Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Záchranné služby "dostaly" elektromobily od BMW. K čemu budou sloužit?

Naše téma
Jan Zajíc | 31.10.2017
dalších 26 fotek
BMW i3 pro záchranné služby České republiky. | foto: BMW
Šest útvarů státních i soukromých záchranných a zdravotnických služeb z České republiky dnes převzalo šest vozů BMW i3. Automobilka tyto elektromobily útvarům zapůjčila zdarma.
A to na dobu půl roku, nebo do ujetí 9 tisíc kilometrů.

Kromě dvou vozů pro Prahu usednou za volant BMW i3 také členové záchranných a zdravotnických služeb Brna, Hradce Králové, Ostravy a Zlína. Ze šesti poskytnutých vozidel BMW i3 jsou dvě čistě elektrická a čtyři s prodlužovačem dojezdu ve formě spalovacího motoru. Ve všech případech jde o verze BMW i3 94 Ah se zvětšeným akumulátorem a dojezdem 200, respektive 350 (REX) kilometrů.

Všechny vozy splňují podmínky vozidel zvláštního určení. Jsou upravené a vybavené technologiemi americké společnosti WHELEN v souladu s vyhláškou 295/2012 pro převoz zdravotnických pracovníků a krevních derivátů. Jde zejména o certifikované majáky a výstražná světla. Každý vůz bude rovněž vybaven kabelem pro rychlé dobíjení.

BMW i3 pro záchranné služby České republiky.


„Zápůjčkou šesti vozidel BMW i3 pro potřeby záchranné a zdravotnické služby bychom chtěli navázat na předchozí úspěch s jedenácti poskytnutými vozidly BMW i3 do služeb policie. Ten byl odstartován již na začátku dubna 2017 a předčil naše očekávání. Věřím, že elektromobily mají i v tomto sektoru uplatnění. Pokud alespoň jednou některé z vozidel bude využito při záchraně lidského života, budu považovat tuto spolupráci za úspěšnou,“ prohlásila Jana Dvořáková, která má ve společnosti BMW Group Česká republika na starost divizi "i", zaměřenou na elektrické a hybridní vozy.

BMW i3 je především městský elektromobil, který pohání elektromotor o výkonu 170 koní (125 kW). Z klidu na stovku vůz zrychlí za 7,3 sekundy a dokáže jet rychlostí 150 km/h. Vybaven ale může být i malým benzinovým dvouválcem o výkonu 38 koní (28 kW), který prodlouží dojezd elektromobilu až o 150 km. U této verze akcelerace na 100 km/h zabere 8,1 s, maximální rychlost je stejná.

Jako čistý elektromobil stojí BMW i3 989 300 korun, verze REX s prodlužovačem dojezdu vyjde na 1 112 800 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů