Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bondgirls za volantem. Jaké vozy řídily sexy protějšky Agenta 007

Žena za volantem
Viola Procházková | 16.12.2023
foto: EON, United Artists, Danjaq LLC
Dělnická dodávka, nadupané Ferrari, městský skútr i maličký veterán. Paleta strojů, v nichž (nebo na nichž) se v bondovkách prohánějí krásné ženy, je skutečně pestrá. Připomeňte si ty nejpozoruhodnější.
Mezi auty Jamese Bonda převládají velkoobjemové sporťáky, obvykle plné smrtících vychytávek geniálního Q. Vozový park Bondových ženských protějšků, ať už spřátelených, nebo usilujících o agentův život, je mnohem rozmanitější, někdy až bizarní. Možná proto je tak těžké na ně zapomenout. Pojďte s námi zavzpomínat na vozy sexy Bondgirls a honičky, jichž se zůčastnily.

Ford Mustang –Goldfinger (1964)
Slonovinový kabriolet Tilly Masterson v podání Tanii Mallet pronásleduje Bondův Aston Martin DB5 v malebném prostředí švýrarského průsmyku Furka. Honičku ukončí až jeden z mnoha vynálezů legendárního Q - nože, které se vysunou Astonu z kol a proříznou pneumatiky projíždějícího Mustangu. Jednalo se o předprodukční vůz, který poskytla automobilka Ford speciálně pro účely natáčení.

BSA Lightning – Thunderball (1965)
Další zástupkyně strany zla, agentka Fiona Volpe vládne nejen volantu (divokou jízdou ve Fordu Mustang se jí podaří vyvolat obavy i u neohroženého agenta 007), ale i řidítkům motocyklu. Ze sedla BSA Lightning přináší zkázu svému někdejšímu kolegovi Lippemu, a to odpálením raket integrovaných v kapotáži. Hrabě Lippe a jeho Ford Fairlane končí v plamenech, smrtonosná motorka zase v jezeře, kam ji vražedkyně v kožené kombinéze, ztvárněná Lucianou Paluzzi, po honičce svrhne.  

Toyota 2000GT – Žiješ jenom dvakrát (1967)
Japonská tajná agentka Aki v charismatickém sporťáku dokazuje, že nejen James Bond ve filmu platí za mistra volantu. Zajímavostí je, že Toyota 2000GT se jako kabriolet nikdy nevyráběla. I pro natáčení měly být původně použity sériové verze kupé, brzy se však ukázalo, že Sean Connery se do kabiny sotva vtěsná a filmování nepřipadá v úvahu. Toyota proto vyrobila speciálně pro tuto příležitost dva exempláře auta se stahovací střechou. Jedno z nich v průběhu let zmizelo ze světa, druhé najdete v muzeu Toyoty v japonském Tokiu. 

Druhá perlička se váže k samotné Aki. Herečka Akiko Wakabayashi neuměla řídit, se všemi scénami v autě proto museli vypomáhat filmové triky nebo dubléři. 

Mercury Cougar – Ve službách Jejího Veličenstva (1969)
Jediná bondovka s Georgem Lazenbym v roli agenta 007 obsahuje parádní honičku, jejímž dějištěm jsou automobilové závody na zasněžené trati. Mercury Cougar se sedmilitrovým osmiválcem a lyžemi na nosiči zdatně uniká limuzíně Irmy Bunt, pravé ruky padoucha Blofelda. Volantem rudého kabrioletu vládne Diana Rigg alias Teresa di Vicenzo, půvabná Bondgirl a jediná žena, kterou agent s povolením zabíjet pojal za svou choť. Manželské štěstí však dlouho netrvalo - Tracy přišla o život v přestřelce přímo v den svatby.

Při natáčení byla použita celkem tři auta, z nichž jedno je nyní v majetku Ian Fleming Foundation. 

MGB – Muž se zlatou zbraní (1974)
Béžové kabrio MGB se ve filmu mihne jen krátce, za zmínku však stojí. Stejně jako jeho řidička, nezkušená a trochu prostoduchá agentka Mary Goodnight v podání herečky Britt Ekland. 

Leyland Sherpa – Špión, který mě miloval (1977)
Skříňová dodávka Leyland Sherpa není právě sexy vozidlo, přesto se postarala o vtipnou scénu ve třetí bondovce s Rogerem Moorem. Ruská agentka XXX (herečka Barbara Bach) zápasí s pákou manuální převodovky a Bond na sedadle spolujezdce trousí lapidární bonmoty, zatímco nebohé auto zvenčí likviduje mutant s přezdívkou Zub. 

Citroen 2CV – Jen pro tvé oči (1981)
Akční schopnosti legendární Kachny neboli Citroenu 2CV prověřila nejen jeptiška v Četníku ze Saint-Tropez, ale i uhrančivá Melina Havelock (Carole Bouquet) v další bondovce s Rogerem Moorem. Žluté autíčko se řítí klikatými okreskami, olivovým hájem i uličkami městečka, přitom schytává jednu kulku za druhou, i po několika kotrmelcích přistává na všech čtyřech kolech.

Lotři v Peugeotu 504 končí v koruně stromu a Citroen jede dál, to už je za volantem Bond, který na sedačce spolujezdce obvykle dlouho nevydrží. Filmová Kachna je dnes k vidění v expozici Orlando Auto Musea na Floridě.

Renault 5 Turbo – Nikdy neříkej nikdy (1983)
Bond v sedle výhružné Yamahy XJ650 Turbo, Fatima Blush (Barbara Carrera) za volantem roztomilého, ale pekelně rychlého Renaultu 5 Turbo. Epická honička v ulicích města představuje působivé schopnosti francouzského hatchbacku s motorem uprostřed a pohonem zadních kol, který byl původně navržen pro rallye.

Ferrari F355 GTS – Zlaté oko (1995)
Horské silničky v okolí Monte Carla jsou jako stvořené pro radostnou projížďku. V případě Xenie Onatopp (Famke Janssen) za volantem Ferrari 355 GTS a Jamese Bonda v DB5 se ale řidičské nadšení poněkud vymklo kontrole a vyústilo ve zběsilou honičku nad skalnatými srázy. Obě auta z ní vyvázla bez úhony, ne tak peloton překvapených silničních cyklistů… 

Ford Thunderbird – Dnes neumírej (2002)
Jubilejní dvacátá bondovka uvedla první Bondgirl tmavé pleti v podání půvabné Halle Berry. Její korálově červený Ford Thunderbird se ve filmu mihne jen na okamžik, automobilka toho přesto využila k vytvoření limitované edice 007, která byla vyrobena v počtu 70 kusů a lišila se pouze barvou střechy.  

zdroj: EON, United Artists, Danjaq LLC


Ford KA – Quantum of solace (2008)
Krásná a energická CAmille (Olga Kurylenko) patří k nejcharismatičtějším Bondgirls, řídí však auto verkrze roztomilé a holčičí. Zlatý Ford Ka s logem zločinecké organizace Greene Planet působí v zanedbaných haitských uličkách až nepatřičně, do zdejších stísněných prostor je však jako stvořený. Premiéra Quantum of Solace se příhodně sešla s uvedením modelu na trh, což prodejům zajisté neuškodilo.  

Land Rover Defender – Skyfall (2012)
V první bondovce s Danielem Craigem představila herečka Naomie Harris sekretářku Moneypenny v docela novém světle. Za volantem Land Roveru Defender v provedení 110 Double Cab bez potíží drží krok s černým Audi A5 a k divoké jízdě ulicemi Istanbulu ani nepotřebuje zpětná zrcátka. 

Skútr Royal Alloy – Není čas zemřít (2021)
I agenta 007 někdy zaskočí porucha vozu. Když jeho Defender odmítne nastartovat, nabídne mu odvoz Nomi, agentka britské tajné služby v utajení. Záchranným vozem překvapivě není burácející sporťák, ale maloobjemový skútr Royal Alloy GT125. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů