Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zkontrolujte si digitální techničák. Může obsahovat chyby nebo nebude úplný

Naše téma
Miroslav Elsnic | 25.01.2024
Technický průkaz. Ilustrační foto | foto: ČTK
Místo dvou dokumentů pouze jeden. Novela silničního zákona přinesla od ledna pro motoristy mnoho změn. Mezi nimi také elektronický velký technický průkaz. Ovšem novinka v praxi přináší i některé komplikace. Podle některých majitelů nejsou v registru silničních vozidel zapsané všechny informace či výjimky, některé pak chybně. Zástupci ministerstva dopravy možné nesrovnalosti v elektronických technických průkazech nepopírají.     
Například David V. napsal do redakce Deníku svou zkušenost poté, co si zkontroloval údaje v digitální verzi techničáku. „Byl jsem s autem 10. ledna na přepisu. Odebrali mi velký technický průkaz. Za týden jsem se podíval přes Portál občana na elektronický průkaz a nestačil jsem se divit. U kol a pneumatik jsem měl pouze základní rozměry, nikoliv povolenou alternativu, která byla zapsaná v papírovém průkazu,“ uvedl čtenář. Podle svých slov situaci již řeší a nabádá ostatní majitele k obezřetnosti a kontrole údajů.

Podobné zkušenosti hlásí i další. „Byl jsem na technické kontrole. Technikovi nesouhlasil kód motoru,“ nastínil řidič Petr K. v diskuzi na sociálních sítí. Další majitelé hlásí chybějící zápisy o tažném zařízení, hnacích nápravách a podobně.

Chybné údaje mohou způsobit problémy třeba při prodeji auta. Pokud jsou na vozidle naistalována kola a pneumatiky s jinými rozměry, než které jsou uvedené v technickém průkazu, automobil neprojde státní technickou kontrolou (STK). Stejné je to například u tažného zařízení.

„Vzhledem k tomu, že se údaje do elektronického registru přepisovaly a zapisují ručně, chyba bohužel může vzniknout,“ sdělil k možným nesrovnalostem mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. O opravu chyb v záznamech se podle Jemelky postará úředník registru silničních vozidel. „Případné chyby opraví úředník ve chvíli, kdy se mu například při přeregistraci vozidla dostane do ruky velký technický průkaz, který má přepsat, zkontrolovat, následně ten průkaz odebere. Díky tomu potom budou data aktualizovaná a dostupná,“ popsal Jemelka.

Změnit chybné údaje by mělo být v budoucnu možné i přes Portál dopravy. Po přihlášení bude moci majitel auta zaslat zdarma žádost o nápravu údajů. S žádostí odešle i nafocený velký technický průkaz a úředníci následně vše změní.

Resort dopravy kvůli možným nesrovnalostem doporučuje při návštěvě STK vozit stále papírovou verzi technického průkazu. „Když se objeví nesoulad informací s registrem silničních vozidel, technik kontrolu provede, navíc nafotí technický průkaz do Informačního systému technických prohlídek, a následně dojde zdarma k odstranění nesrovnalostí,“ popsal Jemelka. Dodal, že velký technický průkaz není při návštěvě technické kontroly odebírán.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů