0
zpět
 

diskuze k tématu: Baterie Ford Focus

kategorie zařazení tématu: poradna, technické dotazy, automobilky, německá vozidla, typ vozidla, osobní, elektro
Kateřina.f
počet příspěvků2
datum registrace28.05.2024
Úterý 28.05.2024 11:30, Baterie Ford Focus
Dobrý den, mám Ford Focus combi, benzín. Nový vůz od 5/22. Nyní najeto 16tis. km. Obsah: 999cm, výkon 91,9/6000
Již po roce problém s baterií. Proběhla po dlouhém dohadování výměna baterie v rámci záruky. Když zjistili, že plně nabitá baterie je po dvou dnech stání v servisu na 30%. Poté se zdálo vše v pořádku. V 4/24 byl vůz na dvouleté prohlídce, kde mi tvrdili, že baterie je ok na 80% a pro jistotu a můj klid ji ještě dobili. Dnes, tedy 5/24 jsem vůz nenastartovala a aplikace Ford den předtím píše, že vůz uvedla do hlubokého spánku z důvodu šetření baterie.
Má někdo také podobné zkušenosti s baterií u téměř nového vozu? Kde by mohl být zádrhel? V servisu, kde nic nenajdou, nebo nehledají (nevím) - řídí se hlavně tím, co jim řekne diagnostika a ta tvrdí, že je vše v pořádku, mají oblíbenou odpověď, že málo jezdím. Ale cca 3-4 do týdne auto jede. Ano, většina jízd je po Praze, takže těch km tolik není, ale o víkendu těch 50-100km většinou najedu. Není přece normální, aby toto dělala nová baterie. Pak je to absolutně nepoužitelné auto. Dříve obyčejná Škoda Fabia a baterie vydržela 12 let, aniž bych s ní cokoliv řešila.
A ještě dodatečný dotaz. Má někdo zkušenosti s aplikací Ford Pass? Ačkoliv mám povolené upozornění, tak nikdy nehodí upozornění na zamknutou obrazovku. Vše zjistím, až když do aplikace přímo vlezu, což samozřejmě nelezu, pokud tam nic nepotřebuji. Takže jejich zprávy o uvedení vozidla do hlubokého spánku si přečtu, až když nenastartuju :(
Děkuji moc za rady, zkušenosti.
reagovat
KoobaS
počet příspěvků1016
datum registrace23.04.2014
Středa 29.05.2024 09:19, RE: Baterie Ford Focus
citace:
reakce na: Kateřina.f, 28.05.2024 11:30 (Dobrý den, mám Ford Focus comb ...)


Jaká výkonová varianta motoru to je?
EDIT: výkonová varianta je napsaná, ale jedná se o model s mildhybridní technologií?

Mám focus této generace s motorem 1,5 ecoboost. Problémy s bateriemi bohužel jsou, a naštěstí je to asi nejzávažnější problém, který to auto trápí. Na vině je patrně příliš agresivní nastavení inteligentního dobíjení. Pokud je to skutečně tím, a v autě není jiný problém s odběrem proudu při vypnutém autě, tak to řešeni bohužel moc nemá. Respektive má to řešení, u kterého bohužel přijdete o záruku, protože je potřeba upravit parametry řídící jednotky, která pak bude držet baterii více nabitou. Z pohledu jízdího stylu může pomoci více brzdit motorem, nevyřazovat na neutrál a pravděpodobně pomůže vypínání startstop systému. Je v autě nainstalované nějaké příslušenství, které může odebírat proud? Třeba kamera?

Aplikace fordpass mi normálně háže upozornění - už párkrát právě na vybití baterie a nemožnost startovat na dálku, a dvakrát na blížící se výměnu oleje.
Mimochodem, pokud si auto plánujete nechat delší dobu, doporučuji zkrátit interval výměny oleje na cca 10 000km, nebo jeden rok. Olej musí splňovat normu danou fordem.
reagovat
Kateřina.f
počet příspěvků2
datum registrace28.05.2024
Čtvrtek 30.05.2024 08:47, RE: RE: Baterie Ford Focus
citace:
reakce na: KoobaS, 29.05.2024 09:19 (Jaká výkonová varianta motoru ...)


Dobrý den, je to Focus combi Trend Edition, 1.0 EcoBoost 92kw/125k
Olej měněn každý rok (a to nenajedu ani těch 10tis)
Kamera tam není (za jízdy často zapojený telefon, ale to by snad nemělo mít vliv, když je to za jízdy)
O intelignetním nabíjení jsem již slyšela, takže dodržuji doporučení jako např.brždění motorem. Startstop vypínám před každou jízdou.
Přijde mi, že tam musí být ještě něco, co v tom servise nevidí...Pokud vyloučí nadměrné odběry při stání, má možnost nějak servis zjistit, zda se ta baterie opravdu jízdou dobíjí? Já jsem technický neznaboh, takže netuším, jak to funguje.
Hlavně mi je divné, že po první výměně baterie, spadla během cca 10 měsíců jen o 20%. V dubnu 2024 byla na 80% (říkal servis při výměně oleje) a nyní po měsíci kaput.
A s baterií je problém od koupě. Již po necelém roce vypovídala službu, to ji nakonec vyměnili v rámci záruky a nová baterie, opět po roce, kaput.
reagovat
KoobaS
počet příspěvků1016
datum registrace23.04.2014
Čtvrtek 30.05.2024 10:16, RE: RE: RE: Baterie Ford Focus
citace:
reakce na: Kateřina.f, 30.05.2024 08:47 (Dobrý den, je to Focus combi T ...)


První krok je vyloučení odběru při vypnutém autu.
Druhý krok je měření dobíjení za jízdy - k tomu stačí jednoduché diagnostické nástroje.

Třetí krok je vyzkoušení jiného, klidně neznačkového servisu.

Inteligetní dobíjení se vyznačuje tím, že baterii téměř nedobíjí. Udržuje ji ve stavu jakžtakž nabité. Baterie, které s tímto dobíjením spolupracují jsou jednak dražší, ale také umírají docela náhle bez většího varování. U starších, klasických baterií dávala baterie o svém odchodu obvykle dopředu vědět.

Pokud další baterie opět odejde takhle brzo, tak doporučuju softwarové vyřazení inteligentního dobíjení, respektive jeho přenastavení. Nebude to ale v autorizovaném servise a nejspíš to hrozí ztrátou záruky...
reagovat


aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma

podobná vozidla v nabídce:




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.