Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volant je špinavější než prkénko na veřejném WC, zjistila studie

Naše téma
Jan Markovič | 27.01.2019
Volant je docela nechutná věc. Víte, na co saháte? | foto: Chevrolet
V běžném autě žije na 700 druhů nejrůznějších bakterií. Nejvíce se jich kumuluje právě na volantu.
Ve svém voze se možná dotýkáte nejšpinavějšího místa, s jakým se kdy máte možnost běžně setkat. Podle studie amerického Národního centra pro biotechnologii je volant čtyřikrát špinavější než záchodové prkénko na veřejném WC. Studie hodnotila špinavost podle výskytu bakterií na čtvereční centimetr a také zformovaných kolonií bakterií, které označovala jednotkou CFU.

Zatímco běžný mobilní telefon obsahuje 100 kolonií bakterií, tedy 100 CFU, tlačítka ve výtahu už mají 313 CFU. Překvapením jsou veřejné záchodky, které mají jen 172 CFU. Nejhůře je na tom volant v osobním autě – 629 CFU.

Podle studie se na volantu vyskytují nejčastěji bakterie typu Staphylococcus a Propionibacterium. Celkem na něm lze ale najít na 700 druhů. Problémem nejsou ani tak špinavé ruce řidičů jako fakt, že za volantem lidé často jedí.

Nedávno si studii zaměřenou na čistotu vozu nechala zpracovat také společnost CarRentals.com, která zjistila, že 32 procent amerických řidičů myje interiér svého vozu jen zhruba jednou za rok nebo vůbec.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů