Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renault Kangoo je prostorné auto pro rodiny, které nepotřebují dělat dojem

Žena za volantem
Viola Procházková | 12.10.2023
dalších 16 fotek
foto: Viola Procházková
Technické inovace a designové finesy leckdy upozaďují fakt, že auto je především prostředkem dopravy lidí a věcí. Malá dodávka od Renaultu v této disciplíně exceluje a potěší řadou praktických vychytávek.
Chcete co nejvíc auta za co nejméně peněz? Pak byste měli vyhledat dealerství Renault a vyzkoušet minidodávku Kangoo v osobním provedení. Soutěž krásy s ní sice nevyhrajete, v oblastech, jako je praktičnost, nákladní kapacita a uživatelská přívětivost, však tento zapálený pracant vítězí na celé čáře. Zejména rodiče malých dětí, kteří jsou nuceni převážet kočárek i další nezbytnosti a k tomu nakládat a vykládat své ratolesti několikrát za den, si zamilují prostou účelnost auta, které si na nic nehraje a nesnaží se dělat dojem na sousedy, zato dělá skvěle všechno, co se od něj očekává. 

Vzhledem k tomu, že praktické vozy MPV se dnes nacházejí na trhu v minimálním počtu, nabízí Kangoo vítanou šanci získat spoustu užitné hodnoty za vcelku rozumné peníze. Pro vícedětné rodiny bude v první polovině příštího roku k dispozici i sedmimístná varianta, tentokrát se však podíváme na provedení krátké se standardními pěti sedačkami. 

Prostor všemi směry
Malé dodávky již tradičně bodují ve využití omezeného půdorysu. Díky vysoké karoserii dokáží usadit i lidi vysoké postavy bez nejmenších kompromisů a Kangoo není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Co víc - místa je dost i na šířku a na délku. Zadní sedačky budou sice při obsazení třemi dospělými trochu těsné, ale kolena si cestující pohodlně narovnají. 

Detailní prohlídku Kangoo nabízí následující video:



Ještě víc pak nadchne zavazadlový prostor, který pod roletkou nabídne 775 litrů a v případě využití až po strop rovný metr krychlový. Do takového kufru snadno naskládáte kompletní rodinnou výbavu na dovolenou a během každodenních jízd můžete nakládat kočárek, odrážedla i další potřeby bez komplikovaného rovnání. Potřebujete ještě víc? Po sklopení zadních sedadel získáte jen lehce nakloněnou podlahu a přes dva kubíky místa pro náklad. V tomto světle ani nezamrzí, že zadní sedačky nejdou snadno vymontovat. Kdyby vám stále zůstalo pár věcí k naložení, ve střešních lištách najdete zabudované příčníky, které jen vyklopíte, a můžete namontovat „rakev“.

Praktičnost nade vše
Zadní posuvné dveře jsou požehnáním pro rodiče malých dětí i pro lidi, kterým se třeba z důvodu horší pohyblivosti špatně nastupuje a vystupuje. Přední dveře lze naopak otevřít hodně doširoka - až do pravého úhlu, což zase usnadní soukání se zpoza volantu. 

Díky „šoupačkám“ není na parkovišti třeba mnoho místa po stranách, a přitom naložíte své potomky do autosedaček bez větší námahy. Větší děti potěší, že posuvné dveře mají otevírací okna a opěradla předních sedaček jsou zezadu opatřena výklopnými stolky. Rodič má zase k dispozici panoramatické zrcátko, v němž může skvěle kontrolovat situaci na zadních sedadlech. Vhod přijde ISOFIX na sedadle spolujezdce.

Také kufr nabízí praktické drobnosti jako háčky, oka na upevnění nákladu nebo 12V zásuvku. Jen na víko kufru je třeba dát pozor - jednak je obrovské a k jeho otevření budete potřebovat dost místa, jednak je těžké a otevírá se dost prudce. Za příplatek 3500 si můžete objednat dveře dvoukřídlé, takže volba je na vás. 

V kabině všechno na svém místě
Funkční a praktický, tak by se dal ve zkratce popsat interiér Kangoo. Nehýří nóbl materiály ani designovými prvky, ale hned se v něm pohodlně zabydlíte. Úložné prostory nemají konkurenci - ať už je řeč o kapsách ve dveřích, schránce před spolujezdcem (v podobě šikovného šuplíku), nebo výklopné přihrádce na palubní desce. Nechybí samozřejmě ani přihrádka v loketní opěrce a držáky na pití. 

Sedačky nabídnou příjemné posezení, a i když boční vedení není právě výrazné, vzhledem k charakteru auta vám to nejspíš vadit nebude. Jednoduchý design a běžné, spíš tvrdší plasty myslí hlavně na účelnost, dotek útulnosti dodává imitace dřeva na palubce. 

Najít si ideální pozici za volantem trvá chviličku a ergonomie je celkově na vysoké úrovni. Klimatizace se ovládá postaru otočnými ovladači a několika tlačítky, ta jsou vyhrazena i dalším funkcím, jako je start-stop, jízdní režimy nebo vyhřívání sedaček. Jednoduchý tvar dodávky a bohaté prosklení usnadňují výhled ven.

Jakou výbavu? 
Kangoo můžete pořídit ve dvou výbavových stupních - Equilibre a Techno. V nižší výbavě dostanete manuální klimatizaci, LED světla s automatickým přepínáním dálkového svícení, dešťový senzor, tempomat s omezovačem rychlosti, zadní parkovací senzory a asistenty pro čtení dopravních značek, kontrolu jízdního pruhu i sledování únavy řidiče. Vyšší výbava Techno (kterou vidíte na fotografiích) přidává automatickou dvouzónovou klimatizaci, automatické brzdění s detekcí chodců a cyklistů, sledování mrtvého úhlu, multimediální systém s funkcí zrcadlení telefonu nebo třeba handsfree kartu. 

Do auta s automatickou převodovkou máte možnost doobjednat systém poloautonomního řízení Easy Pilot, tedy adaptivní tempomat, který dokáže v koloně zastavit a celkově funguje velmi příjemně. 

Hlavně pohodlně
Pod kapotou testovaného auta se nachází přeplňovaná benzinová třináctistovka 1.3 TCe s výkonem 130 koní, spárovaná s dvouspojkovou automatickou převodovkou. Pro rodinné využívání Kangoo je to příjemná kombinace - síla stačí pro svižné cestování ve městě, na okreskách i na dálnici, zároveň se nemusíte zaměstnávat řazením. I s naloženým autem můžete jet svým tempem, jen na předjíždění budete možná potřebovat delší rovinku. Spotřeba kolem osmi litrů příliš nenadchne a možná vás přiměje uvažovat o naftě, ta však bude zase více trpět na krátkých trasách, třeba při městském taxikaření. Záleží tedy hlavně na tom, jak své auto využíváte. 

Na všech trasách bez rozdílu oceníte komfortní podvozek, kterému neubírají ani příplatkové sedmnáctky. Všechny běžné nerovnosti hezky filtruje a při jízdě o něm vlastně nebudete vědět. Na slušné úrovni je i odhlučnění, a to jak od kol, tak od motoru. 

Kolik za něj zaplatíte
Základní cena Kangoo činí 610 000 korun se slabším benzinovým motorem 110 TCe, manuální převodovkou a výbavou Equilibre. Silnější „sto třicítka“ bude stát nejméně 665 tisíc s manuálem a 715 tisíc s automatem. Vyšší výbavu Techno už koupíte jen se silnějším benzinem za cenu 685 tisíc s manuálem a 735 tisíc s automatem. Všechny konfigurace jsou vybaveny pohonem předních kol. 

K výbavě Techno si můžete připlatit paket Easy Park Assist s parkovací kamerou za 10 tisíc nebo třeba paket Easy Pilot s adaptivním tempomatem za 30 tisíc. 
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů