Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Brně vystavují nádherná auta dokumentující historii značky Bugatti

Naše téma
Radek Pecák | 05.02.2019
Výstava vozů Bugatti v galerii Vaňkovka | foto: Martin Svoboda
Hned na dvou místech v České republikce bude k vidění výstava historických vozů s názvem Žijeme Bugatti.
Jednou z událostí, kterými slavná automobilová značka oslavuje letošní 110. výročí, je výstava s názvem Žijeme Bugatti. Postupně se bude stěhovat mezi čtyřmi evropskými městy. Začíná se právě nyní v Brně, poté bude putovat do Prahy, Bratislavy a Katovic.

Již nyní si výstavu můžou prohlédnout návštěvníci nákupní Galerie Vaňkovka. Zde budou vozy stát až do 22. února.

„Povedlo se nám dostat mezi pouhou čtveřici měst ve střední Evropě, kde se tato výstava bude konat. Ještě více nás pak těší, že Galerie Vaňkovka bude vůbec první zastávkou tohoto turné,“ uvedl ředitel Galerie Vaňkovka Jan Borůvka. K vidění je 18 historických vozů značky včetně některých raritních modelů. 

Jedním z nejzajímavějších je Bugatti 13 z roku 1911, což je historicky třetí nejstarší automobil s logem Bugatti. Exkluzivním exponátem je rovněž Bugatti 37 A La Mouche, jediný vyrobený model s touto karoserií na světě. Jeho podvozek byl vyroben v roce 1926, v roce 1927 pak dostal unikátní karosérii od společnosti Milion–Guiet. Navrhl ji Jean Antoine Augustin de Vizcaya, který si ji následně nechal patentovat. Prvním majitelem vozu byl přitom brazilský velvyslanec v Paříži hrabě de Souza Dantas.

Velký zájem nepochybně vzbudí model 35 A, což je právě ten, se kterým závodila nejslavnější česká automobilová závodnice Eliška Junková. Výraznou českou stopu pak nese i Bugatti T40 Tomáš, jehož karoserie byla vyrobena v karosárně Antonína Tomáše na pražském Žižkově.

Návštěvníci se mohou těšit také na 4 různá provedení karoserií Bugatti 57, které si zákazníci ve 30. letech minulého století nechávali stavět na míru, či 4 varianty karoserie Bugatti 40. „Pro veřejnost je připravený také doprovodný program s názvem Bugatti days. O víkendu 16. a 17. února se mohou návštěvníci těšit na soutěž o zájezd do Automobil Museum ve francouzském městě Mulhouse či na možnost focení uvnitř vybraného vozu. Na programu budou také ukázky z historie legendárních kalendářů Pirelli,“ doplnil ředitel Galerie Vaňkovka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů