Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Významný padesátník. Volkswagen Golf letos oslaví půlstoletí

Naše téma
Dominik Valášek | 02.01.2024
dalších 7 fotek
Volkswagen Golf první generace | foto: Se svolením Volkswagen
Psal se rok 1974, když se na světových trzích poprvé objevil Volkswagen Golf. Od té doby uběhlo 37 milionů vozidel, osm generací a také půlstoletí času. K letošnímu jubileu dostane německá stálice facelift aktuální osmé generace, o dost podstatnější změny se však odehrají za pár let, až se světu představí ryze elektrická generace devátá.
První Volkswagen Golf byl nástupcem Brouka pro světové trhy, byť výroba legendárního Beetlu s vzadu umístěným motorem běžela v některých částech světa souběžně ještě po několik dalších dekád.

Golf byl každopádně každým coulem modernější a třeba základní koncepce, zahrnující pohonné ústrojí vpředu s pohonem předních kol a dvouprostorovou variabilní karoserii, mu zůstala po osm generací neměnná.

Za pět dekád Golf postupně prošel velkou spoustou modernizací, přinesl mnoho moderních prvků do „segmentu běžných řidičů“ a měl také mnoho podob. Vedle klasického hatchbacku, tedy formy, ve které známe Golf nejlépe, se objevil kombík, ale i MPV Plus a později Sportsvan nebo kabriolet.

Podívejte se na oficiální video s aktuální osmou generací Golfu:

Zejména pro americký trh vznikla i tříprostorová verze sedan, prodávaná pod označením Jetta. Golf měl motory benzínové, naftové, hybridní, elektrické, plug-in hybridní, plynové, na jedné straně úsporné, na druhé straně velmi výkonné. Verze GTI se stala velkým jménem na poli hot-hatchů a vrcholná verze R dokonce překročila hranici 300 koní výkonu.

Očekávaná modernizace 
Aktuální osmá generace Golfu se vyrábí od roku 2020 a již za pár týdnů se představí facelift. Ten nepřijde s dramatickými obměnami, ale bude lehkou modernizací v polovině životního cyklu modelu.

Zároveň jde o generaci, která se jako poslední dostane na trh i se spalovacími motory. V září loňského roku se objevily informace, které získal britský magazín Autocar, podle nichž se devátá generace Golfu představí v roce 2028 a bude již čistě elektrická. Nový Golf využije novou platformu SSP a stane se velkým milníkem na naplánované cestě Volkswagenu k ryze elektrické budoucnosti.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů