KOMBI R.V. 2001 TDI 66KW NEBO BEZ TURBA SDI 55 KW SPOTŘEBA 5-6 L NAFTY DOBRÁ DOSTUPNOST NÁHRADNÍCH DÍLŮ A CENOVĚ PŘIJATEJNÁ
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 11:43, rada
Octávia mi přijde malinko mimo mísu. Sdi ač spolehlivé tak 0-100km/h = od velikonoc do vánoc, Tdi s náletem pod 300tkm bude utopie a navíc svým (i když menším) dětem bych vzadu dopřál malinko více místa.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 11:52, rada
Teď jsem ještě v rychlosti mrknul na Opel Zafira ( ne že bych zde chtěl propagovat Opel) ale z r.v. 00-02 z benzínových verzí je opravdu z čeho vybírat.
Já osobně nejsem velký zastánce vozidel kategorie MPV, ale po osobním kontaktu jsem také jedno (Cmax) ženě pořídil. Ono je obrovský rozdíl poutáte-li děti do sedačky v "nízkém" sedanu/Lbacku/kombiku než v případě MPV kde se nemusíte téměř ohýbat.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Úterý 02.11.2010 14:53, rada
Já bych místo toho Focuse doporučil raději Mondeo. Za ty peníze totiž bude Focus jen první generace a přece jen to Mondeo je novější konstrukce. Navíc je v něm více prostoru, což se bude hodit při poutání dětí do sedaček. Mondeo jako střední třída je také navrženo jako odolnější auto než nižší střední a přitom náhradní díly nejsou zbytečně dražší. Ten litr benzínu navíc oproti Focusu si myslím za to stojí.

Jak někdo navrhnul Octavii 1. generace, tak to je v rozměrech vzadu katastrofa. Dlouhodobě by se to dalo akceptovat jen pokud jsou rodiče menšího vzrůstu, jinak budou děti vzadu brzo trpět.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Středa 03.11.2010 11:58, rada
sice Octaviu nemam ale najazdil som sa na nej hodne a neverim tomu, ze milion zakaznikov v nej trpi. Ten priestor je uplne v pohode a hlavne po facelifte 2000. Mondeo je o triedu vyssie, teda zrovnavate jablka s niecim. Inak urcite by som radsej volil 1997 Octaviu ako mondeo 2000. Ale 120tis. asi na Octaviu nezbyde. Na vraky typu mondeo, vectra a pod ano.
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Středa 03.11.2010 12:25, rada
To Octavia: a to je přesně klasické čecháčkovské zakonzervované myšlení. Proč si kupovat něco lepšího za stejný prachy když můžu mít horší že ano. Proč nemít prostornější auto s lepším podvozkem, brzdama, mnohdy i výbavou? Servis? Jděte do háje. Při troše snahy se například to Mondeo dá servisovat úplně stejně a něky i levněji než Škoda.
Jen pro upřesnění. Dle mého názoru Octavia první generace nikdy nebyla a nikdy nebude rodinným autem. Kufr super, místo ve předu průměr, ale vzadu katastrofa. Je to auto nižší střední (až na ten kufr), tak ho proboha necpěte mezi plnohodnotná auta střední třídy.
Zdar Honza
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Středa 03.11.2010 12:50, rada
Poohlídněte se po MPV jsou velice praktická a velmi prostorná ve většině případů se dají zadní sedačky demontovat a auto je třeba jen čtyřmístné nebo vyndat všechny a máte dodávku třeba když povezete skříňku z Ikei. Máme nissana almeru tino r.v. 2003 v plné možné výbavě za 110 000 kč najeto 100 000 km podloženo fakturami ze servisu a servisní knížkou. Uvidíte že oceníte velký přehled díky vyššímu posezu a velkému čelnímu sklu. Jestli chcete aby Vám ještě zbylo na dovolenou v létě a na vánoční dárky neudělate chybu s fiatem mareou weekend. Tyto vozy jsou v 80 procentech s klimatizaci a další výbavou a ceny jsou opravdu velmi nízké. Ohledně motoru doporučuji 1,6 benzin nebo 1,9 JTD. Tyto vozy jsou spolehlivé a seženete opravdu pěkný kousek za polovinu vašeho rozpočtu. Mám 1,6 a mám natočeno 200 000 km a jen běžná údržba (olej, brzdy, čepy). Hlavně neláká zloděje což se u octavií říct nedá. Doporučuji si udělat volný víkend s rodinou a zajít do autobazaru a vyzkoušet si pár vozů různých značek a uvidíte které Vám sedne nejlépe. Design je design ale auto má být pohodlné a vše potřebné po ruce. Rozhodně si s sebou vezměte známého automechanika ať nekoupíte nejakou plečku co zvenku vypadá pěkně. Mondea a octavie jsou pohodlná auta které si většinou vybírají firmy jako služební tak pozor na stočené tachometry. Popsal jsem jen zkušenosti s auty které jsem vlastnil a můžu je doporučit jinak je na trhu spousta jiných kvalitních aut tak hodně štěstí při výběru a hodně šťastných kilometrů
reagovat
nepřihlášený uživatel
počet příspěvků-
datum registrace-
Středa 03.11.2010 12:50, rada
no neviem ale zrovnavat mondeo s octaviou mozu iba ludia co maju mondeo a su zaujati voci octavii. Treba sa priznat, ze mondeo nie je auto a s octaviou okrem priestoru sa neda zrovnavat. Kvalita vypracovania ci interieru alebo kasne a rovnako aj materialy hovoria jednoznacne pre octaviu. Celkova robustnost skodovky prekonava mondeo o niekolko tried. To je proste fakt. Octavia je svojim ponatim blizsie k vw a ten je blizsie k audi, zato mondeo je akurat tak blizko ku korejcom. Interier o hovne, plechy a farba to iste, kultura jazdy velmi slaba. A fordaci nedajte sa vysmiat s tymi dristami o mieste vzadu v skodovke. To auto je o triedu nizsie od Mondea ale celkovym stvarnenim a spracovanim mu ford nedokaze konkurovat ziadnym modelom s tych rokov ani Crown Victoriou. A to Octaviu nemam...
reagovat
1 2 3




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.