Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tolik novinek už dlouho nebylo: Co chystají jednotlivé automobilky pro rok 2024?

Naše téma
Radek Pecák | 25.12.2023
dalších 38 fotek
Ilustrační foto - tento koncept Peugeotu se určitě příští rok do prodeje nedostane | foto: Se svolením Peugeot
Rok 2024 se zapíše do historie tím, že mnohé automobilky v něm představí, nebo uvedou do prodeje vůbec posledních generací svých spalovacích vozů. Týká se to třeba i Škody Auto.
Na již odhalené modely pro příští rok se podívejte do naší fotogalerieNěkteré automobilové projekty jsou zatím předmětem utajení. O některých sice víme, ale ještě neznáme jejich technické parametry a třeba ani podobu. I tak je náš přehled novinek pro rok 2024 ještě před jeho začátkem hodně bohatý. Jednotlivé automobilky jsou v něm seřazeny podle abecedy.

Alfa Romeo
Hlavní novinkou této tradiční italské sportovní značky se stane malý crossover s názvem Milano. Jméno je poctou místu, kde byla tato automobilka založena. Milano se bude vyrábět jak se spalovacím motorem, tak v plně elektrické verzi.

Audi
V létě se představí nová generace modelu A4 s karosériemi limuzína i Avant. Ovšem na zádi už bude mít nové označení A5. To proto, že od nynějška se nové elektromobily budou označovat sudými čísly a spalovací auta lichými. Chystá se také nová generace oblíbeného středně velkého SUV Q5. Ovšem ještě dříve budou dealeři značky nabízet nové elektromobily A6 e-tron a Q6 e-tron.

BMW
Již v březnu dorazí k dealerům nové SUV X2. Jeho elektrická varianta ponese označení iX2. Zájemce o větší vozy určitě potěší v květnu nové BMW 5 Touring, které v dalších měsících bude následovat ostrá verze M5 a M5 Touring.

 

Citroën
Zde je pro změnu příští rok ve znamení malého vozu C3. Nová generace bude opět vyjíždět ze slovenské Trnavy. A to i v plně elektrické verzi, která by mohla mít cenovku pod úrovní 600 000 Kč. Také se toho hodně odehraje v segmentu lehkých užitkových vozů. Novým dodávkám se ale budeme věnovat později v samostatném článku.

Cupra
Odnož Seatu již svým finančním přínosem začíná překonávat tradičnější španělskou automobilku. Novinek bude mít v příštím roce opravdu hodně. Nejprve projdou modernizací Leony v obou karosářských verzích, následovat bude facelift Formentoru, pa přijde v září na řadu zbrusu nový elektrický Tavascan a nakonec Teramar. To je nový typ SUV.

Dacia
Novinka je fakticky pouze jedna, ale zato je nesmírně důležitá. Začne se totiž prodávat nová Dacia Duster, což je nejprodávanější model značky a jedno z nejprodávanějších SUV na evropském kontinentu.

DS
Luxusní divize francouzsko-italsko-americko-německého koncernu Stellantis uvede příští rok na trh plně elektrickou verzi hatchbacku DS4.

Fiat
Italská automobilka vrátí do hry vůz s číslem 600. Nejprve si zákazníci budou moci koupit Fiat 600e, což bude varianta poháněná elektromotorem, v létě se dostane do nabídky také klasičtější varianta s mildhybridní benzinovou pohonnou jednotkou.

Ford
Také značka s modrým oválem se v roce 2024 pochlapí a přiveze hodně nových aut. Začne novou generací sportovního kupé a kabria Mustang, následovat bude v dubnu nová verze Kugy, pak přijde menší SUV Puma v modernizované verzi. Závěr roku bude patřit novým elektromobilům. Nejprve SUV Explorer a pak zatím nepojmenovanému crossoveru se stejnou technikou v útrobách.

Honda
U ní bude klid až do druhé poloviny roku. Pak přijde modernizovaný model HR-V a po ní elektromobil e.NY1. 

Hyundai
Faceliftu se v květnu dočkají oba zásadní v Česku vyráběné vozy. Tedy i30 a Tucson. Také Bayon dorazí v modernizované verzi, což nastane v červnu. V témže měsíci se dočkáme nové generace Santa Fe. Hybrídní verze velkého rodinného MPV Staria začne být k mání v září.

Jaguar
Čtyřdveřové kupé zatím nemá jméno. Jisté ale je, že to je první Jaguar z přicházející nové elektrické éry. Má jít o historicky nejvýkonnější model značky, který poskytne řidiči k využití až tisíc koňských sil. Na jedno nabití má ujet 700 kilometrů. Dočkáme se ho až na podzim.

Jeep
Nabídku značky obohatí na jaře milhybridní (tedy spalovací) verze již prodávaného elektromobilu Avenger. A jisté pozdržení od nástupu na plně elektrickou cestu symbolizuje návrat čistě spalovacího agregátu pod kapotou klasického offroadu Wrangler.

Kia
Už v prvním čvrtletí bude k mání modernizované Sorento s klasickým spalovacím, hybridním i plug-in hybridním pohonem. Následovat ji na jaře bude facelift malého Picanta a na podzim přijedou modernizované elektromobily EV6 a EV6 GT.

Land Rover
Do stávající Range Roveru se dostane čistě elektrický pohon. Počítá se s dojezdem 600 kilometrů a elektrickou osmisetvoltovou architekturou umožňující velmi rychlé dobíjení. K odhalení dojde v létě.

Lexus
Nejmenší Lexus v historii - crossover LBX postavený na bázi vozu Yaris Cross - dorazí na český trh v dubnu

Mazda
V prvním čtvrtletí bude mít facelift Mazda 2 hybrid s technikou od Toyoty. Pro mnohé příznivce značky bude určitě zajímavější jarní představení kultovního vozu MX-5 a pro rodinně zaměřené motoristy zase příchod velkého SUV CX-80. To už ale nastane podzim. 

Mercedes-Benz
Hned v prvních týdnech dorazí nová třída E ve variantě All-Terrain. Další novinkou se příhodně na jaře stane kabriolet CLE. Modernizaci prodělají již v prvních měsících elektromobily EQA a EQB. A pak se můžeme těšit na širokou škálu novinek od divize AMG (třeba AMG GT 63 4Matic+) nebo také na nejluxusnější SUV Maybach EQS SUV.

Mini
Také tato značka o sobě výrazněji dává vědět po delší době. V únoru začne prodej nové generace spalovací verze SUV Countryman, na které v květnu naváží elektrický Countryman a spalovací i elektrický třídveřový Cooper. Pětidveřová karosérie tohoto vozu začne být k mání až v červenci.

MG
Kromě faceliftů SUV HS (leden) a ZS (červenec) bude tato na našem trhu stále nová značka nabízet od března sportovní verzi elektromobilu s označením MG4 XPower, dále MG3 hybrid (od května), nové MG HS (červenec), MG Cyberster (září) a konečně od podzimu benzinové MG3.

Mitsubishi
Hned v lednu přijede nový Colt s vnitřnostmi od Renaultu, facelift ASX bude v prodeji od třetího čtvrtletí a zcela nový Outlander v samém závěru roku.

Nissan
Japonská automobilka připravila na příští rok drobnější facelifty, případně změny výbav v rámci nového modelového roku u všech jejích tří stěžejních modelů, kterými jsou Qashqai, Juke i X-Trail. Očekávat se dají v průběhu druhého čtvrtletí.

Opel
Začátek roku se u značky s bleskem v logu odehraje ve znamení příchodu plně elektrických verzí modernizované Corsy , Mokky a Astry. Zbrusu nové generace oblíbených SUV Crossland a Grandland jsou plánované na třetí čtvrtletí.

Peugeot
Hlavní novinkou se stane na jaře nová generace Peugeotu 3008, což je středně velké rodinné SUV. K dispozici bude s benzinovým mildhybridem, dále s plug-in hybridním a dokonce čistě elektrickým pohonem. Dojezd má být 525 kilometrů dokonce i při pohonu 4x4. Dalšími elektromobily v nabídce budou e-308 a e-308 SW a v druhé polovině ještě E-408.

Renault
V první polovině roku dorazí zcela nové atraktivně tvarované SUV Rafale a nový elektrický Scénic, v druhé pak modernizovaný Captur a levný městský elektromobil navazující na tradici Renaultu 5.

Subaru
Hned na začátku roku se v showroomech objeví  Crosstrek, což je nová generace vozu známého dosud jako XV. Souběžně s ním pak další pokračování úspěšné ságy Impreza. Zřejmě v říjnu by měl být k dispozici nový Forester.

Suzuki
V jeho případě je odtajněna pouze jedna novinka. A tou je další generace městského hatchbacku Swift. Počítá se údajně opět i s verzí Sport a opět bude možné si toto auto koupit s pohonem všech kol.

Škoda
Nejprve se zákazníci dočkají modernizovaných verzí modelů Scala a Kamiq. Následně přijdou na trh nový Superb (prvně s karosérií kombi) a Kodiaq. Pátým klasickým vozem automobilky, který se začne prodávat s novým vzhledem, je Octavia. I tu čeká facelift. Poslední letošní novinkou je druhý elektromobil z Mladé Boleslavi. Elroq je opět SUV, ale menší než Enyaq.

Toyota
Nejprve začne rok 2024 s facelifty Yarisu a Yarisu Cross. V létě přijde nová generace legendárního Land Cruiseru. A pak se ještě máme těšit na zcela nová malé elektrické SUV. Zatím se ale tají i jeho název.

Volkswagen
Největší evropská automobilka si připravila na leden uvedení elektrického sedanu ID.7, v březnu se začne prodávat facelift modelu T-Cross, v dubnu pak souběžně zcela nový Tiguan a Passat a rok se zakončí příchodem kombi verze ID.7.

Volvo
Už v únoru bude dostupný malý městský elektromobil EX30 a v průběhu jara pak i velké a opět plně elektrické SUV EX90.
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů