Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Silnou čtyřku Z4 propagoval Vlasta Burian, dostala se i na poštovní známku

Naše téma
Edvard D. Beneš | 06.04.2024
další 4 fotky
Vůz Zbrojovka Z4 z roku 1933, který byl v následujícím roce 1934 upraven pro závod 1000 mil československých. | foto: Wikimedia Commons, Dolanskyservis, CC BY-SA 4.0
Před deseti lety vydala Česká pošta známku, na níž byl vyobrazen automobil Z4. Vůz vyráběla Československá zbrojovka Brno pouhé tři roky. Jednalo se o vůbec první v Československu sériově vyráběný automobil s pohonem předních kol. Jeho velkým propagátorem byl komik Vlasta Burian.
Takhle jezdí veterán Zbrojovka Z4, upravený pro 1000 mil československých:
O ČEM SE V ČLÁNKU DOČTETE
Z4 za 22 tisíc korun

Z4 při závodu 1000 mil československých

Poprvé a naposled za velkou trojkou

Propagátor Vlasta Burian

Z4 na poštovní známce
Počátkem 30. let minulého století brněnská zbrojovka vyráběla vůz typu Z 9, což byl konzervativně konstruovaný automobil, jehož prodejní výsledky nesplňovaly očekávání. Východiskem se tak měl stát zcela nový vůz s pohonem předních kol, založený na licenci německé automobilky DKW. Vzhledem k vysokým finančním nárokům však podle portálu wikipedie k zakoupení licence nedošlo.

Bylo rozhodnuto vyvinout vůz stejné koncepce, ale bez použití patentových řešení firmy DKW. Tým konstruktérů pod vedením nového šéfkonstruktéra Bořivoje Odstrčila během sedmi měsíců vyvinul prototyp ZA32. Ten byl dokončen v lednu 1933.

Silná čtyřka na autosalonu v Praze
Automobil Z4, s reklamní přezdívkou Silná čtyřka, debutoval v dubnu 1933 na pražském autosalonu. Nový vůz slavil úspěch, první 500 kusová série byla rozprodána ještě před její výrobou, která započala v květnu roku 1933. Stal se prvním českým sériově vyráběným vozem s pohonem předních kol, jak uvádí v publikaci Atlas našich automobilů 1929 – 1936 autoři Adolf Kuba a Milan Spremo (Vydavatelství NADAS, 1989).

Automobil Zbrojovka Z4 kabriolet z první série., zdroj: Wikimedia Commons, Michal Maňas, CC BY 2.5


Už koncem srpna téhož roku se v brněnských Lidových novinách objevila zpráva o tom, že se chystá Zetka s předním náhonem. O měsíc později o tomto projektu referovaly i pražské Národní listy, jež dokonce tvrdily, že vůz už se zkouší na silnicích a jede velmi dobře.

Podle portálu automobilrevue.cz byly postaveny tři prototypy s označením ZA 32, z nichž první vyjel do zkoušek v lednu 1933, druhý měsíc po něm a poté třetí, který sloužil jako předváděcí a reklamní vůz.

Za 22 tisíc korun
„Počátkem března 1933 se v denním tisku objevil popis nového automobilu, přičemž Národní listy neopomněly zdůraznit, že první československý vůz s předním náhonem je zároveň naším nejlacinějším čtyřsedadlovým vozem,“ píše se na automobilrevue.cz.

Cena Z 4 byla stanovena na 22 000 korun československých, levnější byly jen dvou až třímístné malé vozy Aero 500 za 16 600 korun a Aero 662 za 19 900 korun. Měsíčník Auto představil novou zetku v dubnovém vydání na pěti tiskových stranách. V dalších letech se vyráběly další čtyři postupně zdokonalované série.

Z4 při závodu 1000 mil československých
Ve dnech 10. a 11. června 1933 se uskutečnil první ročník závodu 1000 mil československých, jehož účastníci museli dvakrát absolvovat trať Praha – Bratislava - Praha. Zbrojovka do tohoto klání vyslala tovární tým tří roadsterů Z 4. Nejlépe si vedli Otto Lukáš a František Götz, kteří obsadili 6. místo ve třídě do 1100 kubických centimetrů a získali prémii 30 000 korun pro nejrychlejší posádku jedoucí na pneumatikách značky Baťa.

Vozy Z4 startovaly i při druhém ročníku závodu. Byly celkem tři a získaly Cenu presidenta republiky pro nejlepší tovární tým. Posádka Mamula - Mašek zvítězila v kategorii do 1,1 litru při průměrné rychlosti 92 kilometrů v hodině. Píše o tom v publikaci 1000 mil československých autor Petr Kožíšek. (Karel Mráz - Reprom, 2013).

Upravený rallye speciál Z4 z roku 1934 pro závod 1000 mil československých., zdroj: Wikimedia Commons, Pavel Ševela, CC BY-SA 3.0


Kabriolety a roadstery
Vedle standardních dvoudveřových limuzínek vznikaly na podvozcích třetí série také kabriolety a roadstery se zakázkovými karoseriemi, z nichž některé, jak píše web automobilrevue.cz, zhotovila brněnská firma Plachý, většinu však dílna Zbrojovky v Praze - Vršovicích, kterou vedl Jindřich Dostál.

„Tyto elegantní automobily si pravidelně odvážely nejvyšší ocenění ze soutěží elegance v Brně, Luhačovicích i Piešťanech. Jednou z elegantních dam, které je na soutěžích předváděly, byla paní Johaníková, manželka šéfa prodejního oddělení Zbrojovky,“ uvádí automobilrevue.cz.

Poprvé a naposled za velkou trojkou
Po vyrobení pěti stovek vozů a podvozků třetí série následovala na podzim 1934 Silná čtyřka čtvrté série, reagující na zostřenou konkurenci v litrové třídě, zejména na typ Aero 30 s předním pohonem.

V roce 1934 tak přibylo na československých silnicích 942 nových automobilů značky Z, čímž se Zbrojovka vyšvihla na čtvrtou příčku žebříčku tuzemských automobilek, před Aero a za velkou trojku Praga, Tatra, Škoda. „Bylo to však poprvé a naposled,“ upozorňuje automobilrevue.cz.

Propagační film Tři muži na silnici (slečnu nevyjímaje)
Propagátor Vlasta Burian
V sezoně 1935 se stal velkým propagátorem automobilů Z4 populární král komiků a divadelní ředitel Vlasta Burian. Se svým dvoumístným roadsterem se pravidelně zúčastňoval soutěží elegance a spolu se svou „zetkou“ se stal i hlavní postavou reklamního filmu Tři muži na silnici (slečnu nepočítaje), tříminutového snímku natočeného ve Zlíně a důrazně propagujícího pneumatiky Baťa.

Mimochodem, jak uvádí automobilrevure.cz tou slečnou navíc byla herečka Hana Vítová, která neopomněla zdůraznit, že má baťovky nejen na svém velocipedu, ale i na nohou.

Poslední vozy se prodaly v roce 1937
Poté, co byla výroba automobilů ve Zbrojovce Brno rozhodnutím Ministerstva národní obrany ukončena k 15. říjnu 1936, byly poslední vozy Z4 prodány roku 1937.

„Celkem vzniklo 2 750 kusů v pěti výrobních sériích, čímž se Z4 stal nejúspěšnějším vozem značky,“ uvádí portál wikipedie.

Z4 na poštovní známce
V červnu roku 2014, tedy před deseti lety, vydala Česká pošta známku v hodnotě 25 korun s vyobrazením vozu Z4. Autorem výtvarného návrhu známky, jak se píše na webu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR byl Václav Zapadlík, autorem rytiny FDC pak rytec Jaroslav Tvrdoň.

Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha a.s., plnobarevným ofsetem v tiskových listech po 50 kusech (kombinace 25 kusů známek automobil Z4 - Zbrojovka Brno) a 25 kusů známek Osobní kolesový parník František Josef I.).

Známka má katalogové číslo 810 a platnost od 11. června 2014 do odvolání. Se známkou byla vydána obálka prvního dne (FDC) včetně příležitostného poštovního razítka. Na obálce, která byla vytištěna ocelotiskem z plochy, byl vyobrazen automobil Z4 v pozadí s administrativní budovou Zbrojovky Brno. Na razítku bylo znázorněno logo Zbrojovky Brno a dále text: Brno, 11. 6. 2014.

Vydání poštovní známky bylo zveřejněno v Poštovním věstníku, částka 7/2014 ze dne 4. června 2014.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů