0
zpět

diskuze k tématu: celoroční versus sezonní pneu

kategorie zařazení tématu: poradna, pneu a disky
KajaS
počet příspěvků1
datum registrace16.09.2021
Čtvrtek 16.09.2021 10:58, celoroční versus sezonní pneu
Dobrý den,

můžete m i prosím sdělit vaše zkušenosti, zda se vyplatí koupit celoroční pneumatiky a nebo raději sézonní? Rozhoduji se co koupit před blížící se zimou. Koukal jsem po netu a třeba na www.pneumatiky.cz to mají hezky vysvětlené, ale rád bych znal především osobní zkušenost.
Děkuji, K.
reagovat
Vilem708
počet příspěvků8
Čtvrtek 16.09.2021 11:18, RE: celoroční versus sezonní pneu
citace:
reakce na: KajaS, 16.09.2021 10:58 (Dobrý den,můžete m i prosím sd ...)

tak ono asi hodně záleží v jakém terénu jezdíš.. pokud spíše ve městě tak pak jsou celoroční pneumatiky naprosto v pohodě. Dnešní úroveň a kvalita celoroček je na opravdu vysoké úrovni a já je mám a nejen, že nemusím přezouvat, ale aji jsem ušetřil.
Máš už vyhlídnutou nějakou značku?
reagovat
PajaC
počet příspěvků16
datum registrace19.05.2021
Čtvrtek 16.09.2021 12:37, RE: RE: celoroční versus sezonní pneu
citace:
reakce na: Vilem708, 16.09.2021 11:18 (tak ono asi hodně záleží v jak ...)

A na čem jste pane tak ušetřil? Je-li zákonem stanovena minimální hloubka dezénu u letních pneu 1,6mm a u zimních 4mm, budou vám k ničemu dřív, neboť mimo zimní sezónu se budou opotřebovávat rychleji. Ale samozřejmě záleží na nájezdu, pokud najedete ročně jednotky tisíc km, asi Vás to nebude tolik zajímat jako někoho, kdo najíždí desetitisíce km.
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
datum registrace11.02.2019
Čtvrtek 16.09.2021 15:20, RE: RE: RE: celoroční versus sezonní pneu
citace:
reakce na: PajaC, 16.09.2021 12:37 (A na čem jste pane tak ušetřil ...)

Na Kuze jedu celoročky z výroby, autem jezdí manželka a za 4 roky najeto 68 tkm. Teď tam je hraničních 4mm, tak budu kupovat na zimu nové. Takže jednoznačně je to úspora finanční i časová a ušetřené starosti. Takhle bych musel mít druhou sadu disků, což je tak 40 tis. (nebudu přeci jezdit na plechu nebo na neorigo), k tomu druhá sada pneu 20 tis. a za ty 4 roky 8x přezouvat, takže taky minimálně 4 tis. Takhle jsem nic neřešil a po 4 letech je na výměnu pneu čas tak jako tak, bez ohledu na vzorek. Tady není vůbec o čem diskutovat. Plus oproti letním jsou celoročky lepší do bahna než letní. Přemýšlím, jestli vůbec nevzít na celoroční provoz zimní, protože ty jsou ještě lepší do bahna než celoročky. A určitě bych nešel mimo Michelin.

Pokud se rozhoupu pro výměnu Kugy za GLE, tak tam to udělám stejně. Doufám, že to dodávají taky na celoročkách. Tady už jsou disky vůbec jiná kapitola, na Ečko jsem na zimu ALU kupoval v jejich super mega akci a i tak stály jen disky 60 tis. Jinak je to na Ečko tak 80-100 tis. za disky jako prd. A u GLE počítám, že vzhledem k rozměrům to bude ještě o kousek vejš. U Ečka ale mám větší nájezd, tak tam je to trochu jiná písnička a je třeba zimní/letní. Navíc je skutečně ojedu. Plus nejedu s tím nikdy přes pole, i když je to 4matic, protože to je 12cm nad zemí.

Pro malé nájezdy do 20-25 tkm ročně celoročky mají smysl a dvojnásob u AWD. Úspora je nezanedbatelná, bez starostí.
reagovat
smazaný uživatel
počet příspěvků
datum registrace
Čtvrtek 16.09.2021 16:50, Je to jen reklama
Nemá smysl reagovat, nevidíte že je to jen příspěvek kvůli zveřejnění reklamy na e-shop?
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Čtvrtek 16.09.2021 17:48, RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: Bozek, 16.09.2021 16:50 (Nemá smysl reagovat, nevidíte ...)

Toho jsem si ani nevšimnul a taky ani nikam neklikal. A tak to nejspíše bude, že jde jen o nahánění na web. Taky je to první post dotyčného, takže jak píšeš. Nicméně kupovat pneu z eshopu je taky hovadina. Je lepší se domluvit se servisem, pokud nemá zájem se přiblížit rozumně k ceně na netu, tak nějaký místní pneuservis a ze zkušenosti to ve finále vyjde na stejné nebo menší peníze, protože pak je třeba práce zdarma a podobně. A prachy neskončí u někoho anonymního, kdo se těch kol ani nedotkne, ale u někoho, kdo žije poblíž. Plus pokud je něco špatně, tak víš, za kým jít a ne se pak rozčilo s eshopem, který tě taky může mít u prdele a každopádně to jsou pak vícenáklady pro kupujícího a voser.
reagovat
David V
počet příspěvků2066
datum registrace16.05.2007
Pátek 17.09.2021 08:56, RE: Je to jen reklama
citace:

Možná, nicméně otázka je validní a odpověď je pro každý případ jiná. Myslím, že hraje roli několik faktorů:
a) oblast, kde je auto provozováno (hory/nížina)
b) závislost na autě (je hnusně, tak můžu jet veřejnou dopravou)
c) kolik najedu (5 tkm nebo 50 tkm)
d) finance (řeším každou investici?)
e) vlastní predispozice (přehodím si kompletní kola sám?)
(f) sociální faktor (chci, aby to vypadalo, že na to mám)

Pokud by se někdo rozhodl pro 2 sady, mám několik tipů:
1) lepší je koupit celou sadu než točit jen gumy, protože tam je 100% závislost na servisu a velikost disků je daná (já mám na zimu 17" vs 18" na léto)
2) jednoznačně je na zimu lepší plech (je levnější, chrání více komponenty brzd a trpí méně než hliník) - estetika se dá dohnat poklicemi
3) plech bych volil na nejmenším průměru dle TP (nižší cena, komfortnější chování kvůli vyššímu profilu a lepší čitelnost na mezi přilnavosti)
4) zimní kola vybírejte užší než letní (já mám třeba 215 vs. 245), zlepší se kontakt s vozovkou na sněhu a břečce
5) vyberte renomovaného výrobce s příznivou cenou, nekupoval bych vyloženě lowend
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Pátek 17.09.2021 09:48, RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: David V, 17.09.2021 08:56 (Možná, nicméně otázka je valid ...)

Tady si dovolím poznámku. Pominu-li, že ALU bude vždy vypadat lépe a vždy je vidět, že je na autě plecháč, tak jsou auta, kde ani plecháč na dané auto není. Zkrátka jsou modely aut, kde se s plecháči vůbec nepočítá. Nevím, co je na tom pravdy, ale bylo mi řečeno u E classe, že plecháče nemají dostatečnou nosnost a z bezpečnostních důvodů proto nelze. Ostatně kdo by si taky na E classe dal plecháče... Pak je řada aut s poměrně velkými základními koly, kde taky asi plecháč nebude k dispozici.
reagovat
David V
počet příspěvků2066
Pátek 17.09.2021 10:42, RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: TomasB, 17.09.2021 09:48 (Tady si dovolím poznámku. Pomi ...)

Proto jsem do závorky uvedl i bod "f", protože pro spoustu lidí má pořád velkou váhu sebeprezentace a sociální stránka, než-li skutečná užitná hodnota.

Ano, taky se mi gumař snažil naznačit, že největší plecháče jsou 16" a sehnal jsem 17" a mám skoro 2 tunový auto, takže informaci o nízké nosnosti plechováho disku pro osobní auto beru s rezervou...

Kolik náklaďáků jezdí s liťákama?
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Pátek 17.09.2021 13:00, RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: David V, 17.09.2021 10:42 (Proto jsem do závorky uvedl i ...)

Jenže řada aut začíná velikostí na 18", 19" či 20". Ať už z jakéhokoliv důvodu, prostě na to fakt plecháče nejsou. Do toho pak ještě nezřídka zadní pneu jsou širší než přední a podobně. Tento týden jsem měl v pazourách zrovna kousek, kde zadek 21" 285 a předek 21" 245.

A vůbec zvláštní kapitola jsou elektro. V úterý jsem měl možnost, jako pozvaný, vyzkoušet si před produkční EQS 580 a tam možná ani klasické ALU nejdou.
reagovat
David V
počet příspěvků2066
Pátek 17.09.2021 14:07, RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: TomasB, 17.09.2021 13:00 (Jenže řada aut začíná velikost ...)

Myslím, že debata se začíná ubírat mimo merito věci. Ano, několik % řidičů nesežene plechové disky, i když by je chtěli.
Já plechové disky nenařizuji, jen je doporučuji, protože mají některé výhody:
a) jsou lehčí než většina liťáků, což znamená vyšší komfort jízdy, nižší spotřeba paliva a výpočtově lepší odezva na plyn (v praxi to člověk asi nepostřehne, ale pravda to je)
b) jsou levnější (17" +/- 1500 Kč/kus)
c) lépe chrání komponenty brzd

A jedinou věcí je pak design, nicméně jsem viděl i zcela zčernalé liťáky po pár zimních sezónách, které byly na vyhození, neboť renovace stála nesmysl. Tyto pak na autě moc parády neudělají.

Snažím se přinést objektivní pohled, aby se každý rozhodl podle svých podmínek a své kapsy. Pokud pro 18" na MB není business case, tak je nikdo vyrábět nebude, přestože se 18" v plechu dají pro některá auta najít.
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Pátek 17.09.2021 14:56, RE: RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: David V, 17.09.2021 14:07 (Myslím, že debata se začíná ub ...)

Solí rozežrané ALU nejspíše proto, že byly nekvalitní už z výroby. Pravděpodobně pochybný výrobce. Já bych si na auto jiné než originály nedal. Když jsem kupoval ALU na zimní gumy na Ečko, tak jsem měl i nabídku o asi 20 tis. levnější neoriginální. Ty stejné, jen ne od Mercedesu. Nešel jsem do toho. Pracovně jsem mluvil s lidmi z Ronalu, jak je to s těmi originálními a neoriginálními disky. Neoriginální disky, i když je výrobce totožný, tak nemají tak přísně nastavenu kontrolu kvality a projdou i s drobnými vadami, které u dodávek pro značku nemohou projít. Proto tam je také rozdíl v ceně, protože když jich musí kvůli vyšším standardům více zlikvidovat, tak se to odráží v ceně z fabriky.
reagovat
David V
počet příspěvků2066
Pátek 17.09.2021 15:08, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: TomasB, 17.09.2021 14:56 (Solí rozežrané ALU nejspíše pr ...)

Já to nerozporuji, jen se na to dívám optikou člověka, který řeší, zda si má koupit celoročky nebo 2 sady a ta diskuse se stáčí úplně jiným směrem.
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Pátek 17.09.2021 16:02, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: David V, 17.09.2021 15:08 (Já to nerozporuji, jen se na t ...)

To je jednoduché - jezdím hodně a tím pádem ojedu oboje sady do 5 let, tak to má cenu. Jezdím málo a neojedu obě sady do 5 let a nejezdím v kritických místech, kde na zimácích záleží velmi, tak celoročky. Případě celoročně na zimních, což je výrazný benefit pro toho, kdo bere AWD taky do bahna a nemá to jen na parádu.
reagovat
Petr S
počet příspěvků1250
datum registrace28.11.2008
Pátek 17.09.2021 23:21, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: TomasB, 17.09.2021 16:02 (To je jednoduché - jezdím hodn ...)

Mám teď trochu dilema. Kupuju auto, pohon AWD, ten jsem sice původně vyloženě nepožadoval, ale údajně podle prodejce by 2WD byla dodána o 4 měsíce později. A nechci už platit další garančku na současné auto, které dávám na protiúčet.

Značkový zimní alu set budu mít u nového auta zdarma. Ale nájezd mám jen 10-12 tkm / rok. Uvažuji jestli ten nový zimní set prodat, přezout letní na celoroční a letní pneu prodat. Nebo jestli radši přezouvat letní / zimní. Zimní pneu do 4 let nesjedu, ale asi je taky nevyhodím hned po 4 letech když budou mít např. pořád 6-7 mm.

Obávám se, že pokud prodám zimní set a letní pneu, tak budu dost tratit, za cenu nového zboží je určitě neprodám, už jen proto, že neposkytnu 2 letou záruku. Mně přijde, že v tomhle případě je lepší si nechat obě sady a holt měnit kola 2x ročně v pneuservisu. Kola budou aspoň pravidelně vyvažovaná.
reagovat
TomasB
počet příspěvků401
Sobota 18.09.2021 09:32, RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Je to jen reklama
citace:
reakce na: Petr S, 17.09.2021 23:21 (Mám teď trochu dilema. Kupuju ...)

Neprodávej to, když už to máš v ceně. Sice to bude o něco dražší a se starostmi, ale v tomto případě bych neprodával. Pokud nebudeš jezdit někam do bahna, tak je to OK.
reagovat
Vilem708
počet příspěvků8
Sobota 18.09.2021 12:57, RE: Je to jen reklama
citace:

To že někdo zmíní odkaz na internetu musí být hned reklama? Myslím, že není potřeba hned za vším hledat druhotný úmysl. Odkázat se na konkrétní značku/stránku mi naopak přijde fajn. Je vidět, že se člověk už poohlížel a neplácá jen do větru, aniž by si něco nezjistil.
reagovat
Kilian44
počet příspěvků1
datum registrace22.09.2021
Středa 22.09.2021 07:26, RE: celoroční versus sezonní pneu
citace:
reakce na: KajaS, 16.09.2021 10:58 (Dobrý den,můžete m i prosím sd ...)

Možná bys měl víc specifikovat, co požaduješ, co od toho očekáváš, jestli ti jde o cenu nebo proč to řešíš? Taky jaký máš nájezd, jakým "terénem" jezdíš... Pak ti půjde lépe poradit.
reagovat
Vilem708
počet příspěvků8
Čtvrtek 23.09.2021 09:38, RE: RE: celoroční versus sezonní pneu
citace:
reakce na: Kilian44, 22.09.2021 07:26 (Možná bys měl víc specifikovat ...)

Souhlasím.. bez toho to nepůjde
reagovat
dandy301
počet příspěvků2
datum registrace23.09.2021
Čtvrtek 23.09.2021 17:20, RE: RE: celoroční versus sezonní pneu
mě by třeba taky zajímalo, jak moc se řídit značkou pneu, testama, jestli prémiovky a tak....protože já mám třeba celoročky už delší dobu a vím, že v pohodě a kvalita jde pořád nahoru, ale i tak, se blíží období, kdy budu kupovat nové, tak si rád nechám poradit
reagovat
1 2

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2025, všechna práva vyhrazena.