Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tento "skleník" je dost možná nejdivnější hasičské auto na světě. Slouží v Brně

Naše téma
Dominik Valášek | 05.08.2017
dalších 8 fotek
Horch 853 Sport Cabriolet brněnských hasičů. | foto: Facebook/Hasiči Brno-Komín
Poměrně často se stává, že se ve výbavě hasičů objeví nějaký pozoruhodný kus historické techniky. Jen máloco ale překoná velký kabriolet Horch ze čtyřicátých let, dovybavený o speciálně zhotovenou karoserii pro hasičské použití.
Samotná značka Horch možná nemusí být známá všem, nicméně jedná se o historickou německou automobilku, která fungovala již od roku 1904 a v roce 1932 se stala součástí Auto Union spolu s Audi, DKW a Wandererem. Svým způsobem lze říci, že Horch prakticky přímo předcházel automobilce Audi v její současné podobě.

Jedním z pozdních produktů automobilky byl i model 853 Sport Cabriolet. Velký luxusní vůz poháněný řadovým osmiválcem o objemu 4,9 litru rozhodně neměl nikdy sloužit jako hasičské auto, nicméně v jednom případě tak přece sloužil (a dodnes tak trochu slouží). Jedná se o případ z Brna, kde si hasičský sbor pořídil Horch 853 Sport Cabriolet těsně po válce v roce 1945 a nechal jej přestavět na pozoruhodný a naprosto ojedinělý kus hasičské techniky.

Dnes se může zdát takový přístup naprosto nepochopitelný. Koneckonců, proč by měl někdo chtít přestavovat kabriolet na zásahové auto na hasiče?

Jedná se holt o dílo doby. Těsně po konci druhé světové války totiž byla o užitkové vozy nouze a tak se vcelku běžně stávalo, že se přestavovala auta zakoupená z poválečného Německa, která se dožila konce války.

Luxusní kabriolety byly potom k tomuto účelu jako stvořené, neboť disponovaly výkonnými motory a karoserií namontovanou na rámu, která se dala vyměnit za jinou. Za karoserií, která zdobí vůz brněnských hasičů, a která vznikala mezi lety 1946 a 1949, stojí karosárna T. Lepil a synové.

Horch je osazen „dvoupatrovou“ maskou, opatřenou hromadou chromu a dvěma páry světel. Další dvě světla, tentokrát pro funkci výstražných majáků, jsou umístěna v rozích čelních skel.

Vůbec nejpozoruhodnějším prvkem je ale „skleník“, jehož tvar připomíná nějakého brouka. Sestaven je z několika skleněných tabulí na ocelové konstrukci.

Ve vzniklém nákladovém prostoru vzadu se nachází smotané požární hadice a další vybavení. Vůz sám o sobě umí hasit požáry a to díky zabudovanému vodnímu čerpadlu od firmy Hrček & Neugebauer z Brna-Králova pole, které je umístěno v přední části pod odklopnou maskou. Na sedadla do interiéru se posadí až šest hasičů, nicméně umím si velmi živě představit, jaké klima se musí v autě s prosklenou střechou udělat za parných letních dnů.

Zásadní je, že na rozdíl od mnohých dalších automobilů, které byly v poválečné Evropě přestavovány za různými účely, dožil se Horch u brněnských hasičů i dnešních dní. I po 72 letech jej vlastní sbor hasičů Brno-Komín, a přestože Horch k zásahům pochopitelně již nějakou dobu nevyjíždí, stále má čestné místo ve vozovém parku a bývá vystavován při různých příležitostech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů