Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Krásné ženy a africká kultura. Kalendář Pirelli se u nás vydražil za 200 tisíc

Naše téma
Viola Procházková | 12.12.2023
Topmodelka Naomi Campbell jako „Time stopper“ | foto: Pirelli
V předvánočním čase se jako každý rok představil ikonický kalendář Pirelli. V netradičním pojetí fotografa Prince Gyasiho se vedle krásných žen objevují i významné osobnosti africké kultury.
Nejslavnější kalendář na světě přichází v jubilejním padesátém vydání a jeho autorem je ghanský fotograf a vizuální umělec Prince Gyasi. Za tématem „Timeless“ se skrývá oslava lidí, kteří podle Gyasiho zanechali v dějinách společnosti a kultury významnou stopu. „Jako dítě vyrůstající v Ghaně jsem nepřemýšlel o věcech, jako je odkaz nebo nadčasovost,“ zamýšlí se fotograf ve svém manifestu. „Svět byl to, co bylo před vámi. Ale když jsem se podíval ven, viděl jsem umělce a vůdce, tvůrce změn. Jejich nebojácnost, pracovní morálka a oběti, které přinášeli, mě inspirovaly a byly pro mě výzvou. Tito lidé jsou superhrdinové, zároveň zůstávají důvěrně známí.“

Osmadvacetiletý Gyasi je zatím posledním z řady 39 umělců, kteří kalendář Pirelli vytvářeli, zároveň patří k těm nejmladším. Při uvažování, jaké osobnosti pro své dílo osloví, vycházel hlavně z vlastního pocitu sounáležitosti k západoafrické komunitě. Kromě krásných žen, jejichž fotografie tradičně plnily kalendář už od dob jeho zrodu, se tak na obrázcích objeví třeba Otumfua Osei Tutu II., král historické západoafrické říše Asante, Amoako Boafo, ghanský malíř a vizuální umělec, nebo herec, režisér, DJ a producent Idris Elba. Něžné pohlaví zastupuje například jedna z nejúspěšnějších topmodelek všech dob Naomi Campbell, dále herečka Angela Bassett, spisovatelka Margot Lee Shetterly nebo básnířka Amanda Gorman.

Na obálku byl vybrán obrázek malého chlapce Abula Faid Yussifa, který představuje samotného fotografa v dětském věku. Na výrazném tyrkysovém pozadí si Yussif hraje s miniaturami předmětů, jež najdeme na ostatních fotografiích kalendáře – klíčem, součástkami hodin, růžovými žebříky či modrým kufrem.

Fotograf chce hlavně motivovat mladé
Všechny osobnosti vystupují v rolích souvisejících s tématem kalendáře, jímž je nadčasovost. V očích Prince Gyasiho činí lidi nadčasovými především vytrvalost a poctivost. „Všichni fotografovaní dokázali poznat své schopnosti a prosadit se. Našli v sobě sílu a změnili vlastní osud. Když se podíváte na osobnosti jako Naomi, uvědomíte si, že nepatří do mé generace, přesto je i naší ikonou. Něco takového se může stát jen tehdy, když jste opravdu oddaní své práci.“ Umělcovým cílem je motivovat zejména mladé lidi, aby se učili, tvořili, a tím sami sebe inspirovali. „Doufám, že jim dám najevo, že mohou dělat, cokoli chtějí, pokud se do toho pustí a budou dostatečně důslední,“ vysvětluje.

Samotné focení se odehrávalo částečně v Londýně a částečně v Ghaně, umělcově domovině. „Ghana je zvláštní země,“ vysvětluje Gyasi. „Je to vstupní brána do Afriky, kde najdete všechno – kakao, zlato, bauxit, ropu... Chtěl jsem tam přivést společnost Pirelli a prostřednictvím kalendáře, který přetrvá navždy, odhalit nový svět a možná i vytvořit nové příležitosti pro rozvoj.“

Kalendář v Česku pomáhá více než 20 let
V České republice se kalendář Pirelli dražil už po čtyřiadvacáté. S letošní částkou 200 tisíc korun se jeho prostřednictvím vybralo celkem 4 840 329 korun českých. Jako každý rok putuje výtěžek do Masarykova onkologického ústavu v Brně. „Výtěžek dosáhne na zamýšlený cíl, jímž je nákup systému na ohřev pacientů při operacích, který zajišťuje teplotní komfort, menší krvácení při zákrocích a lepší rekonvalescenci. Za dlouhodobou spolupráci se společností Pirelli jsme nesmírně vděční,“ sdělila mluvčí Masarykova onkologického ústavu Klára Jirkovská.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů