Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Evropským autem roku se stal elektromobil Jaguar I-Pace

Naše téma
Jiří Švamberk | 04.03.2019
dalších 29 fotek
Vítěný Jaguar I-Pace | foto: Jaguar
V nejdramatičtější volbě v historii této ankety rozdílem pouhých dvou pomocných bodů porazil sportovní Alpine A110.
Den před začátkem ženevského autosalonu byla tradičně vyhlášena anketa Evropské auto roku. V anketě, která je vyhlašována od roku 1964, se letos utkala sedmička různorodých finalistů. Mezi letošními kandidáty byly: Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Mercedes třídy A, Alpine A110, Peugeot 508, KIA cee´d a Jaguar I-Pace.

Letošní porota čítala 60 zástupců motoristických medií z 23 evropských zemí, kteří rozdělovali maximální počet 25 bodů.

Od počátku vyhlašování, které šlo alfabeticky podle jednotlivých zemí, se zdálo, že letošním králem se stane malý sportovní automobil Alpine 110. Náskok měl v první pětině více než luxusní. Pak ovšem přišlo na řadu Dánsko s Norskem, jejichž zástupci talentovanému sportovnímu vozu udělili 0, slovy nula bodů. Norové tradičně protěžují elektromobilitu, takže volba I-Pace nepřekvalila.

V polovině ceremoniálu se dotáhly Focus se ceedem, a také I-pace, který od Italů dostal hned 39 bodů, což byl jeden z nejvyšších bodových zisků vůbec, začal stoupat vzhůru.

Celou situaci nejvíce zdramatizovali Španělé, kteří zcela ignorovali jak Alpine, tak i Jaguar, a do čela poslali Ford a korejskou značku KIA. Alpine A110 v tu chvíli už výrazně ztrácel, ovšem do hry ho vrátili Švýcaři, u kterých zcela jasně vyhrál.

Alpine A110 byl skončil po tuhém boji na nečekaném 2. místě


Pomyslným jazýčkem na váhách, kdy reálnou šanci měly čtyři modely, se stala Velká Británie, která nakonec rozhodla, že poprvé v historii musela volba přejít do jakéhosi rozstřelu. Britové, věrni své lásce k sportovním vozům, udělili 46 bodů Alpine, ovšem Jaguar I-Pace dostal 50. Nejvíce ze všech. Oba vozy tak nakonec měly 250 bodů a vzrušení celého sálu by se dalo doslova krájet.

Na řadu tedy přišlo finální počítání hlasů zemí, které daly jednoho, nebo druhého kandidáta na první místo. V něm vyhrál I-Pace rozdílem pouhopouhých dvou bodů.

Vítěný Jaguar I-Pace


Gratulace Jaguaru, kterému snad tento titul pomůže ekonomicky zpět na nohy.

Jak v závěrečné děkovací řeči uvedl Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, elektromobilita je cestou budoucnosti…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů