Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Za volantem nejrychlejšího auta světa. Bugatti jelo přes 490 km/h

Naše téma
Jan Markovič | 03.09.2019
Bugatti Chiron Sport během rekordní jízdy | foto: Bugatti
Nejde ale o čistý produkční model. Automobilka udělala několik podstatných modifikací
Bugatti se dušovalo, že se s novým modelem Chiron rozhodně nebude pokoušet o zapsání světového rekordu. To se mu povedlo, ale jen napůl. Na známý zkušební okruh v německém městě Ehra-Lessien totiž poslalo modifikovaný kousek, prototyp modelu Chiron Sport. Auto uhánělo rychlostí 490,484 km/h a stalo se tak prvním vozem na světě, který překonal rychlost 300 mil za hodinu (konkrétně jelo 304,773 mil za hodinu). Chiron je tak nyní nejrychlejším osobním autem světa, ale nikoliv sériovým.

Automobilka musela vůz patřičně upravit. Na stroji pracovala zhruba půl roku. Autu ubyly prvky aktivní aerodynamiky na zádi, které nahradilo prodloužení horního dílu o 25 centimetrů. Tím se zlepšila jeho aerodynamika. Inženýři přepracovali také výfukový systém, který se inspiroval tím použitým ve speciálním modelu Centodieci.

Zatím nejsou k dispozici snímky interiéru speciálního rekordního modelu, nicméně pracovníci automobilky kabinu vozu vykuchali a nechali jen místo pro řidiče. Místo sedadla spolujezdce jsou na místě počítače a měřící zařízení pro přesné určení rychlosti. Vůz dostal také bezpečnostní klec, kdyby došlo na nejhorší.

Kromě toho Michelin pro Bugatti připravil unikátní sadu pneumatik. Každý ze čtyř plášťů Pilot Cup 2 prošel rentgenem, který měl odhalit případné nerovnosti, jež by mohly způsobit nevhodné zahřívání gum. Není divu, kola se při dosažení maximální rychlosti otáčela 4100krát za minutu.

Za volant rekordního Bugatti Chiron usedl vítěz závodu v Le Mans Andy Wallace. Ten vůz projel na 8,8 kilometr dlouhé rovince okruhu, který před časem dostal na části nový povrch. I to při stanovení nového rekordu hrálo svou roli. Předěl mezi povrchy totiž vytvořil malou spáru, která se při extrémní rychlosti začala projevovat jako zásadní předěl.

„Při jízdě v normálním voze normální rychlostí byste si ničeho nevšimli. Tady jsme tomu ale začali říkat skok. Auto po jeho přejetí nebylo právě klidné,“ postěžoval si magazínu Autocar Wallace. Nakonec strávil s týmem na trati čtyři dny přípravou. Během ní dosáhl až na rychlosti přes 480 km/h, stále ale nepřekročil kýženou hranici 300 mil za hodinu. To se mu povedlo až poslední den. Rekord potvrdil německý úřad TÜV.

Jak vypadá auto jedoucí rychlostí 490 km/h? Na to se můžete podívat na následujícím videu:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů