Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Crafter dostane vylepšení. Uvnitř se přiblíží osobákům

Naše téma
Dominik Valášek | 03.11.2023
Volkswagen Crafter po modernizaci | foto: Se svolením Volkswagen
Aktuální druhé generace Crafteru se prodalo přes 354 tisíc kusů a jelikož je největší dodávkový vůz Volkswagenu na trhu již od roku 2017, přišel čas na facelift. U modernizací dodávek se pochopitelně nehraje ani tak na design a pohodlí, jako spíš na techniku a technologie, i přesto ale nový Crafter nabídne zejména komfortnější a lépe vybavenou kabinu.
I když vůz zatím nebyl odhalen kompletně, a podívat se tak můžeme jen na vizualizace, je vidět, že zevnějšek zůstal prakticky při starém. Totéž se ovšem nedá říci o interiéru - ten se přiblížil moderním modelům osobákové řady, a tak i dodávka dostala novou palubní desku, které dominuje velký dotykový displej, vyčnívající do prostoru. 

Tento displej má úhlopříčku 10,3, případně ve větší verzi i 12,9 palce, a softwarově staví na nejnovější verzi modulární platformy MIB. Najdete v něm tedy stejné modernizované rozhraní, jaké bylo nedávno představeno v prodloužené variantě elektrického ID. Buzz.

Vedle centrálního dotykového displeje je novinkou také displej před řidičem. Klasickým analogovým budíkům odzvonilo, i v dodávce nyní dostanete už v základu přístrojový panel Digital Cockpit. Různé varianty zobrazení můžete přepínat z nového multifunkčního volantu, opět převzatého z osobních modelů.

Do ryze elektronické podoby se proměnilo ovládání ruční brzdy a volič převodovky. Až dosud měl Crafter coby ruční brzdu klasickou mechanickou páku u sedadla řidiče, nyní je ovšem samotná brzda elektrická a její spínač se nachází mezi displeji. Volkswagenzdůrazňuje, že z této změny těží zejména verze s uličkou pro průchod mezi předními sedadly – ta je nyní širší. Obytná verze Grand California nabídne i snazší otáčení řidičova sedadla v zaparkovaném autě.

Volič automatické převodovky už není páka, ale jen malá páčka na sloupku řízení – opět po vzoru elektrických modelů značky. Verze s automatickou převodovkou tak získají více místa na středové konzoli, kde budou nově držáky nápojů. Jen verze s manuálními převodovkami mají samozřejmě nadále klasickou řadicí páku.

Dále jsou v interiéru dosavadní USB-A konektory nahrazeny modernějšími USB-C a přibyla možnost indukčního nabíjení mobilních zařízení. Za jízdy pak dávají pozor nové jízdní asistenty, doplňující dosavadní standard. Verze s celkovou hmotností nad 3,5 tuny budou už v základu vybaveny asistentem, který hlídá mrtvé úhly zrcátek při odbočování, i asistentem, který při rozjezdu kontroluje, zda se nenachází něco nebo někdo před vozidlem. 

Nabídka variant zůstává nadále patřičně široká. Vybírat lze dvě délky kabiny, skříně, nástavby, valníky, nebo holé podvozky pro vlastní přestavby. Zároveň jsou k dispozici různé hmotnostní kategorie až do 5,5 tuny celkové hmotnosti, dva rozvory, několik celkových délek a čtyři výšky střechy.

Motory pod kapotou jsou výhradně turbodiesely s výkony od 140 do 177 koní, ale mohou být zastavěny příčně pro pohon předních nebo všech kol, nebo podélně pro pohon zadních kol. Novinkou je automatická osmistupňová převodovka, nově dostupná i pro zadní pohon – dosud šla objednat pouze pro předokolku nebo čtyřkolku. V nabídce ji doplňuje šestistupňový manuál.

Předprodej nového Crafteru zahájí Volkswagen v dubnu příštího roku, tehdy se také dozvíme českou cenu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů