Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jawa 350 2x OHC uměla vítězit v Mistrovství světa. Její nástupce pak zabíjel

Naše téma
Radek Pecák | 07.04.2024
dalších 7 fotek
Slavná Jawa v muzeu v Lučanech nad Nisou | foto: Deník/Radek Pecák
Prakticky v celém průběhu šedesátých let minulého století patřily závodní speciály značky Jawa ke světové špičce. K titulu Mistra světa měla tato česká firma nakročeno minimálně dvakrát. Bohužel to ani jednou úspěšně nedopadlo. Vývoj prvního ze dvou veleúspěšných motocyklů probíhal před 65 lety. Um konstruktérů pak zúročil nejslavnější motocyklový závodník československé historie František Šťastný.
Nejslavnější éra silničních závodních motocyklů Jawa se jednoznačně pojí se jménem Františka Šťastného. Tento bývalý špičkový cyklistický závodník se v roce 1953 stal vývojovým a závodním jezdcem továrny Jawa.

Do povědomí světové veřejnosti se dostal na počátku šedesátých let. Jednak díky svému talentu a jednak samozřejmě díky konkurenceschopnému stroji. Tím byla Jawa 350 2x OHC Grand Prix.

Tento nejúspěšnější závodní motocykl československého původu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:



Její vývoj začal v roce 1958 poté, co skončila produkce motocyklu Jawa 500 OHC. Konstruktérský tým do dvojitého rámu svařeného z tenkostěnných trubek z chrom molybdenové oceli zabudoval vzduchem chlazený čtyřtaktní řadový dvouválec. Ten měl zdvihový objem 347,6 cm3 a mohl se tak účastnit závodů kubatury 350 cm3.

Video představující osudového následovníka této motorky můžete vidět zde:
Výkon agregátu byl původně při 10 300 otáčkách za minutu 49 koňských sil. Zpočátku se sice jednalo o poruchový stroj, který ale přesto mohl konkurovat tehdy nejlepším italským strojům MV Agusta. František Šťasný i díky dvěma druhým místům skončil právě za třemi jezdci italské značky v celkovém hodnocení šampionátu v roce 1960 čtvrtý.

O rok později, kdy se výkon motoru zvedl na 52 koňských sil při 11 500 otáčkách, už si Jawa 350 OHC připsala dvě vítězství ve Velkých cenách zařazených do seriálu Mistrovství světa. Prvního dosáhl František Šťastný v květnu 1961 na německém okruhu Hockenheim a další pak přidal ve Švédsku. Díky i dalším bodovaným a pódiovým umístěním pak skončil v šampionátu jezdců na druhém místě. Třetí byl další tovární jezdec české značky Gustav Havel. Jawa skončila druhá také v hodnocení šampionátu výrobců. Na vítěznou MV Agustu ji tehdy chyběly pouhé dva body.

V naší galerii je vyfotografován stroj po renovaci bez závodní laminátové kapotáže. Její vzhled ale prozrazují snímky sběratelského modelu, který nabízí tuzemský výrobce Abrex.

Typ 637 byl záludný a osudný
Další mimořádně rychlý motocykl se vývojovému oddělení Jawy podařilo připravit pro sezónu 1969. Tentokrát už ale šlo o zcela jinou koncepci. Produkt nesl označení Jawa 350 typ 637.

Stroj stejné kubatury 350 cm3 tentokrát poháněl kapalinou chlazený vidlicový dvoutaktní čtyřválec. Jeho výkon už dospěl k hranici 70 koňských sil. To je opravdu skvělá hodnota, zejména, když tento údaj přepočteme na litrový výkon rovnající se 203 koňským silám.

Přitom šlo stále ještě o plně mechanickou záležitost. Každý z válců měl vlastní karburátor. Už se ale důsledně dbalo na snižování hmotnosti. Proto jak blatník, tak i nádrž nebo sedlo byly vyrobeny z plastů. Tehdy byla tato Jawa považována za nejrychlejší motocykl v celém startovním poli.

Hned ve druhém závodě sezony byl britský závodník Bill Ivy, kterého Jawa pro tuto sezonu angažovala, na stříbrném stupni. Poté ještě stihl toto umístění zopakovat v nizozemském Assenu, ale pak přišel osudný trénink na německém okruhu Sachsenring. Během jízdy se Ivymu zadřel náhle motor. Protože, jak uváděli svědci, si právě v tom okamžiku upravoval přilbu, tak nestačil sáhnout po páčce spojky. Motocykl ho pak katapultoval a slavný Brit bohužel trefil betonový sloupek. Následkům zranění podlehl.

František Šťastný, který jízdní vlastnosti nového stroje a také nevyzpytatelný motor kritizoval, musel v Jawě brzy poté skončit.

Pak už to se silničními závodními Jawami šlo z kopce. Na začátku 70. let se tato značka přestala ve startovním poli Mistroství světa objevovat.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů