Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

S Aero Minor Sport na Le Mans. Bývalí piloti F1 vám nic nedarují, říká účastník

Naše téma
Štěpánka Saadouni | 18.04.2024
dalších 5 fotek
Jaroslav Prášek a jeho slavný vůz Aero Minor Sport | foto: Deník/Štěpánka Saadouni
Kupil si vůz Aero Minor Sport, který se v první půlce dvacátého století proháněl na trase nejslavnějšího automobilového závodu ve francouzském Le Mans. Automechanik Jaroslav Prášek z Kynic na Havlíčkobrodsku dal krásné sportovní auto postupně do pořádku a rozhodl se, že se s ní ikonického závodu zúčastní.
A skutečně Le Mans Classic absolvoval před dvěma lety. Ovšem už jen splnit přísné technické podmínky a moci tak odstartovat, nebylo podle jeho slov nic lehkého ani levného.

Jaroslav Prášek a jeho slavný vůz Aero Minor Sport:

„Závod není pro amatéry. Musíte mít závodnickou licenci. Rovněž auto, se kterým startujete, potřebuje mít historii. To znamená, že už někdy muselo v Le Mans jezdit,“ nastínil Jaroslav Prášek přísné podmínky závodu, které se ve Francii koná od roku 1923.

Další podmínkou je technický stav stroje, kdy nelze startovat na ničem jiném, než jsou speciální pneumatiky originál z Velké Británie. Jedna stojí zhruba deset tisíc. „I za tak přísných podmínek je na startovní čáře tlačenice. Účastní se tisícovka posádek, v naší kategorii jich bylo 250,“ vzpomíná Prášek.

A jak jeho účast s Aero Minor Sport ve slavném závodě dopadla? „Dojeli jsme v pořádku. Konkurence byla velká, už proto, že v závodním poli třídy dva s vozidly z let 1949 až 1956 je řada bývalých pilotů formule 1, kteří soupeřům nic nedarují," odpověděl s Jaroslav Prášek s úsměvem.

Obecně rodina Práškových vůni benzinu zcela propadla. Dcera Jaroslava Práška se proháněla ve formuli do té doby, než si pořídila rodinu. Jeho synovec Michal zase holduje motocyklovým závodům.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů