Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čeští hasiči budou jezdit osmiválcovým Fordem Mustang. Testují na něm zbarvení

Naše téma
Jan Zajíc | 06.10.2017
Ford Mustang Hasičského záchranného sboru ČR. | foto: HZS ČR
Hasičský záchranný sbor České republiky rozšířil flotilu služebních automobilů o jeden zajímavý a netradiční kousek. Do služby se totiž přihlásil osmiválcový americký sporťák Ford Mustang. A to z docela kuriózního důvodu.
Hasiči totiž na voze testují optimální jednotnou barevnou úpravu hasičského automobilu. Jinými slovy, Mustang poslouží k tomu, aby se hledalo co nejvhodnější zbarvení pro hasičská auta. I proto rychlý Ford, jehož pětiválec produkuje výkon přesahující 400 koní, bude sloužit u generálního ředitelství sboru.

Auto mají hasiči půjčené od firmy Brnocar, a to bezúplatně a na měsíc. Testovat se bude například viditelnost vozu nebo nově zaváděný systém eCall, pro jiné úkoly se s Mustangem nepočítá. Jako zásahové vozidlo jej tedy neuvidíme.

"Půjde převážně o testy v rámci Programu Ministerstva vnitra bezpečnostního výzkumu pro potřeby státu 2016-2021, kde je Hasičský záchranný sbor České republiky nositelem jednoho z projektů. Předmětem tohoto aplikovaného výzkumu je stanovení optimální jednotné barevné úpravy hasičského automobilu tak, aby při uplatnění přednostní jízdy byla zajištěna optimální bezpečnost jeho osádky a ostatních účastníků provozu na pozemních komunikacích," upřesnila v tiskové zprávě mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Hasiči k testování viditelnosti a hodnocení pozornosti, ať už při odvádění pozornosti, tak i pro vnímání pozornosti ostatních účastníků silničního provozu, využijí takzvaný eye-tracking systém.

Mustang je prý dobře pojištěn
"Výhodou eye-tracking systému je sledování pohledů řidiče v reálném čase, kdy je proband sledován v reálném provozu či při zkoumání pohledů ze záznamového zařízení z video obrazu. Prováděním sledování pohledů probandů, jejich délky pohledů, fixací oka na určitých místech a jejich jiných pohybů očí tak lze efektivně vyhodnocovat, co zkoumanou osobu při pohledu nejvíce upoutá či naopak odvádí pozornost od místa, na které by se měla soustředit. Měření vnímání retro-reflexních prvků, bílých zvýrazňujících prvků a barevného provedení je prováděno jasovým analyzátorem LumiDISP," popisuje Zaoralová.

Měření se provádí za dne, kdy zdrojem osvětlení je denní světlo, tak i za tmy, kdy jako zdroj světla při měření prvků v dopravě slouží reflektory automobilu.

Zajímavé také je, že hasiči reagovali na nedávnou nehodu policejního BMW i8. Ford Mustang má prý uzavřeno pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a taktéž komplexní pojištění kryjící v případě poškození či zničení vozidla hodnotu auta v plné výši - s 10% spoluúčastí. Totéž platí pro případ odcizení vozidla. Uvedená pojištění hradí majitel automobilu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů