Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Golf dostal k padesátinám facelift

Naše téma
Dominik Valášek | 24.01.2024
dalších 22 fotek
foto: Se svolením Volkswagen
Půlstoletí na světě oslavil Volkswagen Golf faceliftem aktuální osmé generace. Novinek je relativně poskromnu, vůz se ovšem pochlubí novým předkem s osvětleným logem, vylepšenými parkovacími asistenty nebo infotainmentem se zabudovanou umělou inteligencí.
Jak už to u faceliftů bývá, dramatické změny se u osmé generace Golfu neodehrály. Znalci si ale povšimnou nově tvarovaných předních světel, které tvoří spolu s velkou „tlamou“ předního nárazníku dramatičtější a ostřeji řezanou příď. Velkou novinkou je zde i osvětlené logo značky, které doplňuje tenký proužek LED diod přes přední masku. Hlavní světlomety, které mohou být za příplatek adaptivní IQ.Light LED Matrix v nové generaci, si polepšily o nový hlavní světelný zdroj s dosvitem 500 metrů, zadní LED světla pak mají nový vnitřní design. V rámci faceliftu se představily obě karosářské varianty – tedy hatchback i kombík.

Podívejte se na facelift osmé generace na oficiálním videu:

Uvnitř vozu je největší novinkou displej infotainmentu. Volně stojící dotykový displej, doplněný o dotykové „posuvníky“ ovládání hlasitosti a teploty klimatizace, má úhlopříčku až 32,8 centimetru, nejdůležitější je ale implementace nové generace hlasového ovládání. Dosud známý hlasový asistent „Ida“ umí nově předávat dotazy posádky na umělou inteligenci ChatGPT a svým standardním hlasem zprostředkovat odpovědi. Tuto technologii oznámil Volkswagen před pár týdny na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.

Rozsáhlou sadu jízdních asistentů rozšiřuje taky vylepšený asistent parkování. Vedle toho, že má panoramatický parkovací systém a umí si za jízdy změřit parkovací místo, zvládá nově taky samočinné parkování na dálku, pomocí mobilní aplikace. Typicky pro situace, kdy je parkovací místo příliš úzké.

Pod kapotou se objeví rozsáhlá plejáda motorizací, rozkročená napříč palivy i elektrifikací. K mání budou přeplňované benzínové motory TSI, jejich mild-hybridní verze e-TSI s výpomocí 48V startér-generátoru, naftové motory TDI, ale i plug-in hybridní eHybrid, který ujede 100 kilometrů jen na elektřinu a celkově nabídne kombinovaný dojezd přes 1000 kilometrů. Konkrétní hodnoty výkonů a spotřeb zatím Volkswagennezveřejnil, u většiny motorů se však bude jednat o stejné parametry jako u verze před faceliftem.

Celkem výrazně si ovšem polepší sportovně laděný Golf GTI. Výkon jeho benzínového dvoulitru se zvýší ze stávajících 245 koní na 265 koní. Postupem času se představí i další deriváty a je otázkou, jak to dopadne třeba s ostrým Golfem R – i ten by mohl oproti stávajícím 333 koním o něco posílit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů