Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rychlostní rekord se nekoná. Chybí tři čtvrtě miliardy korun

Naše téma
Jan Markovič | 17.10.2018
dalších 8 fotek
Bloodhound SSC. | foto: Bloodhound Project
Britský projekt Bloodhound SSC měl uhánět rychlostí 1609 km/h, tedy 1000 mil za hodinu. Start se už několikrát odložil, nyní firma vstoupila do konkurzu.
Postavit nejrychlejší auto na světě není evidentně levnou záležitostí. Odvážný britský projekt Bloodhound zaplavoval internet pravidelnými dávkami technických informací a obrázků. Vše ale může skončit v rovině snů. Firmě totiž chybí v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun, aby dotáhla pokus o světový rekord do konce. Proto nyní upadla do konkurzu.

Auto pohání proudový motor Rolls-Royce/Eurojet EJ200, který najdeme ve stíhačce Eurofighter Typhoon. Jaguar zas dodal svůj pětilitrový osmiválec, který funguje jako palivové čerpadlo. Auto se mělo pokusit zapsat do Guinessovy knihy rekordů jako nejrychlejší pozemní vozidlo na světě a zároveň jako první, které prolomilo hranici 1000 mil za hodinu, tedy 1609 km/h.

„I když nejde o nepatrnou částku, je to stále jen zlomek nákladů toho, co například potřebuje tým formule 1, aby skončil na posledním místě,“ řekl správce konkurzu Andrew Sheridan. Projekt Bloodhound podporovaly velké firmy jako Jaguar Land Rover, Rolls-Royce, Geely nebo Rolex. Motory ze stíhačky dodala britská armáda. Zdá se ale, že bude potřeba sehnat ještě další movité sponzory.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů