Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zběsilé britské formule na silnice už vyrobili 100 kusů. Slaví speciální verzí

Naše téma
Jan Markovič | 13.04.2019
dalších 15 fotek
BAC Mono Centenary | foto: BAC
Je to jediné sériově vyráběné auto na silnice s místem pro jednoho. Simulace monopostu formule 1 je proto dokonalá.
Britská společnost BAC se zaregistrovala teprve před 10 lety. Od roku 2012 staví extrémistické sportovní vozy BAC Mono. Jde o auto s místem pro jednoho, které má co nejvíc navodit atmosféru podobnou formuli 1. Už samotný design vozu to dává jasně najevo.

Auto pohání benzinový čtyřválec, který dosahuje výkonu 310 koní. To není až zas tak mnoho, ale monopost váží pouhých 580 kilogramů. Disponuje tak poměrem hmotnosti 534 koní na tunu, což z něj dělá jedno z nejmrštnějších aut na silnic. Z nuly na 100 km/h by mělo zrychlit za 2,9 sekundy. Maximálně jede 270 km/h.

Za cenu v přepočtu 3,9 milionu korun nejde právě o nejlevnější záležitost. Navíc čekací doba na výrobu jednoho kousku je poměrně dlouhá. Firma stíhá za měsíc postavit jen tři kusy a zájem je. BAC Mono je tak paradoxně vzácnější než třeba Bugatti Chiron za desítky milionů korun. Tomu odpovídá i fakt, že firma nyní postavila svůj stý kus, což oslavila speciální edicí.

BAC Mono Centenary má svou karbonovou kapotu ozdobenou tradičním zeleným lakem britských závodních vozů kombinovaným se žlutými detaily. Model si koupilo dánské automobilové muzeum Strojer Smalingen z Assensu, které vystavuje moderní supersporty nebo auta z filmů Jamese Bonda.

Jubilejní stý kus využilo BAC i k tomu, aby o sobě dalo znovu vědět a nastínilo další plány. Podle spoluzakladatele britské značky Neilla Briggse se chystá rozšíření výroby a možná i další model nebo vylepšení toho stávajícího. „Čeká nás vzrušující budoucnost,“ vyzdvihl Briggs v tiskové zprávě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů