Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Cena povinného ručení opět roste. Řidiči by měli hledat i konkurenční nabídky

Naše téma
Miroslav Elsnic | 07.02.2024
Dopravní nehoda. Ilustrační foto. | foto: HZS Zlínského kraje
Růst ekonomických škod při dopravních nehodách je hlavním viníkem zdražování povinného ručení. Jen letos cena poroste o pět až šest procent. Zatímco v posledních čtyřech letech počet dopravních nehod stagnuje a drží se pod hranicí sto tisíc za rok, škody na majetku či zdraví způsobené při nehodách rostou. Zatímco v roce 2020 činily 79,7 miliardy korun, loni to bylo podle policejních statistik 143,7 miliardy korun.
Meziročně průměrná hodnota škody vzrostla ke konci září loňského roku o 13 procent. "Podobný vliv má i samotná vysoká inflace v celé ekonomice. V potaz je nutné brát i růst škod na zdraví po dopravních nehodách, který je způsoben pravidelnou valorizací částek za odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění. Tam jde v některých případech o růst dvou i trojciferným tempem,“ okomentoval Jan Marek,  mluvčí Generali Česká pojišťovna.

Růst cen povinného ručení kvůli všeobecnému zdražování potvrzují i další pojišťovny. „Na jedné straně jsou plechové škody: tady hrají roli mzdy v servisech, ceny náhradních dílů, pokročilost technologií ve voze a s tím související složitější diagnostika. Na druhé straně jsou to výplaty za újmu na zdraví a s ní spojené náklady na bolestné, snížené uplatnění, náhrady pozůstalým a podobně, které v čase rovněž poměrně podstatně rostou. Průměrná výplata za újmu na zdraví se dnes blíží půl milionu korun,“ sdělila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Podle odborníků se nevyplácí nad oznamovacím dopisem z pojišťovny jen mávnout rukou. Naopak oslovení konkurence může přinést mnohem výhodnější nabídku i úsporu peněz. Kromě toho některé pojišťovny samy nabízejí možnosti, jak ušetřit.  Nespokojení klienti by měli zkusit hledat výhodnější nabídky a případně dosavadní smlouvy vypovědět. Některé pojišťovny totiž nechtějí ztratit svého klienta a následně jej samy oslovují s lepší nabídkou oproti oznámené ceně.

Pomoci najít lepší cenu mohou i internetové srovnávače. „Předností srovnávačů je právě nabídka velkého množství dodavatelů, aby zákazník nemusel obvolávat každou pojišťovnu zvlášť,“ vyzdvihla mluvčí Srovnejto.cz Lucie Dosedělová.

Důležité je ovšem porovnávat konkrétní parametry nabídek. Ne vždy je nejlevnější pojištění tím skutečně nejvýhodnějším. "Vždy hraje roli kvalita pojišťovny a také rozsah plnění, protože nejlevnější pojištění nemusí krýt veškeré škody. Je třeba porovnávat nejen cenu, ale také podmínky pojištění,“ upozornil Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

S možnostmi ušetřit přicházejí i samotné pojišťovny. Některé „svátečním“ řidičům nabízí povinné ručení podle najetých kilometrů. „Typický příklad je tento: klient má povinné ručení bez slevy za nižší nájezd a platí čtyři tisíce korun. Pokud změní pojištění na produkt podle ujetých kilometrů, může získat slevu 35 procent, a s novým pojištěním tak zaplatí jen 2600 korun,“ sdělil mluvčí pojišťovny Pillow Martin Podávka.

Pojišťovna Kooperativa pro změnu vsadila na moderní technologie. Aplikace Kopilot vyhodnocuje jízdní styl řidiče na základě sledování rychlosti, intenzity brzdění či třeba zrychlení. Za jízdu uděluje následně body. Každé tři měsíce dochází k vyhodnocení skóre.

Bezpečně jezdícím řidičům vracíme po každém kvartálu část pojistného zpět. Maximální výše vráceného pojistného činí v závislosti na několika parametrech až 40 procent. Aktuálně aplikaci využívá přes sedm tisíc řidičů. V průměru jsme jim za poslední kvartál vrátili 755 korun,“ dodal mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů