Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pálíme gumy! Představujeme 20 největších motoristických akcí v Česku v roce 2024

Naše téma
Edvard D. Beneš | 06.02.2024
dalších 11 fotek
V Pardubicích se letos pojede již 76. Zlatá přilba, na kterou se opět sjedou známá a slavná jména ploché dráhy. Foto: Se svolením Luboše Jeníčka | foto: Deník/Edvard Beneš
Pomalu se blížící motoristická sportovní sezona pro rok 2024 v Česku opět láká na pěknou řádku super akcí. Na své si přijdou příznivci všech odvětví. Sezona již tradičně startuje na jaře a končí v listopadu. Pojďte se s námi podívat na dvě desítky letošních podniků, které jsou pro fanoušky motorismu nachystané.
Malé ohlédnutí za Barum Czech Rallye Zlín 2023:
Top 20 motoristických akcí v roce 2024
1. Jarní cena Brna & International sidecar Trophy 
19. - 21. dubna, Automotodrom – Masarykův okruh Brno. Tradiční motocyklový závod, který se jede pod patronací Českomoravské asociace motocyklového sportu, i letos doplní populární mezinárodní šampionát sidecarů.

2. Rallye Šumava 
19. - 21. dubna, Klatovy. Letos se pojede již 58. ročník tohoto známého podniku mistrovství České republiky. Součástí bývá také mistrovství Evropy historických vozů - Historic Vltava Rallye. Podrobnosti budou na webu závodu.

3. Rallye Český Krumlov 
17. - 18. května, Český Krumlov. Letos pořadatelé připravují již 51. ročník tradičního závodu mistrovství České republiky, jehož součástí je také příhraniční pohár Regional Rallye Cup RRC.

Tradiční podnik mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu Ecce Homo bude ve Šternberku. Na snímku je držitel traťového rekordu a několikanásobný vítěz italský jezdec Christian Merli., zdroj: Se svolením Jana Pořízka


4. Ecce homo 2024 
31. května až 1. června, Šternberk. Tradiční podnik mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. Letos se uskuteční již 43. ročník. Jedná o nejstarší akci na našem území, první samostatný závod do vrchu se zde jel v roce 1921. Mistrovství Evropy od roku 2017 nevyhrál nikdo jiný než italský jezdec Christian Merli. Ten od roku 2022 drží s vozem Osella FA30 Zytek LRM traťový rekord, jehož hodnota je 02:39,80 minuty.

5. Czech Republic FIM Speedway Grand Prix 
1. června, Praha. Další ročník závodu mistrovství světa na krátké ploché dráze seriálu FIM Speedway Grand Prix. Pražská Markéta je jediným stadionem, který hostí světový šampionát bez přestávky už desítky tolik let. Jako každý rok se na startu závodu představí největší hvězdy plochodrážního sportu.

6. Mistrovství světa v sajdkárkrosu 
1. - 2. června, Kramolín. Již tradičně je zařazen do kalendáře FIM mistrovství svět v sajdkárkrosu Kramolín u Nepomuku. V jedenáctidílném seriálu se závod u nás pojede jako čtvrtý v pořadí.

7. Alpe Adria International Motorcycle Championship 
5. - 7. července, Automotodrom – Masarykův okruh Brno. Také v letošním roce mezinárodní šampionát silničních motocyklů míří do Brna. Podnik má bohatou mezinárodní účast.

8. Mistrovství Evropy v autokrosu 
5. - 7. července, Nová Paka. Na závodní trati ve Štikovské rokli se bude závodit na 930 metrech speciálně hlinitopísčitého povrchu, kde každoročně soupeří o vítězství ti nejlepší jezdci z celé Evropy.

Takhle vypadalo mistrovství Evropy v autokrosu v Nové Pace 2023
9. Brno Grand Prix Revival 
13. - 14. července, Automotodrom – Masarykův okruh Brno. Po deseti letech se do Brna vrací akce, která ve střední Evropě nemá obdobu. Na Masarykův okruh míří nejprestižnější evropské závodní série historických automobilů. Od meziválečných vozů Grand Prix po klasickou Formuli 1.

10. Bohemia Rallye
13. - 14. července, Mladá Boleslav. Letos se pojede již 51. ročník tradiční soutěže, na které se tradičně představuje celé česká špička rallye. Podrobnosti najdete na webu závodu nebo na sociální síti facebook a také na webu Autosport.cz.

Jedním z vrcholů sezony na Autodromu v Mostě bude červencové mistrovství světa superbiků., zdroj: Se svolením Autodromu Most


11. Mistrovství světa superbiků WorldSBK 
19. - 21. července, Autodrom Most. Prestižní motocyklový seriál se v Mostě pojede už počtvrté. V loňském roce pořadatelé zaznamenali rekordní návštěvnost 54 tisíc diváků. Podnik se stal jedním z hlavních vrcholů sezony motorsportu v České republice. Podrobnosti příznivci silničních motocyklů najdou na speciálním webu.

12. Mistrovství světa MXGP 2024 
20. - 21. července, Loket. Jeden z nejprestižnějších motoristických závodů konaných u nás. Motocrossový areál Loketské serpentiny bude hostit mistrovství světa v motocrossu ve třídách MXGP a MX2. Vloženými závody budou série EMX2T a jednorázový finálový závod o titul FIM Europe mistr Evropy v motokrosu ve třídách EMX 85 + EMX 65, kterého se zúčastní 40 nejlepších jezdců z celého světa v každé třídě.

13. Barum Czech Rallye Zlín 
16. - 18. srpna, Zlín/Otrokovice. Již 53. ročník populární automobilové soutěže, která je součástí FIA mistrovství Evropy a mistrovství České republiky. Víkend plný akce, rychlosti a zábavy, okořeněný účastí nejrychlejších pilotů a především nočním ostrým průjezdem centrem Zlína s neopakovatelnou atmosférou.

Tradičním závodem na okruhu v Mostě je evropský šampionát trucků., zdroj: Deník/Edvard D. Beneš


14. Czech Truck Prix 
30. srpna – 1. září, Autodrom Most. Již tradiční závod evropského šampionátu tahačů se v Mostě jezdí přes třicet let. V posledních letech jej kvalitně doplňují závody evropské NASCAR Whelen Euro Series.

15. Mistrovství České republiky v autokrosu 
7. - 8. září, Nová Paka. Na trati, která je svým umístěním, terénem a povrchem ojedinělá v Evropě a mezi jezdci oblíbená, se utkají závodníci v boji o domácí titul mistra ČR.

16. The Most CLASSIC 
27. - 29. září, Autodrom MostPodnik, který kombinuje závody, výstavu a setkání historických automobilů. Loni mohlo bezmála 10 tisíc návštěvníků obdivovat k pěti stovkám historických vozidel všech kategorií.

Letos se v Pardubicích pojede už 76. Zlatá přilba. Jedná se nejstarší plochodrážní závod na světě., zdroj: Se svolením Nikoly Remešové


17. 76. Zlatá přilba města Pardubic 
4. - 6. října, Pardubice – ZP Svítkov. Tradiční plochodrážní mítink světového významu. Jedná o nejstarší plochodrážní závod na světě. Nedělnímu vrcholu bude předcházet páteční závod mistrovství světa Speedway Grand Prix – Challenge, který určí čtyři účastníky nejprestižnějšího seriálu planety na další rok. Tento závod se uskutečnil naposledy v České republice před dvaceti pěti lety. Zdroj: http://www.zlataprilba.cz/program-zavodu/

18. Mistrovství světa ve flat tracku 
5. října, Pardubice – ZP Svítkov. Závod mistrovství světa FIM na ploché dráze. Koná se každý rok jako kalendářová soutěž na různých místech po celém světě. Poprvé se soutěžilo v roce 2011.

19. Central European Rally 
17. - 20. října. Po loňské premiéře se k nám závod vrací i letos a opět to bude krátce před koncem celé sezony. Jak bude vypadat jeho konkrétní podoba, to lze zatím jen těžko odhadovat. Fanoušci musí sledovat web podniku. Loni se start uskutečnil v Praze na Hradčanech.

20. TipCars Pražský Rallysprint 
30. listopadu, Praha. Akce má letitou tradici. Po čtvrt století se sjíždějí do Prahy závodní speciály nejen z celé republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Rakouska. TipCars Pražský Rallysprint je takové malé rozloučení s automobilovými soutěžemi na konci roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů