Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Znáte nejrychlejší elektromobily světa? Mají výkon, o kterém se jiným ani nesní

Naše téma
Jan Markovič | 06.03.2019
dalších 33 fotek
Nio EP9 | foto: Výrobci
Výkon 1874 koní, to je síla nového elektromobilu od Pininfariny, který se ukázal v Ženevě. Patří do klub nejrychlejších aut do zásuvky. Jaká jsou ta další?
Nejprve se podívejme na elektrická auta, která to už nemají daleko do sériové výroby. Chorvatský Rimac, italská Pininfarina a americká Tesla budou hledat nové zákazníky pravděpodobně už v příštím roce.

Rimac C-TWO


Rimac C_TWO
C_Two je už druhý model chorvatské společnosti. Ten první jménem Concept One se do historie zapsal hlavně tím, že s ním boural moderátor pořadu Top Gear Tichard Hammond. Novinka je špičkou mezi elektromobily už jen díky svému technickému řešení. Pohání ji elektromotory umístěné v kolech. Ty dávají dohromady kombinovaný výkon 1888 koní a točivý moment 2300 Nm, čímž jde o jeden z nejsilnějších elektromobilů na světě. Auto by díky tomu mělo zvládnout jet rychlostí až 413 km/h. Stovka padne za 1,85 sekundy. Na jedno nabití auto zvládne 640 km.

Pininfarina Battista


Pininfarina Battista
Žhavá novinka, která se před pár dny představila veřejnosti využívá techniku chorvatského Rimacu. Pininfarina ale k tomu přidává italský styl – jde o první samostatný vůz designérského studia, které je už téměř 90 let v oboru. Auto má trochu menší sílu než Rimac, konkrétně 1874 koní (schválně, jestli někdo pozná rozdíl), točivý moment je shodných 2300 Nm. Maximální rychlost byla omezena na 350 km/h a akcelerace má hodnotu 2 sekundy z nuly na 100 km/h a 12 sekundy z nuly na 300 km/h. Na jedno nabití by mělo auto zvládnout 450 kilometrů. Počítá se s výrobou 150 kusů.

Tesla Roadster


Tesla Roadster
Kalifornský výrobce, který je považován za diktátora tempa vývoje elektromobilů, se rozhodl vzkřísit jméno modelu, které stálo u zrodu firmy. Tesla Roadster už ale nebude pro dva, spíš vyjede jako kupé 2+2 s odnímatelnou horní částí střechy. Auto se chlubí akcelerací z nuly na 100 km/h za 2,1 sekundy, maximum by se mělo pohybovat okolo 400 km/h. Auto pohání tři elektrické motory, jeden vpředu, dva na zadní nápravě. Výrobce výkon zatím nespecifikoval, hovoří se ale o mamutím točivém momentu, který má mít kombinovanou hodnotou 10 000 Nm.

Pokračujeme ve druhé kapitole, stačí kliknout.

 

Elektromobil ze Singapuru nebo takový, který vznikl díky zkušenostem ze závodů Formule E. To jsou další tři zajímavá auta.

Vanda Dendrobium


Vanda Dendrobium
Výkonné elektromobily často najdeme v zemích, kde by to nikdo příliš nečekal. Kromě Chorvatska se do vývoje zapojila i singapurská firma, která stvořila vůz jménem Vanda Dendrobium. Na práci se podílel tým formule 1 Williams. Auto zvládá stovku za 2,7 sekundy a maximálně by mělo jet 320 km/h. Auto se představilo už v roce 2017 na autosalonu v Ženevě, zatím to nevypadá na sériovou výrobu. Parametry také nejsou zveřejněné, ale podle odhadů se výkon pohybuje okolo 1000 koní.

Nio EP9


Nio EP9
Závodní tým elektrických formulí E jménem Nio zúročil své zkušenosti z okruhů a postavil supersportovní elektromobil EP9. Vývoj vozu trval 18 měsíců. Když bylo hotovo, lidé si mohli prohlédnout auto s elektromotory na každém kole, které dohromady produkují sílu 1 360 koní. Vůz je vybaven systémem schopným nastavovat točivý moment pro každé kolo zvlášť. Na jedno nabití auto ujede 427 kilometrů. Z nuly na 100 km/h by mělo zrychlit za 2,7 sekundy, na 300 za 15,9 sekundy. Maximální rychlost je 313 km/h.

Faraday Future FF 91


Faraday Future FF 91
Zrychlení z nuly na 100 km/h za 2,4 sekundy a dojezd 465 kilometrů. K tomu výkon 1050 koní. Tím se chlubí elektromobil společnosti Faraday Future z roku 2017. Crossover se v roce 2018 dostal už do předprodukční výroby. Auto stojí na platformě FFZERO1, kterou sdílí s dalšími modely značky. Výhodou tohoto elektromobilu na rozdíl od řady jiných vozů v naše výběru je fakt, že má pořádný kufr a může tak sloužit ke každodennímu ježdění.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů