Zdeny60 napsal:
SOučasný trend ve výběru aut u české populace se z rodinného kombi přesouvá na MPV. Proč? Cožpak lidi nevidí nevýhody tohoto typu auta? Vysoká stavba. K čemu? Stojíte snad v autě za jízdy? Krátký kufr daný useknutým zadkem=přeprava prakticky čehokoliv vyloučená (lyže, běžky, kola, modeláři...) Vysoká stavba - proč? Jezdíte snad v rozbahněném terénu? Zbytečná spotřeba navíc. MPV jako kategorie vozů není rozhodně stavěná na 60tkm za rok. Ani SUV. Má ty samé nectnosti, jako MPV, jen je větší.Já jsem takové i větší porce jezdíval cca 14 let a řeknu jediné - na tohle, kdyby mi někdo dnes vnucoval cokoliv jiného, než auto střední a vyšší třídy v kombi, ho poženu svinským krokem. Na tyto cesty je potřeba jistou ergonomii posezu, ovládání, ale i ticha a celkového pohodlí. To žádné MPV nenabídne. Já jsem 3 royk jezdil v Pežotu 807 2,0HDI. Ten jsem si vybral místo Sharana. A mohu říct - to mi bylo o 10 let méně, že na krátkou trasu mě to nadchlo. Ale jakmile jsem jel kus cesty (třeba 500.1200km na jeden zátah, bylo to utrpení. Místa pro ridiče totáně žalostně málo - díky stavbě auta a motoru pod přepážkou pedálů nelze natáhnout nohy. Na co mi je místo vzadu? Ani tam to není ale žádná sláva, protože díky nízkému položenéí sedadel máš kolena pod bradou - zejména Sharan je odstrašujícím příkladem, jak lze na zdaní lavici trpět. Auto díky velikosti duní - rezonance prostě nejsou v této třídě aut potalčené, jako ve velkém kombi. MPV typu Mazda 5, Zafira a pod je na krátké trasy a to ze stejných důvodů. Ale pro dlouhé rodiiné štreky naprosto nevhodné.Dnes vím, že tuto funkcio mi splní např. Mondeo, Outback, Pasát, Mazda 6, či A6 a pod, ale ne MPV. Nicméně, pokdu ybch nehleděl na vyšší spotřebu, jako rodinné auto bych si představil SUbaru Tribeca. Ačkoliv se tváří jako klasické MPV, jízda v ní je zcela v pohodě a to díky výtečnému odhlučněné a nadstandartnímu prostoru vpředu, o zadku ani nemluvím. Jen 6tiválcový benzín chce svůj příděl paliva. Totéž Mazda CX9 (CX7 už ne, je to prcek).
Proč MPV a ne už combi..
Vyhovuje mě posez i na delší vzdálenost, ve standardním uhlu sedáku(osobák), mě bolí koleno(dřívější zranění).
Vyšší posez, lepší přehled co se okolo děje, u některých typu je vidět přes ostatní auta.. vysedání i nasedání nedělá problém nikomu, jako u osobáku..
Převoz delších věcí, pokud budu převážet něco delšího, vím o tom většinou předem, sklopení sedačky a nebo vyndání..
Netrávil bych v autě více než cca 1:15 na cestu do práce a 1:15 z práce, potom jasný, nějaká dovolená. Takže velký zátah párkrát za rok..
U té spotřeby nevím, už i u MPV se dostávají na velmi nízkou hranici...
Určitě bych rád doporučení a pokud se tady sejde hodně, že prostě MPV ne tak se podívám dál..., ale combi máme a nestačí to již..