Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor pro Ford Mondeo r.v. 2004?

Poradna
Petr Šikl | 10.12.2008
foto: Ford/km77
Mezi ojetými vozy se vyskytuje velké množství Fordů Mondeo. Dnes poradíme čtenáři jaký motor zvolit do Mondea z roku 2004 pro bezproblémový provoz.

Dotaz: Dobrý den Uvažuji o koupi vozu Ford Mondeo hatchback rv.2004 Mohl by jste mi prosím poradit který motor je nejspolehlivější a co se týče intervalu výměny rozvodů, spotřeby atd? Upřednostňuji benzín ale dieselu bych se taky nebál. Jezdím kombinovaně město-mimo město a ročně najedu 10000-15000km Moc děkuji za odpověď Karel


Odpověď: Úspěšné Mondeo v druhé generaci přišlo na trh v roce 2000, o tři roky prodělalo výraznější modernizaci, přičemž další generace přišla až o další čtyři roky později. První modely (do modernizace 2003) trápí překvapivě koroze. Vámi vybraného modelu se to již netýká. Automobilka zapracovala na protikorozní ochraně a poskytla šestiletou záruku na karoserii. Z benzínových motorů jednoznačně doporučuji sáhnout po dvoulitru Duratec HE, který pohání například trojkový, pětkový nebo šestkový model od japonské Mazdy, kde je značen písmeny MZR. Lehké celohliníkové motory patří mezi držáky a ozubené řemeny nahradily bezúdržbové řetězy (životnost teoreticky neomezená, ovšem při 300 tisících začíná být hlučný a volá po výměně). Pokud je pro Vás dvoulitr s výkonem 107 kW silný, můžete sáhnout i po osmnáctistovce, která se dodávala ve třech výkonnostních variantách (81, 92 a 96kW). Posledně jmenovaná byla obohacena o přímé vstřikování benzínu. U tohoto agregátu Vás nebudou trápit ani hydraulický zdvihátka ventilů, která jsou nahrazena mechanickými hrníčkovými zdvihátky, navíc bez seřizovacích podložek. Pro Duratec HE v Mondeu mluví i celková odolnost všech mechanických i elektrických součástí. V neposlední řadě motor vyniká solidní spotřebou, kterou lze běžně udržet mezi osmi a devíti litry na 100 km.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 11.12.2008 17:59
A jako perličku bych dodal, že Ford prodává oleje pod svou značkou a to dost levně - konkrétně 5litrů 5W30 stojí 903 korun. Na téhle stránce to sice uvádějí jako akci, ale ty cenu jsou tak už nejméně půl roku.

http://www.fordoriginalnidily.cz/akce/motorove-oleje-ford/
Koloss, 11.12.2008 18:09
Tak to vidím na kombinaci dvou věcí. Větší průměr disku ještě neznamená automaticky širší kola, i na 17" disky jsou pneumatiky s šířkou 205 mm jako na 16", jen mají jiné profilové číslo (nižší bočnici).
Větší průměr disku a tím pádem nižší bočnice gumy sníží žvejkání kol při rychlém průjezdu zatáčkou a vozidlo bude v zatáčce jistější. Vzhledem k tomu, že přilnavost se neokecá, tak se hranice smyku nezmění. Na rozjezd a brždění nebude mít výška bočnice výraznější vliv, sníží se ale komfort.
Širší guma se může projevit lepší brzdnou dráhou a lepším rozjezdem, ale jen za dobrých podmínek (suchý asfalt), na mokru nebo sněhu to je naopak výrazně horší. Taky se tím zvýší spotřeba.
Radec, 11.12.2008 19:28
Ja mam tiez TDCi po facelifte, zatial 60t km a doteraz ziadne problemy. Netreba dat na plane reci. Spotreba 6 a pol, ale dost na neho tlacim. Najvhodnejsia volba by bola asi ten dvojliter benzin, tam sa netreba bat drahej poruchy, ale nepocital by som so spotrebou 7 litrov ako tu pisu kolegovia. Skor by som pocital tak 10 az 12.
A.K.Alex, 14.12.2008 15:55
Martin, dobehni na fórum fordclub.sk, urcite ti bude poradene. Co sa tyka toho volnobeho, 750 ot. by malo byt ok. (mam rovnaky motor, len 2002)
Koloss, 15.12.2008 17:01
Těch 12 není pravděpodobné. Nejezdím žádnou ekorallye, z křižovatky vyrážím první, dodržuju rychlosti a pokud netrefím ucpaný střed města, tak jezdím po Brně za 10 litrů teď při teplotách kolem nuly. Jsou to při tom krátké jízdy asi 10 km, motor se skoro nestihne zahřát. V létě to vychází po Brně i kolem 9 litrů, ale středu města se fakt vyhýbám, zejména ve špičce. Pokud jezdím mimo město, okresky a dálnice, tak se ta spotřeba opravdu pohybuje mezi 7-8 litry. Zkraje jsem kontroloval palubní počítač podle dotankování, byl mírně optimistický, ale max o půl litru.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů