Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Další rekord - nejrychlejší auto s pohonem všech kol jelo přes 800 km/h

Naše téma
Jan Markovič | 19.10.2018
Turbinator II | foto: Team Vesco
Turbinator II, to je jméno nejrychlejší čtyřkolky na světě. Uháněla na solné pláni v Bonneville rychlostí 805 km/h. Do Guinessovy knihy rekordů se ale nezapsala.
Jezdec Dave Spangler se posadil na začátku října do stroje Turbinator II na solných pláních v americkém Bonneville, které jsou oblíbeným místem pro překonávání rekordů. Cílem bylo zapsat se do Guinessovy knihy s nejrychlejším vozem se všemi poháněnými koly.

Plynová turbína vozu má výkon rovných 5000 koní sílu posílá na všechna čtyři kola. Auto je navíc vybaveno speciálním systémem kontroly trakce, který zaruší plynulý rozjezd. Dosažení rekordu tak vypadalo slibně.

Při první jízdě dosáhl Spangler rychlosti 504 mil za hodinu, což je v přepočtu 805 km/h. Aby byl rekord uznán, musel by se jezdec do určitého času s autem projet znovu, tentokrát opačným směrem. Výsledkem by byl průměr maximálních rychlostí obou jízd, čímž se vyloučí pomoc větru. Spangler měl ale smůlu, začalo pršet a pokus musel přerušit.

I tak jde ale o úspěch pro tým Vesco, který Turbinator II provozuje. Už jen proto, že auta, která se staví s cílem jet co nejvyšší rychlostí, obvykle nemají poháněná kola. Například projekt Bloodhound mající za cíl překonat rychlost 1000 mil za hodinu (přes 1600 km/h) využívá tryskový motor ze stíhačky.

Podívejte se na video z pokusu o rekord, ve kterém auto jede extrémní rychlostí. Za pouhé dvě minuty a 19 sekund přitom překonalo vzdálenost 11 a půl kilometru:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů