Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hodnotu ojetého auta ovlivňuje i jeho barva. Nejlepší je prý žlutá

Naše téma
Dominik Valášek | 15.03.2018
dalších 27 fotek
Renault Megane RS 265. | foto: Renault
Odhad zůstatkové hodnoty auta je poměrně složitá disciplína. Svou roli zde hraje spousta zřejmých faktorů, jako třeba nájezd, výbava nebo motorizace, ale jsou tu i zdánlivé drobnosti, které však mohou cenu vozu na trhu ojetin značným způsobem zvýhodnit či naopak znevýhodnit. Jednou z nich je i barva.
Když si někdo kupuje auto zcela nové, má samozřejmě možnost zvolit barvu laku spolu se spoustou dalších položek. Kdo však kupuje ojetinu, ten má výběr trochu ztížený, takže zde může vzniknout nepoměr nabídky a poptávky.

Mohlo by se zdát, že barva bude mít na cenu ojetiny jen minimální vliv, ale podle studie provedené americkým serverem iSeeCars je rozdíl mezi nejvíce oblíbenou a nejméně oblíbenou barvou plných 10 % v ceně vozu. A to může být poměrně značná suma.

Server iSeeCars provedl analýzu na více než dvou milionech prodávaných vozidel, jejichž stáří bylo tři roky. A ačkoliv se pochopitelně jedná o zámořskou záležitost, lze předpokládat, že jsou poznatky aplikovatelné i na náš trh ojetin.

Podle studie je jednoznačně nejcennější barvou na ojetině barva žlutá. Tři roky stará auta ve žluté barvě totiž v průmeěru ztratí na ceně 27 %, což je o 5,9 % méně, než je průměr. Průměrná ztráta hodnoty aut za tři roky činí 33,1 %.

Velmi dobře si vedou i další křiklavé barvy, konkrétně oranžová a zelená auta. Zde činí ztráta hodnoty 30,6 %, potažmo 30,9 %.

Důvod je v zásadě velmi jednoduchý. Aut v křiklavých barvách je málo, ovšem lidé, co žluté, oranžové nebo zelené auto chtějí, tvoří velmi slušnou poptávku. Krom toho jsou křiklavé barvy nezřídka záležitostí sportovních aut, která ztrácí hodnotu obecně o něco pomaleji.

Studie však zároveň ukazuje, že se při výběry barvy nesmí spadnout do nevkusu. Přesně na opačném konci studie totiž stojí béžová, kvůli které ztratí auto 36,6 % hodnoty, dále růžová s 36,6 % a konečně i zlatá, se kterou jsou na tom tříletá auta nejhůř a ztrácí 37,1 % hodnoty.

Co se týče zbylých a obvyklých barev, zde se žádné větší výkyvy nekonají. V žebříčku jde za sebou bílá, červená, modrá, hnědá, šedá, černá a stříbrná, přičemž se všemi těmito laky mají auta zůstatkovou hodnotu velmi blízko průměru. Bílá auta tratí na hodnotě 32,6 %, stříbrná 34 %.

BarvaPrůměrná ztráta hodnoty za tři roky
žlutá27,0 %
oranžová30,6 %
zelená30,9 %
bílá32,6 %
červená32,7 %
průměr33,1 %
modrá33,5 %
hnědá33,5 %
šedá33,5 %
černá33,6 %
stříbrná34,0 %
béžová36,6 %
růžová36,7 %
zlatá37,1 %

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů