Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Je moderní hot hatch rychlejší než starý supersport?

Naše téma
Dominik Valášek | 01.05.2018
Honda NSX proti Civicu Type R. | foto: YouTube/CarWow
Srovnávat starou Hondu NSX s tou novou by vzhledem k rozdílu ve výkonu v zásadě nemělo smysl. Jenže jak legendární placatý sporťák od Hondy zestárl, vyrostl mu z domácího chovu nový vyzyvatel. Klasická Honda NSX je totiž porovnatelná s novým a hodně výkonným Civicem Type R.
Modernizovaná verze prvního NSX, vyráběného v letech 1990 až 2005, měla uprostřed umístěný atmosférický šestiválec o objemu 3,2 litru, disponující výkonem 294 koní (216 kW). Celé auto potom vážilo přibližně 1400 kilogramů.

Aktuální Civic Type R má motor vpředu a jedná se o přeplňovaný čtyřválec 2.0 Turbo VTEC s výkonem 320 koní (235 kW) na hmotnost přibližně 1350 kilogramů. Podle čísel to tedy vypadá, že by měl nový Type R tuhle bitvu vyhrát, jenže skutečnost může být docela jiná.

Video YouTube kanálu CarWow začíná klasickým poměřováním sil – závodem na čtvrt míle (402 metrů) s pevným startem. Po vystartování NSX svému novějšímu vyzyvateli paradoxně dost ujíždí a to hlavně kvůli trakci při rozjezdu. Pohon zadních kol, zatížených motorem uprostřed, je prostě efektivnější, než pohon předních kol. Teprve ve vyšší rychlosti začne Civic svou ztrátu dotahovat a v cíli jsou obě auta téměř současně. NSX za 13,5 sekundy, Civic za 13,6 sekundy.

Druhý závod eliminuje rozdíl na rozjezdu a jedná se o poměřování pružnosti z rychlosti 80 km/h. Oba řidiči šlápnou ve stejnou chvíli plný plyn, ovšem zde se turbomotor Civicu projeví jako výrazně účinnější. Už ze středních otáček se Civic hodně rychle posbírá, zatímco NSX čeká na vysoké otáčky a kopanec od variabilního časování ventilů VTEC.

Třetí a poslední test spočívá v nouzovém brzdění ze 112 km/h. Zde Civic zastavuje o něco dříve, ovšem jde skutečně jen o malý a vcelku zanedbatelný rozdíl.

Dá se tedy říci, že nová technika porazila tu starou, ovšem tohle vítězství rozhodně nebylo nijak drtivé. Drtivé začne být až v tu chvíli, kdy přijde na přetřes cena. Zatímco nový Civic Type R stojí od 950 tisíc korun, NSX stálo v roce 2005 přibližně 1 750 000 korun a dnes jsou ceny na trhu ještě o dost vyšší.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů